Eveniment
Staționarea cu motorul pornit în orașe, la un pas să fie interzisă. Ce amenzi vor risca șoferii. Legea, adoptată tacit de Senat
Staționarea cu motorul pornit în orașe, la un pas să fie interzisă. Staționarea mașinilor cu motorul pornit ar putea în curând interzisă în orașe și municipii. O inițiativă legislativă în acest sens a fost adoptată recent în mod tacit de Senat.
Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, inițiată de senatorul neafiliat Ion-Dragoş Popescu, a fost adoptată în mod tacit de Senat pe 20 martie.
Proiectul prevede interzicerea staționării autovehiculelor cu motorul pornit, în orașe și municipii. Vor face excepție autovehiculele care sunt autorizate să utilizeze semnalele speciale de avertizare luminoase, cum ar fi ambulanțele, mașinile de pompieri, de poliție, sau de transport marfă, care necesită putere de la motor pentru funcționarea refrigerării.
Staționarea cu motorul pornit în orașe, la un pas să fie interzisă
„Vor face excepţie de la interdicţia staţionării:
a) autovehiculele care sunt autorizate să utilizeze semnale speciale de avertizare luminoase.
b) vehicule refrigerate de transport marfa care necesită putere de la motor pentru funcţionarea refrigerării.
c) vehicule care utilizează activ echipamente hidraulice/mecanice, cum ar fi camioane de transport ciment, compactoare, etc.”, prevede propunerea legislativă.
Nerespectarea obligaţiei de a opri funcţionarea motorului termic când autovehiculul se află în staţionare voluntară va constitui contravenție și se va sancționa cu amenda prevăzută în clasa I de sancțiuni (2-3 puncte amendă).
Astfel, având în vedere că valoarea unui punct amendă este de 165 de lei, șoferii care staționează cu motorul pornit riscă amenzi între 330 și 495 de lei.
În multe ţări europene, legile sunt drastice în cazul șoferilor care staționează cu motorul pornit.
De exemplu, în Italia și Franța, șoferii nu pot staționa cu motorul pornit mai mult de 10 secunde, în Austria și Germania, 20, respectiv 40 de secunde. În caz contrar, pot primi amenzi de la 20 până la 750 de euro.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Sergiu Popa E
luni, 25.03.2024 at 18:08
Stiu ca reduce din senzational, dar nu e vorba de interzicerea totala. In textul propunerii se prevede interzicerea stationarii <> cu motorul pornit. Nu e chiar asa dramatic…