Actualitate
ȘTIREA TA: Păduchii, subiect TABU pentru o creșă din Alba Iulia. Situația prin care a trecut o familie
Atunci când un copil intră în colectivitate, riscurile de contactare a bolilor sunt mai mari. Aceeași situație există și în cazul unei epidemii de păduchi, o situație neplăcută, dar care se regăseşte în continuare în România. Problema este că, în cazul unei răceli, părinții sunt anunțați că există risc de îmbolnăvire, însă atunci când în grupa de la creșă sau grădiniță există un copil cu păduchi, uneori situația este ținută în secret, iar părinții sau aparținătorii celui mic sunt tratați cu dispreț. Așa a pățit o familie din Alba Iulia care a anunțat că fetița lor a fost deparazitată după ce a avut păduchi și a cerut conducerii creșei să anunțe şi ceilalţi părinți, au fost umiliți de reprezentanții creșei.
Întreaga poveste este relatată de bunica fetiței, care-şi exprimă indignarea faţă de atitudinea celor de la creşă. Susţine că, deși au anunțat cazul și au urmat toate procedurile indicate de medicul pediatru, conducerea creșei încearcă să ascundă situația de ceilalți părinți.
„Vă scriu nemulțumirea mea privitor la faptul că eu comunic frumos celor de la Creşa nr. 1 Cetate despre situația la nepoţica mea Evelyne B., i-am găsit săptămâna trecută păduchi, mama a sunat imediat doctorul pediatru pentru a întreba cu ce putem să o dăm în cap pentru deparazitare, fiind de 2 ani fetița.
Medicul ne-a recomandat de la farmacie pentru deparazitare și prevenție, de vineri până duminică am făcut toată procedura.
Atunci am sunat la creșă să anunț că fetița are păduchi, o deparazităm, dar am rugaminteă să se uite luni dimineața și la alți copii în cap și să anunțe părinții,
deoarece așa cum a noastră a avut, pot să aibe și alți copii și degeaba o deparazităm noi dacă alți copii încă mai au, luând sau nu de la ea.
Acum știm cu siguranță că păduchii și purecii au existat de când lumea și pământul. Toți, noi, oamenii mari și toți copiii, la un moment dat în viață au luat și au avut acest Păduche ruşinos.
Problema pentru care vă scriu este ca luni dimineața (în această dimineață), tatăl copilului merge cu fetița la creșă și încet îi spune la asistentă să controleze pe toți copiii.
Asistenta, ca și când este ceva rușinos, îl roagă pe tată să se retragă într-o încăpere separată, ca să nu audă discuția și alți părinți.
Tatăl merge, atunci asistenta îi spune să își ia copilul de la creșă deoarece până nu aduce o adeverință de la medic cum că nu are păduchi nu mai are ce căuta în creșă ….. dar hai să zicem azi că ați adus-o lăsați-o, dar mâine să aduceți adeverință. Nu trece o jumate de oră și îl sună pe tată să meargă să își ia copilul deoarece i-au găsit 2 lindini și că nu mai poate să o țină printre copii.
Atunci am spus că merg eu, bunica, deoarece tatăl nu putea să meargă după cum vroiau ele la copil. Am mers și am rugat să vină întâi asistenta Pădurean – pentru a discuta. I-am zis că nu am nici o problemă să iau copilul, dar nu mi se pare corectă procedura lor. Văzând că vorbesc tare, și erau și alți părinți, m-a rugat să mă duc în altă încăpere cu ea pentru a discuta.
I-am spus că nu îmi este rușine de faptul că copilul meu are păduchi, păduchii și purecii există printre noi și putem să îi luăm oricând de orinde, stând de exemplu la coadă la pâine, copilul meu se întalnește cu alt copil, se apropie unul de altul și l-a luat, și că nu văd de ce trebuie să mă retrag și că ar trebui să știe toți părinții de situație pentru a preveni înmulțirea și a stopa problema.
O întreb – ce ai vrut doamnă, să îmi curăţ copilu, să tac, să o aduc mai departe la creșă ca și când nu s-a întâmplat nimic ????? Nu. Eu nu consider așa, am sunat frumos de săptămâna trecută și v-am rugat doar ce mi se părea normal, fără să fiu recalcitrantă așa cum mi s-a spus azi că aș fi.
În tot acest timp apare doamna directoare, cred că se numește Dicoi Monica, la care mă roagă și ea să mergem într-o cameră separată pentru a discuta. I-am spus și dânsei că nu merg în altă cameră și nu am de gând să tac, că păduchii fac parte din viață și trebuie să acceptăm situația și să facem să nu se înmulțească. La care doamna îmi spune că de-a lungul timpului (copilul merge la creşă de 6 luni, cât de lung poate să fie acest timp?) am fost recalcitrantă.
Recunosc că au mai fost două astfel de situații în care copiii tuşesc și au muci, nu doar al meu, pe toți i-am auzit, la care noi mergem cred și la 2 săptămâni la control la pediatru când auzim orice tuse (l-am și înnebunit pe pediatru cred că, la câte întrebări punem despre sănătatea copilului), unde la recomandarea lui, după controlul pediatru ne dă un siropel de tuse pe bază de plante sau picături în nasuc, nimic complicat, nimic transmisibil la alți copii.
La care tot aceste doamne „drăguțe” îmi spun să le duc adeverință de la medic cum că fetița este aptă de colectivitate. Îi spun pediatrului și se minunează și el la câte hârtii inutile pot să ceară.
Tot ce am învațat în această țară este că DA, mi-am înscris copilul pe pile și relații la creşă, nu sunt mândră de acest aspect, dar doar așa am reușit și doar aşa
funcționează societatea, dar pentru acest aspect NU MĂ LAS UMILITĂ SAU SĂ MĂ SIMT RUȘINATĂ de situația creată așa cum a ținut DIRECTOAREA SĂ ÎMI SPUNĂ – LUAȚI-VĂ COPILUL ȘI NU MAI VENIȚI PÂNĂ NU VĂ DEPARAZITAȚI ȘI CURĂȚAȚI.
ȚIN SĂ ANUNȚ toată familia începând de la strabunică, bunică, tată, mamă, matușă….. ne-am deparazitat și „din greșeală” am făcut și baie în dimineața acestei zile, deci DOAMNA DIRECTOARE DICOI MONICA și DOAMNA ASISTENTĂ PĂDUREAN noi am venit spălate și DEPARAZITATE și ne-ați scos din creșă ca și cum am fi ultimele mânzălite de pe pământ; da, suntem dacă așa doriți, dar eu aveam doar rugamintea să preveniți și alți părinți, fiind pentru voi DOAMNELOR DE LA CRESĂ un lucru foarte RUȘINOS. MÂINE revenim din nou la fel de spălate, la fel de deparazitate”, a transmis Mariana ALBANI- ROCCHETTI, bunica fetiței.
UPDATE: Direcția de Sănătate Publică (DSP) Alba s-a autosesizat în urma articolului apărut, luni, în Alba24, iar marți, la prima oră, o echipă mixtă, din cadrul compartimentelor de supraveghere și control, formată din medic, asistent și inspector, s-a deplasat la Creșa I din Cetate și a efectuat triajul epidemiologic. În urma acestuia, niciun copil nu a fost depistat cu păduchi sau cu alte boli parazitare. Precizăm că triajul epidemiologic a fost făcut, anterior, corect, și am transmis instituției să facă, în continuare, în fiecare dimineață, triaj epidemiologic. DSP Alba transmite, cu această ocazie, că va depune toate diligențele necesare, în limita competențelor prevăzute de lege, astfel încât sănătatea oamenilor să nu fie pusă în pericol și va lua măsuri când acestea se impun.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Havaiuleanul
luni, 07.05.2018 at 16:11
Daca esti prost de mic, cand esti mare numa’ te joci!
Alin
marți, 08.05.2018 at 13:02
Ai dreptate, dar mai e ceva… Prostul nu e prost destul, dacă nu e și fudul!
unANALfabet
joi, 10.05.2018 at 02:50
Rahaturile astea sunt in general musamalizate. Doamna a fost cu bun spirit civic insa lipsa rafinamentului a transformat-o in Babadook. Nu a actionat cu eleganta. Cresa nu are nevoie de cosmaruri. Credibilitatea Direcției de Sănătate Publică Alba este aceasi cu procentul de pulpa de fructe din Coca-Cola: zero. Mai faceti o vizita maine. Cum e vorba:cauta si…vei gasi