Connect with us
Publicitate

Eveniment

Știrile ”tari” ale anilor ’20, în Alba! Interlopi, evadați, focuri de arme, atentate la tren și jafuri care scădeau încrederea în Poliție

Publicat

117-AJ

Ziarele care apăreau în prima jumătate a secolului trecut prezentau, la fel ca și cele de astăzi, știri legate de infracțiuni violente și de lumea interlopă. În epoca în care Bonnie și Clyde deveneau legende în America, jafurile, împușcăturile și chiar atentatele (cu gloanțe de tun puse pe șine, în așteptarea trenului), nu lipseau din orașele actualului județ Alba. Dacă ținem cont de ziarele vremii, putem concluziona că zona era mult mai periculoasă decât astăzi.

Istoricul Tudor Roşu, de la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, a realizat o cercetare despre modul în care erau reflectate ”ştirile diverse” în presa anilor 20 ai secolului trecut. Articolul, apărut în monografia ”Judeţul Alba, istorie, cultură, civilizaţie”, prezintă printre altele o serie de aspecte ale vieţii sociale din Alba Iulia care astăzi sunt interesante prin ineditul exprimării. Aceste ştiri nu difereau cu mult de cele care sunt astăzi prezentate în jurnalele de ştiri.
Principalele știri pe acest subiect apăreau în ziarele locale Vestea și Viitorul Albei. Un articol din 1924 arată cum spargerile cu autori necunoscuți erodează încrederea în Poliție.

”Spargerile comise în oraşul nostru, cari sunt la ordinea zilei şi cari se repet în mod înspăimântător, au discreditat în grad considerabil în instituţiunea poliţienească şi pretutindeni se cere siguranţa proprietăţilor cetăţenilor să fie asigurată.” (Vestea, 1924)

Un articol publicat un an mai târziu, are în centru orașul Aiud. Pe linia de cale ferată fuseseră amplasate gloanțe de tun pentru provoca o explozie la trecerea trenului. Din fericire, au fost găsite la timp dar oamenii s-au speriat.

”În gara din Aiud s-au aflat zilele acestea pe şinele liniei no. 2-3 şapte gloanţe de tun aşezate la rând, cu capătul explozibil pe linie, încât dacă trece trenul peste ele, explodau neapărut. Au fost observate la timp. […] Cazul a făcut adâncă impresie în localitate”. (Vestea 1925)

”Sufletul infernal al omului perdut s-a manifestat în culorile sale negre”

O poveste despre care s-a vorbit mult în anii 20 ai secolului trecut a fost aceea a unui schimb de focuri între un dezertor și urmăritorul său. Din știrea care descria pe larg evenimentul, vă prezentăm un fragment:

”Desertorul Ilie Avrămuţ originar din Inuri a împuşcat pe un deal de lâgă Poiana Ampoiului pe jandarmul caporal Mihail Secara, de la postul de jandarmi din Ighiu. […] jandarmul s-a apropiat de colibă, cerând în primul rând predarea armei ce a avut-o la sine desertorul, deoarece mai nainte urmăritorul şi urmăritul au tras reciproc câteva focuri de armă. Când apoi jandarmul a stat înaintea colibei, sufletul infernal al omului perdut s-a manifestat în culorile sale negre adevărate: banditul în loc să predeie arma, l-a împuşcat punctual în inimă de jandarmul caporal”. (Vestea, 1924)

Interlop evadat, o ”fiară sălbatică”

Un interlop evadat din penitenciar, asociat cu un hoț de animale, au terorizat Valea Aiudului, până să fie prinși, cu puțin ”noroc”. Descrierile din ziarul Viitorul Albei sunt elocvente.

”Fiorosul bandit Iosi Buta, evadat în vara anului trecut din penitenţiarul Aiudului, zilele trecute a fost prins în comuna sa natală Ponor. În ultimul timp devenise groaza ţinutului. În acelaşi timp a fost prins şi un alt tovarăş al lui „Frunză Verde” din judeţul Turda, mare hoţ de boi şi cai. Prinderea ambilor să datoreşte întâi norocului, apoi domnului şef al secţiei de jandarmi din Măgina. Este un mare noroc şi folos că s-a desrobit populaţia de teroarea acestor fiară sălbatice”. (Viitorul Albei, 1927)

Ziarele vremii mai prezentau un jaf asupra catedralei romano-catolice din Alba Iulia, produs în 1927, când mai multe obiecte deosebit de valoroase, printre care şi un potir de aur masiv, au fost furate.

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate