Connect with us
Advertisement

Actualitate

Statul român poate fi ajutat de o decizie a UE în procesul Roșia Montană împotriva corporației Gabriel Resources

Publicat

O recentă decizie a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) poate ajuta statul român în litigiul pe care îl are cu corporația Gabriel Resources. Avocații României au invocat în fața Curții Europene că prevederile din tratatele bilaterale de protejare reciprocă a investițiilor semnate între statele UE, care impun ca litigiile legate de aceste tratate să fie rezolvate în tribunale arbitrale internaționale, încalcă legislația europeană și că această decizie dată de Curte trebuie aplicată parțial și în procesul dintre România și corporația străină ce este acționară la Roșia Montană.

Gabriel Resources Ltd., înregistrată în Canada și Gabriel Resources (Jersey) Ltd., înființată în 1996, controlată de către prima entitate și înregistrată în insula Jersey, o  dependență a Coroanei britanice a formulat o plângere la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) de la Washington împotriva României.

Gabriel Resources a afirmat că firma controlată de ea cu sediul în insula britanică Jersey este îndreptățită să fie parte în arbitraj și să ceară despăgubiri în baza tratatului bilateral de protejare reciprocă a investițiilor dintre România și Marea Britanie pentru că acordul inițial cu statul român privind proiectul Roșia Montană a fost semnat de către Gabriel Resources (Jersey) Ltd și automat firma controlată de prima are drepturi egale în baza tratatului.

Gabriel Resources Ltd. Canada și Gabriel Resources (Jersey) Ltd. au anunțat la finalul lunii iunie 2017 că intenționează să ceară despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari americani (5,7 miliarde de dolari canadieni) de la statul român, acuzând încălcarea de către România a tratatelor bilaterale de protejare reciprocă a investițiilor cu Canada și Regatul Unit, prin blocarea proiectului minier aurifer de la Roșia Montană.

Consorțiul format din casa elvețiană de avocatură Lalive din Geneva și firma românească Leaua și Asociații reprezintă statul român în procesul cu Gabriel Resources de la ICSID.

Ei susțin că în baza dreptului UE și a deciziei recente a CJUE, tribunalul arbitral al ICSID nu are calitatea legală de a arbitra disputa dintre România și Gabriel Resources (Jersey) Ltd. pentru că, din cauza precedentului creat de CJUE, prevederea din tratatul bilateral de protejare a investițiilor România-Marea Britanie, cum că litigiile legate de tratat sunt rezolvate în tribunale arbitrale internaționale, încalcă tratatul de bază de înființare a UE.

Partea opusă din proces este reprezentată de White&Case și avocații români de la Țuca, Zbârcea și Asociații.

Decizia CJUE a fost luată într-un litigiu dintre Slovacia și compania de asigurări de sănătate Achmea înregistrată în Olanda. Astfel, în martie, Curtea a decis că prevederile tratatului bilateral de protejare a investițiilor dintre Slovacia și Olanda încalcă normele UE, pentru că permit unui tribunal arbitral internațional să interpreteze legislația UE în litigii dintre investitori și state membre fără ca deciziile acestor tribunale internaționale să poată fi contestate în instanțe de judecată din UE, ceea ce subminează calitatea CJUE de instanță supremă în ceea ce privește legislația Uniunii.

Sentința CJUE, invocată de avocații României în arbitrajul Roșia Montană de la Washington, se referă doar la dispute dintre state UE și investitori înregistrați tot în state UE. Mai mulți experți în drept european sunt însă de părere că decizia CJUE ar putea afecta în viitor și tratatele bilaterale de protejare reciprocă a investițiilor dintre țări UE și state din afara Uniunii, ceea ce înseamnă că și pertinența acțiunii la ICSID a Gabriel Resources Canada și, în consecință, întreaga procedură de arbitraj ar putea fi pusă sub semnul întrebării.

Gabriel Resources își va prezenta replica la contramemoriul României până pe 26 octombrie 2018, iar răspunsul României la această documentație va trebui depus până pe 3 mai 2019.

După  Gabriel Resources va trebui să răspundă până pe 7 iunie 2019 la contestația României privind implicarea Gabriel Resources (Jersey) Ltd. în arbitraj în baza tratatului bilateral de protejare reciprocă a investițiilor dintre România și Marea Britanie.

Iar în perioada 2-13 decembrie 2019 va avea loc o audiere la tribunal în care se va analiza justificarea pretenției la despăgubiri a Gabriel Resources.

Sursă: profit.ro

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement