Administrație
Guvernul vrea să taie o parte din sporurile angajaților de la stat. Cîțu: Am descoperit sporuri despre care nu știam că există
Legea salarizării va fi modificată, iar o parte dintre sporurile date bugetarilor vor fi tăiate. Decizia vine în condiţiile în care Guvernul încearcă să adune cât mai mulţi bani pentru a susţine cheltuielile.
Sporuri de condiții vătămătoare, de confidențialitate, de risc sau de suprasolicitare neuropsihică le baga în buzunar angajaților de la stat mii de lei pe lună, în condițiile în care salariilor bugetarilor și fără sporuri sunt cu 50 % mai mari decât ale angajaților din privat.
″Sporurile sunt date după ureche″, spune premierul, care a anunţat deja că lucrul la calculator nu va mai fi considerat ″vătămător″. Unele sporuri vor dispărea, cu totul altele vor fi în sume fixe.
″Să scrii la un calculator nu mai este o condiție vătămătoare, este un spor în anumite instituții. Vor dispărea aceste sporuri″ spune primul ministru Florin Cîțu.
„Am descoperit sporuri despre care nu știam ca există. Cea mai importantă modificare este să faci legătura între perfomanță și venit. Sporurile azi sunt date după ureche. Vom introduce criterii de performanță. Sporurile le vom lega de performanță”, a declarat premierul.
Vor dispărea mai multe sporuri pentru condiții vătămătoare
„Condițiile vătămătoare sunt lucruri pe care noi le facem zi de zi…să scrii la calculator. Vor dispărea. Anul acesta vom începe cu o limitare și de anul viitor vom așeza lucrurile.
E vorba despre ”reajustarea” numărului de sporuri pe care le poate primi un angajat în sectorul public, precum și stabilirea unora dintre aceste sporuri ca sumă fixă, și nu procent din salariul de bază.
Sporurile sunt bune, dar doar atunci când sunt legate de criterii de performanțe. (…) Cheltuielile de persoanal s-au dublat. Trebuie să reașezăm economia României”, a declarat Cîțu.
”Avem un grup de lucru pe legea salarizării care va finaliza o variantă de proiect de lege, ce va fi trimis la Parlament, care să se refere la plafonul sporurilor adăugate la salariul de bază. Proiectul va reajusta numărul de sporuri existent și cuatumul unor sporuri. Este evident că unele dintre ele pot fi acordate în sumă fixă, nu procentual din salariul de bază”, a spus Ministrul Muncii Raluca Turcan.
În plus, ministrul Muncii a mai spus că proiectul de lege vizează refacerea ierarhiei salariilor în mediul bugetar: ”în grila de bază vom reașeza salariul de bază într-o ierarhie, așa cum prevedea legea inițială, care a fost distorsionată ulterior fie prin modificări legislative, fie prin decizii ale instanțelor”.
Sporul de condiții vătămătoare dacă bugetarul lucrează la calculator
Dacă ne uităm pe statele de plată din instituţii, cel mai adesea apar sporurile de condiţii vatamatoare. Aici sunt incluse diverse situaţii, de la expunerea la radiaţii, praf, până la lucrul pe calculator.
De exemplu, sporul de calculator este de 15% din salariu, dar acelaşi plus la salariu se dă şi dacă, de pildă, pe instituţia respectivă este amplasată o antenă de telefonie, aşa cum există pe multe clădiri din toate oraşele.
La Parlament, înalţii funcţionari publici, precum secretarul general şi adjunctul de la Senat, au sporuri de condiţii vătămătoare. Acestea le aduc în plus 3.000 de lei lunar, pe lângă lefurile brute care se apropie de 20.000 de lei.
La Curtea Constituţională, magistraţii au sporuri cu denumiri mai complicate, de risc şi suprasolicitare neuropsihică de 25% din salariu, asta pe lângă cel de condiţii vătămătoare, de 15%, şi cel de păstrare a confidenţialităţii, de 5%. Toate înseamnă, cumulat, mii de lei în plus la salarii.
Sporul de condiții vătămătoare: care include și expunerea la radiații electromagnetice, îl au prin lege angajații din sectorul bugetar.
Culmea este că autoritatea națională care monitorizează nivelurile radiațiilor telecom asigură că acestea sunt de sute și mii de ori mai mici decât limitele legale.
Toți bugetarii primeau 15% din nivelul salariului pe care îl aveau. Au fost cazuri în care o antenă de telefonie amplasată pe clădire a dus la aplicarea sporului pentru toți bugetarii din imobilul respectiv.
Lista de sporuri practicate în ministere, primării ori prefecturi este însă mai lungă, pentru arhivă, toxicitate, stres ori pentru informaţii clasificate. Toate pot completa generos veniturile funcţionarilor de la cel mai mic nivel până la conducere.
Guvernul vrea să schimbe şi modul în care sunt calculate sporurile
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat că pregătește un proiect de lege care va modifica legea salarizării unitare a bugetarilor.
Ea a dat două detalii despre modificările pe care le va propune, legate de plafonul sporurilor adăugate la salariul de bază al bugetarilor. Unele dintre ele pot fi acordate în sumă fixă, nu procentual raportat la salariul de bază″
Venituri uriașe pentru membrii consiliilor de administrație
Guvernul este cu ochii şi pe salariile practicate în companiile controlate de stat. La Metrorex, de pildă, veniturile medii ale salariaţilor sunt de 10.000 de lei pe lună, potrivit ministrului Transporturilor, Cătălin Drulă, care a trimis acolo corpul de control.
Unii şefi încasează venituri serioase dacă fac parte din consiliile de administraţie ale companiilor de stat.
Premierul Florin Cîțu a spus că e nevoie de reducerea numărului celor care ocupă astfel de funcţii.
Potrivit datelor de la Comisia Naţională de Prognoză, salariile de la stat sunt, în medie, cu aproape 50% mai mari decât cele de la privat.
Mai mult, potrivit informaţiilor de la Inspecţia Muncii, 91 de mii de angajaţi la stat au salarii de peste 8 mii de lei net, iar în mediul privat sunt de 4 ori mai puţini.
Categorii de sporuri pe care le primesc angajații la stat
- De vechime
- De fidelitate
- Pentru condiții de muncă vătămătoare
- Pentru titlul de doctor
- Pentru activități de interes național
- Pentru muncă suplimentară
- Pentru condiții deosebite de muncă
- Pentru lucrări de excepție și misiuni speciale
- Gradație de merit
- Sporuri pentru cei care lucrează cu fonduri europene
Sporuri ilegale acordate ani la rând
În urmă cu câțiva ani foarte popular în rândul angajaților de la stat era „sporul de zâmbet”, acordat acelor persoane care prestau servicii în relația cu publicul.
În urma unei anchete a Agenției Naționale a Funcționarilor Publici s-a descoperit că mai multe sporuri pentru bugetari au fost acordate an la rând în mod ilegal.
Conducerea ANFP a mai spus că, prin contractul colectiv de muncă, instituțiile acordau:
- spor de 15% pentru persoanele care lucrează în conditii periculoase în cimitire,
- spor de 10% pentru personalul care lucrează la grădina zoologică,
- spor de 15% pentru reparații la carosabil,
- spor de 7% pentru sudura electrică,
- spor de 5% pentru cei care lucrau cu aparatul de multiplicat
- spor de 10% pentru personalul din seră.
„Toate sunt ilegale, pentru ca nu se pot acorda pe contractul colectiv de munca. Vom sesiza in acest sens Curtea de Conturi. (…) Sporurile vor fi anulate, iar functionarii publici probabil ca vor trebuia sa returneze banii care le-au fost acordati ilegal, pentru ca legea prevede ca orice drept salarial acordat ilegal se recuperează”, spunea în urmă cu câțiva ani, presedintele Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, Andras Szakal
Alte categorii de sporuri
Sporul pentru proiecte europene: Personalul din instituțiile și/sau autoritățile publice nominalizat în echipele de proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile, beneficiază de majorarea salariilor de bază, soldelor de funcție/salariilor de funcție, indemnizațiilor de încadrare, cu până la 50%, indiferent de numărul de proiecte în care este implicat.
Această majorare se aplică proporțional cu timpul efectiv alocat activităților pentru fiecare proiect și se acordă numai dacă cheltuielile de personal sunt eligibile a fi rambursate din fonduri europene
Indemnizațiile lunare ale președinților și vicepreședinților consiliilor județene și primarilor/viceprimarilor unităților administrativ-teritoriale care implementează proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile se majorează cu 25%
Personalul prevăzut la art. 1 din Legea nr. 490/2004 privind stimularea financiară a personalului care gestionează fonduri comunitare, cu modificările și completările ulterioare, personalul din cadrul Direcției pentru Coordonarea Agențiilor de Plăți, prevăzut la art. 11 alin. (1) și personalul prevăzut la art. 16 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 41/2014 privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, prin reorganizarea Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit, aprobată prin Legea nr. 43/2015, cu modificările și completările ulterioare, precum și personalul prevăzut la art. 7 alin. (1) din Legea nr. 1/2014 privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, cu modificările și completările ulterioare, pe durata desfășurării activității în acest domeniu, în loc de majorarea de până la 25 de clase de salarizare, respectiv de majorarea salariilor de bază cu până la 75%, beneficiază de majorarea salariului de bază, soldei de funcție/salariului de funcție, indemnizației de încadrare cu până la 25%, în baza criteriilor stabilite prin decizia ordonatorului de credite.
De majorarea salariilor de bază cu până la 25% beneficiază și personalul din structurile cu rol de organisme intermediare pentru programele operaționale, precum și cel din cadrul aparatului propriu al Ministerului Finanțelor Publice.
Sporul pentru muncă suplimentară: Munca suplimentară prestată peste programul normal de lucru, precum și munca prestată în zilele de sărbători legale, repaus săptămânal și în alte zile în care, în conformitate cu legea, nu se lucrează, se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia.
(2) În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut la alin. (1), munca suplimentară prestată peste programul normal de lucru va fi plătită în luna următoare cu un spor de 75% din salariul de bază, solda de funcție/salariul de funcție, indemnizația de încadrare, corespunzător orelor suplimentare efectuate.
Spor pentru personalul care lucrează la controlul financiar preventiv: Personalul care exercită activitatea de control financiar preventiv, pe perioada de exercitare a acesteia, beneficiază de o majorare a salariului de bază cu 10%.
surse: ProTV, Digi24.ro,
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News