Connect with us
Advertisement

Actualitate

Sporurile la salariile personalului militar, acordate doar pentru 5% din posturile din statele de organizare. Limitele majorărilor de venituri

Publicat

Majorarea sporurilor acordate personalului militar, din serviciile de informaţii, din apărare şi penitenciare, decisă miercuri de Guvern nu se aplică tuturor angajaţilor din aceste sectoare. Doar 5% din numărul de posturi din statele de organizare vor intra la aceste majorări de venituri, iar creşterile vor fi de maximum 30% din suma salariilor de bază.

De la 1 iulie, angajaţii din sectorul militar, poliţiştii, funcţionarii publici cu statut special din administraţia penitenciarelor şi personalul civil din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională, ce execută lucrări de excepţie sau misiuni speciale, apreciate ca atare de conducătorii acestora, primesc o majorare de până la 50% luând în considerare solda/salariul funcţiei de bază prevazută de legislaţia în vigoare la data de 31 decembrie 2009.

Aceasta majorare poate fi acordată însă pentru cel mult 5% din numărul total de posturi prevăzute în statele de organizare, în limita a 30% din suma salariilor de bază, a soldelor funcţiilor de bază/salariilor funcţiilor de bază şi a indemnizaţiilor lunare de încadrare, cumulat pe total buget, pentru fiecare ordonator principal de credite.

De asemenea, pentru personalul militar, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, indemnizaţiile, compensaţiile, primele, ajutoarele, plăţile compensatoare, despăgubirile, compensaţiile lunare pentru chirie şi alte drepturi acordate potrivit legislaţiei în vigoare, care nu fac parte din solda lunară brută/salariul lunar brut, se stabilesc în raport cu nivelul bazei de calcul al acestora utilizat pentru luna decembrie 2011.

Ordonanţa de urgenţă  stabileşte că militarii, poliţiştii şi ceilalţi angajaţi din instituţiile de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională vor putea fi plătiţi, de la 1 iulie 2014, pentru munca prestată în zilele de repaus săptămânal şi de sărbătorile legale, cu o majorare de 75% din salariul de bază, proporţional cu timpul efectiv lucrat în zilele respective, în cazul neacordării de timp liber corespunzător.

Personalul participant la misiune sau soţul/sotia acestuia beneficiază de decontarea cheltuielilor de transport pentru o călătorie în ţara şi retur, la fiecare 3 luni de participare la misiune, în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului apărării naţionale.

Până în prezent, legislaţia permitea recuperarea muncii prestate în  zilele nelucrătoare şi sărbătorile legale doar prin timp liber. Ministerul susţine însă că, dat fiind numărul redus al efectivelor acestor instituţii raportat la numărul misiunilor, acordarea de timp liber după munca prestată în aceste condiţii putea afecta funcţionarea normală a sistemului de apărare, ordine publică şi securitate naţională.

Ordonanţa modifică un articol aprobat în 2013 şi care până în prezent a stabilit că, pentru anul 2014, pentru personalul militar, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, indemnizaţiile, compensaţiile, sporurile, primele, ajutoarele, plăţile compensatorii, despăgubirile, compensaţiile lunare pentru chirie şi alte drepturi acordate potrivit actelor normative în vigoare se stabilesc în raport cu nivelul bazei de calcul al acestora utilizate pentru luna decembrie 2011.

În luna decembrie 2011, nivelul remuneraţiilor a fost drastic tăiat pe fondul crizei economice.

În sectorul militar şi învăţământ lucrează câteva sute de mii de persoane.

surse: hotnews, mediafax

foto: arhivă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement