Connect with us
Publicitate

Actualitate

Stadiul lucrărilor de reabilitare şi extindere a reţelelor de apă şi canalizare în şapte localităţi din Alba. Problemele de la Lancrăm şi proiecte noi

Publicat

Lucrările de reabilitare şi extindere a reţelelor de apă şi canalizare în cadrul proiectului ”Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Alba” se desfăşoară din 2011, în 7 oraşe din judeţ, respectiv Aiud, Alba Iulia, Blaj, Câmpeni, Cugir, Ocna Mureş şi Sebeş. Valoarea totală a proiectului se ridică la 102 milioane de euro, iar Apa CTTA Alba a făcut o economie de 20 de milioane de euro. A fost finalizată canalizarea în Alba Iulia, Aiud, la Blaj încă se lucrează, termenul de finalizare fiind luna noiembrie. Cugirul şi Ocna Mureş sunt oraşele rămase în urmă, spune directorul societăţii, Viorel Lazăr. În 2015 toate lucrările trebuie să fie gata. Ministerul Mediului a acceptat ca Apa CTTA Alba să promoveze din economii lucrări precum subtraversarea râului Mureş cu două conducte, canalizarea de la Vinerea la Cugir şi îmbunătăţirea alimentării cu apă într-o zonă din Pâclişa.

Viorel Lazăr a spus că stadiul lucrărilor din cadrul proiectului finanţat pe POS Mediu este următorul: „La Alba Iulia este finalizată canalizarea şi încep probele la staţia de epurare. La Aiud e gata canalizarea şi au început probele la staţia de epurare. La Blaj se lucrează la canalizare, termenul de finalizare cu tot cu extensii e noiembrie, dar au început probele la staţia de epurare. Cel mai rămas în urmă este Cugirul şi Ocna Mureş”.

Acesta a precizat că lucrările de reabilitare şi extindere a reţelelor de apă şi canalizare vor fi gata în 2015.

Directorul Apa CTTA Alba a spus că la lucrările de canalizare din Lancrăm sunt câteva probleme pentru că „nu se ştia că se lucrează la apă pentru că totul s-a făcut prin forare, iar la canal nu s-a putut face. A trebuit să lucrăm şi pe o parte şi pe alta. Consiliul Local şi Poliţia nu ne-a acceptat să deviem traficul greu prin Vinţ, nici să lucrăm noaptea, pentru că băteau picamerele şi oamenii nu puteau dormi şi nici să lucrăm pe o distanţă mai mare de 100 de metri”.

Cam asta este situaţia lucrărilor din acest proiect, care are o valoare de 102 milioane de euro, dar la care societatea comercială a economisit 20 de milioane de euro pentru care s-a cerut către Ministerul Mediului promovarea unor lucrări din judeţ.

Este vorba despre subtraversarea râului Mureş cu două conducte. Mai exact vor dispărea conductele de pe podul Mureş, de la ieşire din Alba Iulia spre Sebeş. Reabilitarea podului costă mai mult decât subtraversarea podului Mureş, asta pentru că lucrările trebuie făcute cu întreruperea totală a apei potabile, ceea ce, potrivit directorului Apa CTTA Alba, „este imposibil”, iar aceasta este cea mai potrivită variantă. Se lucrează la proiect şi va fi urcat pe SEAP în două săptămâni. Se doreşte ca licitaţia pentru un operator care va executa lucrările să aibă loc în acest an, iar din 2015 să se înceapă.

Al doilea contract care va fi suportat din economiile acestui proiect este reţeaua de canalizare de la Vinerea şi până la Cugir. Sunt făcute reţelele, dar nu este staţie de pompare şi conductă care să ducă apa la Cugir. Va fi cuplată pe un proiect cu canalizare la Mănărade, Blaj. Chiar dacă aparţine de muncipiul Blaj, Viorel Lazăr a spus că nu a putut fi prins de proiectul care a început în 2011.

A treia lucrare care se va face este îmbunătăţirea alimentării cu apă în Pâclişa, într-o zonă unde sunt 30 de case care nu sunt racordate.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate