Connect with us
Publicitate

Actualitate

Sporurile și 7 indemnizații, blocate de noua lege a salarizării. O parte din bugetari mai așteaptă până în 2020-2021

Publicat

Ordonanța privind salarizarea bugetarilor, pregătită de Guvern, va include indexări în trepte care vor acoperi doar o parte a grilei de salarizare. Se va începe cu salariul minim de 1.250 de lei, programat să urce la această cifră în luna mai, și până la un nivel de sustenabilitate bugetară care va fi definit prin calcule, va îngheța sporurile, indemnizațiile, compensațiile și celelalte elemente ale sistemului de salarizare și va bloca la nivelul din iulie 7 categorii de plăți sociale.

Inechitățile rămase vor fi rezolvate până în 2020-2021.

Vezi și Guvernul vrea să taie o parte din sporurile angajaților de la stat. Cîțu: Am descoperit sporuri despre care nu știam că există

Cele 7 categorii de plăți sociale pe care Guvernul vrea să le blocheze la nivelul din iulie 2016 – având în vedere că ordonanța de urgență pregătită de Executiv, denumită „corecții aduse la salarizarea personalului personalului plătit din fonduri publice”, va fi aplicată din august, cu primele plăți în septembrie – sunt:

1) Indemnizațiile, compensațiile, primele și alte drepturi acordate personalului militar, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare
2) Pensiile de serviciu (pentru funcționari publici parlamentari, membrii Corpului diplomatic și consular al României, judecători și procurori, militari, polițiști și funcționari publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare)
3) Indemnizațiile consilierilor locali și consilierilor județeni
4) Indemnizația de limită de vârstă pentru deputați și senatori
5) Suma lunară forfetară acordată deputaților și senatorilor
6) Diurna deputaților și senatorilor
7) Indemnizațiile de pensionare

Vor fi păstrate clasele de salarizare prevăzute în Legea-cadru 284/2010, precum și actuala încadrare a personalului pe clase de salarizare.

Sporurile, indemnizațiile, compensațiile și celelalte elemente ale sistemului de salarizare vor fi menținte în cuantumul avut la nivelul lunii iulie 2016 și nu vor fi determinate prin aplicarea procentului prevăzut în Legea 284/2010 la salariul de bază.

Pentru a putea să își impună ordonanța de urgență, Guvernul va transmite liderilor sindicali că rezolvarea acestei probleme necesită „solidaritate” din partea salariaților ale căror remunerații nu vor fi ajustate și li se va spune că este o situație temporară, „pentru care este nevoie de înțelegere din partea partenerilor sociali”, au arătat sursele citate.

Guvernul le va promite în același timp că va propune curând un proiect de lege care va rezolva până în 2020/2021 și inechitățile rămase nerezolvate.

Cabinetul Cioloș a pregătit și un calendar de aprobare a ordonanței, care prevede aproximativ 3 săptămâni de analiză și adoptarea actului normativ într-o ședință deja programată în acest sens pentru 1 iunie, astfel încât ordonanța să poată fi introdusă în ședința de guvern cu 6 luni înainte de alegerile parlamentare și aplicată din august.

sursa: profit.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate