Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

STAREA PÂRTIILOR: Condițiile de schi la Șureanu, Arieșeni și Arena Platoș din Păltiniș, până de Crăciun. Meteo și acces

Publicat

La munte în județul Alba este zăpadă puțină, dar sunt așteptate ninsori. La Șureanu, condițiile de schi sunt acceptabile, însă la Arieșeni, joi, nu era zăpadă suficientă pe pârtiile de schi.

Pe Arena Platoș din Păltiniș, veștile sunt mai bune pentru cei care vor să schieze. Aici pârtiile sunt dotate și cu tunuri de zăpadă. Joi, erau 36 cm de zăpadă și condiții bune pentru schi.

În Alba, în zonele montane, este posibil să ningă în perioada 22-43 decembrie. La Păltiniș sunt șanse de ninsoare în 22 decembrie.

Vezi și VREMEA de Crăciun și Anul Nou. Perioadele cu ninsori și temperaturi mai scăzute. Prognoza meteo actualizată până în 11 ianuarie

STAREA PÂRTIILOR 18-24 decembrie 2020

Domeniul Schiabil Șureanu

Pârtii existente: 11 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_2; C_3; C_4; S_1; S_2; S_3; pârtia-școală), din care funcționale 7 (A_1; A_3; C_1; C_2; C_3; C_4; pârtia-școală)

Lungime totală a pârtiilor: 12 km

Instalații de transport pe cablu: 3 (2 teleschiuri, 1 telescaun), din care funcționale 2 (teleschi „Curmătura”, telescaun „Aușel”)

Altitudine maximă: 2.010 m

Altitudine minimă: 1.650 m

Tunuri de zăpadă: nu

Webcam: AICI

Nocturnă: nu

Pârtii pentru sănii: da

Semnal mobil: Vodafone (integral), Telekom (parțial), Digi Mobil (parțial), Orange (slab)

Evaluare generală: urmează vreme frumoasă, în weekend, iar starea pârtiilor, la Șureanu, rămâne acceptabilă. Există zăpadă pe pârtii, nu vă îngrijorați în acest sens, însă este loc de mai bine. Ne referim la faptul că stratul este, încă, insuficient, iar suprafața pârtiilor prezintă denivelări de relief, firești pentru această perioadă în care a nins puțin (denivelările, însă, vor dispărea când stratul de zăpadă va crește). Pe scurt, se schiază la Șureanu, sunt deschise 7 pârtii din 11, dar stratul de omăt de acum nu poate fi comparat cu cel din februarie, de pildă. Așteptați-vă să schiați în zăpadă relativ puțină, dar 100% naturală.

Acces unic spre pârtii: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h (fără popasuri).

Starea drumului între Sebeș și lacul Oașa (62 km): drumul este complet asfaltat; pot exista porțiuni cu gheață și zăpadă, în zonele de umbră, așadar sporiți atenția și evitați vitezele mari.

Starea drumului forestier lacul Oașa – Domeniul Schiabil Șureanu (18 km): drumul a fost deszăpezit și este practicabil în totalitate. Există, totuși, multe gropi între barajul Oașa și domeniul schiabil, gropi care vă pot pune răbdarea la încercare, așadar așteptați-vă la un drum care va dura cel puțin 40 minute. Sunt absolut necesare lanțurile, începând cu barajul Oașa, pentru a nu avea nici un fel de problemă la manevrarea mașinii pe zăpadă sau gheață.

Pârtii și instalații de transport pe cablu: chiar dacă nu a mai nins, zăpada s-a păstrat, iar pârtiile sunt schiabile în mod acceptabil. Nu vă așteptați la omătul abundent de februarie, sau la powder-ul de off-piste care apare după ninsori grele. Zăpadă există pe pârtii, se poate schia în condiții de siguranță, dar pârtiile au, în continuare, acel aspect denivelat, accidentat, din cauza faptului că movilele de relief nu putut fi încă acoperite suficient de zăpadă. Nu a nins destul, așadar zăpada este aproape suficientă. Pe lângă pârtiile menționate mai sus, e posibil să fie deschisă și A_2. Cât despre instalații de cablu, vor funcționa telescaunul „Aușel” și teleschiul „Curmătura”.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: vreme frumoasă, în weekend, bună pentru schi. Nu vom avea viscol, cerul va fi parțial senin (cel puțin în weekend), iar temperaturile vor oscila între -5 și 2 grade Celsius. Săptămâna viitoare, în schimb, e posibil să fulguiască sau chiar să ningă, răzleț.

Vremea, pe zile, va fi astfel:

– vineri, 18 decembrie: cer senin, vânt slab

– sâmbătă, 19 decembrie: cer parțial senin, vânt slab

– Duminică, 20 decembrie: cer senin, vând slab

– luni, 21 decembrie: cer senin, vând slab

– marți, 22 decembrie: cer înnorat, posibile ninsori, vânt slab

– miercuri, 23 decembrie: cer înnorat, vânt slab

– joi, 24 decembrie: cer înnorat, posibile ninsori, vânt slab

Servicii turistice: școală de schi pe pârtii (0762 501 913); centru de închirieri schiuri și plăci în Poarta Raiului (0762 501 913); restaurant la baza pârtiilor și pe domeniul schiabil; punct Salvamont și Jandarmerie Montană, la baza pârtiilor.

Arieşeni

Pârtii existente: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)

Lungime totală a pârtiilor existente: 2 km

Instalații de transport pe cablu: 2 (2 teleschiuri)

Altitudine maximă: 1.400 m

Tunuri de zăpadă: da

Webcam: Vârtop II

Nocturnă: da

Pârtii pentru sănii: da

Semnal mobil: toate rețelele

Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 30 min.

Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: temperaturile maxime vor fi de 1-5 grade Celsius în următoarele 7 zile; iar cele minime între -1 grad și 2 grade Celsius; sunt așteptate precipitații sub formă de lapoviță/ninsori, în perioada 22-24 decembrie

Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & plăci la baza pârtiilor; restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și în stațiune.

Arena Platoş din Păltiniş

Este zăpadă suficientă la Arena Platoş din Păltiniş. Pârtiile sunt dotate cu tunuri de zăpadă. Complexul oferă varianta de cumpărare online a skipass-urilor, AICI.

Resortul are calitate austriacă la prețuri românești. Dispune de aproximativ 3.5 km de pârtii, împărțite pe diferite categorii de dificultate și nivel.

AICI webcam.

Pârtiile sunt dotate cu 11 tunuri de zăpadă care garantează zăpada. Pârtiile cu nocturnă sunt deservite de 4 teleschi și 1 telescaun, destinat atât relaxării fluxului de schiori și snowboarderi cât și celor care doresc să folosească pârtia de sănii dotată cu nocturnă sau să facă o urcare și coborâre fără echipament.

Acces: Traseul de la Alba Iulia este spre Sibiu (pe autostradă sau DN 1). În localitatea Săcel se virează pe DJ 106D, iar din localitatea Orlat se merge pe DJ 106J. Distanța față de Alba Iulia este de aproximativ 80 km, care pot fi parcurși în aproximativ 1 h 20 min. Drumul este asfaltat și practicabil.

Sistemul de așteptare la îmbarcare a fost redesenat, pentru a asigura păstrarea distanțării sociale între sportivii care așteaptă să urce în telescaun, pe teleski sau pe benzile rulante. Pentru a evita formarea de cozi la casierii, de anul acesta skipass-urile se pot achiziționa și online iar toate punctele unde se vând produse alimentare și non-alimentare au fost suplimentate. Și ca un bonus, în acest sezon nu se va percepe taxa de parcare. De asemenea, în resort se respectă regulile impuse de autorități, inclusiv obligativitatea de a purta masca de protecție.

Informații utile: prețuri aici, program detaliat aici.

surse: Florian-Rareș Tileagă, monitor școala de schi „Pași Liberi”, Șureanu; Arena Platoș Păltiniș (Facebook și arenaplatos.ro), Scoala de Schi Arieșeni (Facebook)

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate