Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

SRI vrea să intre liber în calculatoarele românilor. Ce prevede proiectul de lege privind securitatea cibernetică

internet securitate

Publicat

Proiectul de lege privind securitatea cibernetică a trecut prin dezbateri la Comisia de Tehnologia Informațiilor și Comunicații din cadrul Camerei Deputaților. Potrivit acestuia, percheziția informatică se poate efectua chiar dacă persoana vizată nu a comis nicio faptă penală/infracțiune și fără să mai fie nevoie de autorizația unui judecător.

În proiectul de lege se prevede că “Serviciul Român de Informaţii este desemnat autoritate naţională în domeniul securităţii cibernetice, calitate în care asigură coordonarea tehnică a COSC (Consiliul Operativ de Securitate Cibernetică – n.r.), precum şi organizarea şi executarea activităţilor ce privesc securitatea cibernetică a României. În acest scop, în structura SRI funcţionează Centrul Naţional de Securitate Cibernetică (CNSC)”.

De asemenea, MApN, MAI, Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat, SIE, STS şi SPP vor înfiinţa structuri specializate de securitate cibernetică în infrastructurile proprii.

“Deţinătorii de infrastructuri cibernetice, furnizori de servicii de internet, au obligaţia de a-şi notifica clienţii, persoane de drept public şi privat, de îndată, dar nu mai târziu de 24 de ore, din momentul în care au fost sesizaţi de autorităţile competente cu privire la situaţiile în car sistemele informatice utilizate de aceştia au fost implicate în incidente sau atacuri cibernetice şi de a dispune măsurile necesare în vederea restabilirii condiţiilor normale de funcţionare”, se mai prevede în proiect.

În acelaşi timp, “Conducătorii autorităţilor abilitate au drept să solicite declaraţii sau orice documente necesare pentru efectuarea controlului, să facă inspecţii, inclusiv inopinate, la orice instalaţie incinta sau infrastructură, destinate ICIN (infrastructuri cibernetice de interes naţional – n.r.), cu respectarea prevederilor legale, să primească, la cerere sau la faţa locului, informaţii sau justificări”.

Proiectul mai prevede constituirea SNSC (Sistemul Naţional de Securitate Cibernetică, respectiv autorităţile şi instituţiile publice cu responsabilităţi şi capacităţi în domeniu, care colaborează cu deţinătorii de infrastructure cibernetice, mediul academic, mediul de afaceri, asociaţiilor profesionale şi organizaţiile neguvernamentale), a cărui activitate este coordonată de CSAT, a Consiliului Operativ de Securitate Cibernetică (COSC – reprezentanţi MAPN, MAE MSI, SRI, SIE, STS, SPP. ORNISS, secretarul CSAT; condus de consilierul prezidenţial pentru apărare şi securitate naţională şi secondat de consilierul premierului pe probleme de securitate naţională).

Generalul SRI Dumitru Dumbravă a declarat, la Comisia de Tehnologia Informațiilor și Comunicații din cadrul Camerei Deputaților, că realitatea virtuală în care trăim nu mai are răbdare cu dezbaterile îndelungate ale legilor în Parlament, atâta vreme cât „în fiecare secundă sunt 8 noi utilizatori ai Internetului și 18 victime ale diverselor fraude pe Internet. În 24 de ore se scriu 250.000 de coduri malițioase. Un troian poate să infecteze în zilele noastre 1,2 miliarde de PC-uri. Noi putem să avem răbdare, dar realitatea obiectivă și virtuală nu are răbdare cu noi. Câte victime au fost în cele două săptămâni de secunde de când discutăm noi această lege?”, potrivit realitatea.net.

Generalul SRI spune că este normal ca serviciile să poată avea acces oricând la datele de logare dintr-un computer infectat, care poate e folosit în criminalitatea cibernetică fără ca utilizatorul lui să știe (din cauza unui virus).

Dumbravă consideră că apelul la decizia unui judecător nu este esențial, câtă vreme „dacă mergi cu computerul la depanat nu treci mai întâi pe la judecător ca să-i ceri avizul ca depanatorul să se uite în computerul tău”.

Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki consideră că “o consecință gravă a adoptării proiectului de lege este că persoanele care nu comit infracțiuni vor avea mai puține drepturi și garanții decât cele care comit infracțiuni. Cu alte cuvinte, legea este rezultatul înlocuirii logicii cu vigilența serviciilor de informații”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. andrei ghib

    joi, 26.06.2014 at 13:00

    Romanii nu au nevoie se securisti care sa apere mafiile si grupurile de interese.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate