Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Studenție la Alba Iulia. Cât de mari sunt principalele costuri pe care le are un student care învață la UAB


Publicat

Cât costă să fii student la Alba Iulia și care sunt principalele cheltuieli? Viața studențească, cea mai frumoasă etapă din viața unui tânăr, este și perioadă în care părinții studenților sunt nevoiți să scoată mulți bani din buzunar. Cheltuieli prevăzute sau neprevăzute, taxe, bani de buzunar, cărți și mâncare reprezintă presiuni financiare semnificative asupra bugetului fiecărei familii simple. 

La o analiză obiectivă a cheltuielilor pe care le au studenții Universității ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, într-un scenariu normal, fizic de desfășurare a activităților, deducem că suma minimă de care are nevoie un student fără pretenții mari este de 1.000 de lei pe lună.

Principalele cheltuieli

Unul dintre criteriile principale de luat în calcul la începutul unui an universitar este dacă studentul locuiește în același oraș în care se află universitatea dorită sau nu. În primul caz, în suma prevăzută pentru studii, acesta nu va include transport, cazare sau mâncare.

Un alt aspect de luat în considerare este dacă studentul a reușit să se plaseze pe locurile bugetate sau plătește taxa de școlarizare.

Pe lângă toate acestea, în funcție de nevoile și dorințele studentului, se mai adaugă diverse costuri: bibliotecă, transport în comun, cantină, bani de buzunar, ieșiri cu prietenii.

Așadar, vom vedea exact cât cheltuie un student al UAB, din momentul în care pășește în oraș.

În momentul admiterii, un student va plăti, de la început, o taxă de înscriere de 150 lei, la care se adaugă costuri de legalizare a actelor necesare la dosar (certificat de naștere, carte de identitate, actele studiilor anterioare-aproximativ 10 lei).

În momentul în care acesta va fi admis pe un loc la taxă, va fi nevoit să mai scoată din buzunar între 2.000 și 3.600 lei pe an (în funcție de specializarea aleasă).

Această taxă va putea fi achitată în 4 rate, dintre care prima va fi achitată în momentul confirmării locului la universitate, dar dacă va fi admis la buget, acesta va fi scutit de taxele de școlarizare.

Cazarea

Dacă studentul care dorește să urmeze studiile Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia se deplasează dintr-un alt oraș, acesta va fi nevoit să-și asigure cazarea pe tot parcursul anului universitar.

În acest sens se obișnuiește închirierea unui apartament de către unul sau mai mulți studenți grupați (pentru a împărți costurile de închiriere și taxele utilităților) ajungând să plătească peste 1.000 de lei pentru un apartament cu 2 camere, dar prețul variază în funcție de dimensiunile imobilului, de zona în care se află sau dotările interioare.

 

 

O altă alternativă a cazării sunt căminele studențești, unde pe baza mediei de admitere, studentul primește o cameră pe care o va împărți ulterior cu alte 3 persoane (în contextul pandemic numărul studenților într-o cameră a fost redus de la 4 la 3), plătind 300 lei pe lună.

În Alba Iulia există 4 cămine studențești, două dintre acestea se află pe strada Vașile Goldiș și alte două pe strada Vasile Alecsandri.

Aceiași studenți vor fi nevoiți să prevadă costul zilnic al mâncării. Prețul unui meniu la cantina Universității este de 10-15 lei pentru o masă la cantină. Asta la prânz, dar pe lună, cheltuielile pentru mâncare ajung la minim 400 lei.

Alte costuri

Odată începută activitatea facultăților, pentru a se documenta și a utiliza biblioteca universitară, cei mai studioși vor fi nevoiți să abiă un permis de bibliotecă, la întocmirea căruia vor mai achita încă 20 de lei, ulterior câte 5 lei anual în momentul vizării acestuia.

Pentru a cumpăra cursurile profesorilor, vor mai scoate din buzunar câteva zeci de lei, la care se vor adăuga, bineînțeles, clasicele copii xerox pentru a recupera cursurile la care au lipsit și de care își amintesc mereu în sesiunea de examene.

Când vine vorba de examinarea studenților, în cazul în care un examen nu va fi promovat la timp, va fi taxat cu 45 de lei/credit al unui examen lăsat pentru următorul an.

Cât despre transportul în comun, studenții nu beneficiază de vreo reducere, astfel, cei care doresc să circule cu autobuzul, vor plăti 50 de lei pentru un abonament lunar sau 2.50 lei pentru un bilet cu o călătorie.

La toate acestea putem adăuga banii de buzunar, haine și alte cheltuieli neprevăzute (sumele pot trece uneori de 100 lei/ săptămână), având în vedere faptul că tinerii doresc diversitate, distracție și ieșiri în oraș cât mai dese.

Jobul, soluție salvatoare

Din dorința de a ajunge la o oarecare independență financiară sau pentru a-și scuti familiile de anumite cheltuieli împovărătoare, o mare parte dintre studenți aleg să se angajeze, atât full time, cât și part time, majoritatea job-urilor alese fiind de vânzător la magazinele din mall-uri, ospătar, etc.

Așadar, având în vedere un scenariu normal de desfășurare al activităților, un student ar avea nevoie de cel puțin 1.000 lei lunar, incluzând taxele de cazare, mâncare, transport și alte necesități.

În comparație cu viața studențească a Clujului, unde studenții reclamă costurile ridicate ale vieții și cheltuielile extrem de mari din oraș (mai ales la chirie) cărora trebuie să le facă față, începând de la chirii la alimente, un student UAB se poate bucura de o oarecare “lejeritate” a prețurilor.

Ce spun studenții

Noemi Reinerth, Facultatea de Marketing, Științe economice, UAB, 19 ani (anul 1):

„După un semestru consider ca e ok, dar având în vedere că e totul online, face dificilă comunicarea, nu ne putem întâlni fizic, nu ne putem cunoaște în adevăratul sens al cuvântului.

Locul la buget mă avantajează mult, deși costurile sunt mari, la finalul zilei constați că ai cheltuit poate mai mult decât ți-ai fi propus. Aș dori să-mi găsesc un loc de muncă, dar numai din semestrul al doilea, acum vreau să mă adaptez cu mediul, cu ceea ce înseamnă facultate.

Părinții sunt mulțumiți de universitate și considera că efortul financiar este unul benefic având în vedere condițiile de studiu de aici.

Când vine vorba de transport, utilizez mașina personală deoarece consider că este mult mai sigur și mai eficient. Inițial dorisem să plec la Timișoara, dar renunțasem la idee pentru că am fost admisă la taxa, ceea ce din punct de vedere financiar, era mult prea copleșitor.”

universitate 1

Dima Chistul, 19 ani, Facultatea de Științe Economice, Administrarea Afacerilor, (anul 1):

„Motivul pentru care am ales România este că îmi doream de mult timp asta, încă din clasa a 9-a, iar familia a fost de acord cu această decizie.

Majoritatea colegilor de liceu visau să ajungă în România la facultate fiindcă sunt mult mai bune condițiile, iar pentru basarabeni este foarte profitabil deoarece beneficiază de multe privilegii.

Îmi place atât de mult încât mă voi întoarce acasă doar pentru a petrece sărbătorile cu cei dragi. Familia este de acord cu alegerea mea și mă susține mereu.

Lucrul cel mai bun e faptul că am primit loc la buget, că nu trebuie să plătesc taxa de studii, deoarece era destul de costisitoare pentru mine.

Condițiile din cămin sunt bune, colegii primitori, mi-am făcut foarte mulți prieteni deja. Taxa specială de cazare pentru basarabeni este de 300 lei pe an, foarte ieftin în comparație cu cei de naționalitate română, care achită această sumă lunar.

Bugetul pentru cheltuielile de zi cu zi, mâncare, transport și bani de buzunar sunt trimiși de către părinți, îmi doresc să mă angajez cât de curând, deși momentan este imposibil din cauza actelor necesare.

Partea puțin mai complicată este cea a vizei și a permisului de ședere pe care le voi primi abia din semestrul al doilea, după ce voi depune toate documentele necesare, abia apoi îmi voi putea găsi un job.

Dorința mea cea mai mare este să revenim fizic la facultate, să putem vedea profesorii, colegii, să ne distrăm alături de ei. Mi-aș dori ca și după facultate să rămân în România, nu aș vrea să mă întorc acasă, în Republica Moldova.”

Articol de Marina Magdalena MoldovanDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VREMEA de Crăciun și Revelion. Condiții meteo în țară, pentru următoarele patru săptămâni, până în 3 ianuarie

Publicat

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a prezentat vineri prognoza de vreme pentru următoarele patru săptămâni, 6 decembrie – 3 ianuarie.

Zile mai calde vor fi în următoarele 2 săptămâni, apoi se răcește. Din prognoza meteo valabilă la data publicării acestui articol, vor fi ninsori și de Crăciun și de Revelion, atât la munte, cât și în zonele mai joase, cu unele excepții în sudul țării.

Prognoza meteo: săptămâna 6-12 decembrie

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în regiunile sud-estice.

Cu excepția regiunilor vestice și nord-vestice, unde cantitățile de precipitații vor avea o tendință ușor deficitară, regimul pluviometric va fi excedentar, mai ales în zona Carpaților de Curbură.

Temperaturi: maxime între 2 și 10 grade, mai cald în vest, sud și nord-est

Precipitații: ploi în jurul datei de 6 decembrie; în sud, posibil și în 12 decembrie

Prognoza meteo: săptămâna 13-19 decembrie

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această săptămână, la nivelul întregii țări.

Cantitățile de precipitații vor fi deficitare la nivelul întregii țări, dar mai ales în zonele montane.

Temperaturi: maxime între 1 și 9 grade, mai cald în vest

Precipitații: ploi/lapoviță/ninsori în intervalul 16-19 decembrie

Prognoza meteo: săptămâna 20-26 decembrie

Temperaturile medii se vor situa în jurul celor specifice pentru această perioadă, în toate regiunile.

Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval, dar cu o tendință ușor deficitară în regiunile vestice și local în cele centrale și sud-estice.

Temperaturi: maxime între -2 și 6 grade

Precipitații: lapoviță/ninsori în jurul datei de 20 decembrie (excepție, sud); ninsori în weekend-ul de Crăciun, 25-26 decembrie

Prognoza meteo: săptămâna 27 decembrie – 3 ianuarie

Mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Cantitățile de precipitații estimate pentru această perioadă vor fi apropiate de cele normale, la nivelul întregii țări.

Temperaturi: maxime între -2 și 5 grade

Precipitații: ninsori în perioada 28 decembrie – 31 decembrie; 1-3 ianuarie (excepție sud)

În zonele joase, minimele vor fi între 4 și -9 grade Celsius.

surse: meteoromania.ro, accuweather.com

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

FOTO: Compania TRANSEURO a implinit 30 de ani. Un nou magazin cu produse ”ca la mama acasă”, deschis la Ighiu (P)

Publicat

Dacă doriți să gustați din savoarea produselor noastre, să vă lăsăți purtați pe meleagurile copilăriei când eram răsfățați de bunicii noștri cu bucate alese și multă dragoste, vă invităm cu drag să ne treceți pragul noului magazin de prezentare și desfacere din Ighiu.

Acesta face parte din rețeaua noastră care cuprinde un număr de 40 magazine extinse pe teritoriul a trei județe și prin care încercăm să aducem calitatea și prospețimea produselor noastre unui număr cât mai mare de consumatori.

Prin deschiderea noului magazin din Ighiu compania aduce în fața dumneavoastră un nou etalon al profesionalismului și atenției pentru detalii, care să reflecte grija pe care o acordăm în elaborarea produselor cu care venim în atenția dumneavoastră.

Sunteți și ați fost centrul atenției noastre și ținem să vă mulțumim pe această cale că ați fost alături de noi în această minunată călătorie a celor 30 de ani.

Motto-ul nostru „ Aproape de client” înseamnă constanță, fiabilitate, inovație, prospețime, siguranță, profesionalism, viziune și toate aceste lucruri încercăm să le îmbrăcăm în cele mai bune prețuri, astfel încât experiența cumpărăturilor în cadrul magazinelor noastre să nu fie doar una plăcută ci, în același timp și una economă.

Dorim să fim un garant al calității pentru toți aceia care ne trec pragul și prin această prismă filtrăm toate rețetele produselor noastre, care sunt adânc ancorate în gusturile și tradițiile noastre.

Vă oferim în permanență rețete care evocă un produs așa cum îl știm pe masa de sărbătoare a bunicilor noștri și din această linie a răsfățului și trecutului îmbogățim oferta nostră în permanență, respectând toate caracteristicile marcate de această linie.

Pentru că știm presiunea pe care viață cotidiană o exercită asupra timpului nostru, venim în atenția clienților noștri cu noua gamă de produse „ Gata de Gătit”.

Pentru că ne dorim în permanență să vă oferim nu doar cea mai proaspătă carne de porc românesc provenită din abatorizarea noastră ci și un produs care se diferențiază, am maturat această carne, eliminând astfel veșnica întrebare : astăzi ce gătim?

Maturată și condimentată, carnea este astfel pregătită, necesită doar un simplu tratament termic pentru a oferi comesenilor dumneavoastră experiența unui produs unic și inconfundabil.

Prin gama de panificație, compania noastră vă oferă o sortimentație în care lucrurile simple se dovedesc a fi întotdeauna cele mai bune.

Plecând de la o făină de cea mai bună calitate, provenită din moara noastră și de la cultivarea maielei pe care o folosim în rețetele noastre, vrem să va asigurăm cele mai bune produse la cei mai ridicați parametri calitativi.

Oferta noastră este un produs „ ca la mama acasă” livrat la o scară industrială, asumându-ne astfel efortul care îl presupune acest lucru.


În decursul anilor am crescut alături de dumneavoastră și ne dorim ca acest lucru să stea în continuare la baza dezvoltării noastre.

Director General Transeuro Grup – George Vesa !

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

MOȘ NICOLAE: Care sunt cadourile despre care se spune că ar aduce ghinion. Tradiții și superstiții

Publicat

mos_nicolae

Moș Nicolae aduce, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, bucurii pentru copii și cei dragi. Ghetuțele vor fi umplute cu cadouri, iar cei care nu au fost cuminți în acest an ar putea primi în dar nuielușe. Pe lângă aceste obiceiuri, sunt unele mai puțin cunoscute la oraș.

Obiceiuri de Moș Nicolae

În unele regiuni, fetele se adună în ajunul sărbătorii pentru a face plăcinte, iar seara, la ora nouă fix, flăcăii năvălesc peste ele și petrecerea începe. În zona rurală, în ziua de Sfântul Nicolae, feciorii se organizează în cete, își aleg gazda în casa căreia repetițiile pentru colinda de Crăciun și de Anul Nou vor avea loc.

Vezi și MESAJE de SFÂNTUL NICOLAE. URĂRI și felicitări pe care le poți trimite celor care-și sărbătoresc onomastica

În alte zone, în ziua de Sfântul Nicolae oamenii aduc în casa crenguțe de pomi fructiferi pe care le păstrează în apă lângă icoane ca să înflorească până de Anul Nou. Iar dacă aceste crenguțe vor înflori până când anul se sfârșește, anul care vine va fi unul foarte roditor și plin de satisfacții.

Se spune că Moș Nicolae păzește soarele care încearcă să se strecoare pe lângă el pentru a ajunge la tărâmurile de miazănoapte pentru a lăsa lumea fără căldură și fără lumină.

În popor se crede că de Sfântul Nicolae începe în adevăratul sens al cuvântului iarna. În această zi Moșul își scutură barba sură și începe să ningă. Iar, dacă nu ninge, înseamnă că Sfântul Nicolae a întinerit.

Când se lustruiesc ghetuțele, ca să le umple Moș Nicolae de cadouri

În fiecare an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii știu că trebuie ca ghetuțele sau cizmulițele lor să fie lustruite, deoarece Moș Nicolae va veni pe la ei să le aducă daruri celor cuminți. Copiii neascultători primesc o nuielușă, menită să îi atenționeze și să le aducă aminte că trebuie să asculte de părinții și bunicii lor. Pentru Moș Nicolae este suficient să se uite prin ferestre pentru a-și da seama dacă un copil a fost cuminte sau rău.

Conform tradițiilor românești, Moș Nicolae apare pe un cal alb, făcând astfel trimitere la prima zăpadă care cade la începutul iernii, îi ajută pe toți cei nevoiași, orfanii și văduvele, este stăpânul apelor și salvează corabierii de la înec, protejează soldații pe timp de război, potrivit calendarulortodox.ro.

Moș Nicolae, așa cum este el cunoscut în popor, este ocrotitorul copiilor, mai ales al celor nevoiași, dar și al marinarilor, brutarilor, al fetelor necăsătorite și al celor nedreptățiți.

Se spune că în această zi nu se oferă drept cadou obiecte ascuțite, obiecte de culoare neagră, dar nici produse de machiaj sau bijuterii, întrucât acestea ar aduce ghinion posesorului.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

RER-VEST continuă dotarea cu pubele a clienților de la case, în Alba Iulia. Procent actual 85%. Ce facem cu deșeurile reziduale?

Publicat

Asocierea RER Vest-RETIM a preluat de la 01 decembrie 2021 serviciul de colectare și transport al deșeurilor din Alba Iulia, Aiud, Teiuș și Ocna Mureș, precum și localitățile limitrofe. Iată care este situația la zi a mobilizării: numărul contractelor încheiate, a pubelelor distribuite la case, precum și o regulă a colectării separate.

Contracte semnate și pubele distribuite

Până la data de 03 decembrie 2021 au fost încheiate 15.055 contracte la casele din mediul urban din Alba Iulia, Aiud, Teiuș și Ocna Mureș, iar până astăzi au fost împărțite 11.473 de pubele.

O regulă de colectare pe zi

Unde depozităm deșeurile reziduale ?

După cum am văzut în articolele anterioare, deșeurile reciclabile de depozitează în containerele colorate:

 • Ambalajele de sticlă la recipientele verzi
 • Deșeurile din hârtie și carton la containerul albastru
 • Ambalajele din plastic și metal la recipientul galben

Tot ceea ce rămâne (nereciclabile) se depozitează în RECIPIENTUL DE CULOARE NEAGRĂ – pubelă sau container.

În mod obligatoriu deșeurile menajere (resturi de la mâncare, coji de ouă, ouă întregi, conținutul sacului de la aspirator, pampers, sau pe scurt, tot ce NU se pune în celelalte recipiente) se depozitează în containerul negru sau pubela neagră, amplasate individual în toate gospodăriile (urban și rural), respectiv pe platformele de colectare destinate colectării deșeurilor pentru toți cetățenii care locuiesc la blocuri.

Cum trebuie depozitate aceste deșeuri?

Este strict interzisă depozitarea deșeurilor vrac (vărsate) în recipientul negru. Este imperios necesară folosirea sacilor de gunoi sau a oricăror pungi din folie de plastic.

Sacii în care se depozitează deșeurile reziduale se vor lega ermetic la gură. De ce?

 • Eviți vărsarea accidentală a deșeurilor în recipient
 • Reduci mirosul neplăcut care se degajă
 • Păstrezi recipientul curat

STRICT INTERZIS în recipientul negru:

 • Sticlă și ambalaje din sticlă
 • Plastic
 • Hârtie și carton curate
 • Doze de aluminiu și conserve
 • Deșeuri vegetale
 • Deșeuri din construcții și demolări
 • Deșeuri voluminoase

Toate informațiile necesare despre tarife, contracte, grafice de colectare le găsiți la următoarele pagini: https://rervest.ro/utile/zona-alba/ sau https://retim.ro/alba

În plus ne puteți scrie pe adresa de email contracte.alba@rervest.ro și sesizari.alba@rervest.ro sau ne puteți suna la numărul de Call Center +40374885694 , de luni până vineri, între orele 07.00 – 19.00.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate