Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Studenție la Alba Iulia. Cât de mari sunt principalele costuri pe care le are un student care învață la UAB

Publicat

Cât costă să fii student la Alba Iulia și care sunt principalele cheltuieli? Viața studențească, cea mai frumoasă etapă din viața unui tânăr, este și perioadă în care părinții studenților sunt nevoiți să scoată mulți bani din buzunar. Cheltuieli prevăzute sau neprevăzute, taxe, bani de buzunar, cărți și mâncare reprezintă presiuni financiare semnificative asupra bugetului fiecărei familii simple. 

La o analiză obiectivă a cheltuielilor pe care le au studenții Universității ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, într-un scenariu normal, fizic de desfășurare a activităților, deducem că suma minimă de care are nevoie un student fără pretenții mari este de 1.000 de lei pe lună.

Principalele cheltuieli

Unul dintre criteriile principale de luat în calcul la începutul unui an universitar este dacă studentul locuiește în același oraș în care se află universitatea dorită sau nu. În primul caz, în suma prevăzută pentru studii, acesta nu va include transport, cazare sau mâncare.

Un alt aspect de luat în considerare este dacă studentul a reușit să se plaseze pe locurile bugetate sau plătește taxa de școlarizare.

Pe lângă toate acestea, în funcție de nevoile și dorințele studentului, se mai adaugă diverse costuri: bibliotecă, transport în comun, cantină, bani de buzunar, ieșiri cu prietenii.

Așadar, vom vedea exact cât cheltuie un student al UAB, din momentul în care pășește în oraș.

În momentul admiterii, un student va plăti, de la început, o taxă de înscriere de 150 lei, la care se adaugă costuri de legalizare a actelor necesare la dosar (certificat de naștere, carte de identitate, actele studiilor anterioare-aproximativ 10 lei).

În momentul în care acesta va fi admis pe un loc la taxă, va fi nevoit să mai scoată din buzunar între 2.000 și 3.600 lei pe an (în funcție de specializarea aleasă).

Această taxă va putea fi achitată în 4 rate, dintre care prima va fi achitată în momentul confirmării locului la universitate, dar dacă va fi admis la buget, acesta va fi scutit de taxele de școlarizare.

Cazarea

Dacă studentul care dorește să urmeze studiile Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia se deplasează dintr-un alt oraș, acesta va fi nevoit să-și asigure cazarea pe tot parcursul anului universitar.

În acest sens se obișnuiește închirierea unui apartament de către unul sau mai mulți studenți grupați (pentru a împărți costurile de închiriere și taxele utilităților) ajungând să plătească peste 1.000 de lei pentru un apartament cu 2 camere, dar prețul variază în funcție de dimensiunile imobilului, de zona în care se află sau dotările interioare.

 

 

O altă alternativă a cazării sunt căminele studențești, unde pe baza mediei de admitere, studentul primește o cameră pe care o va împărți ulterior cu alte 3 persoane (în contextul pandemic numărul studenților într-o cameră a fost redus de la 4 la 3), plătind 300 lei pe lună.

În Alba Iulia există 4 cămine studențești, două dintre acestea se află pe strada Vașile Goldiș și alte două pe strada Vasile Alecsandri.

Aceiași studenți vor fi nevoiți să prevadă costul zilnic al mâncării. Prețul unui meniu la cantina Universității este de 10-15 lei pentru o masă la cantină. Asta la prânz, dar pe lună, cheltuielile pentru mâncare ajung la minim 400 lei.

Alte costuri

Odată începută activitatea facultăților, pentru a se documenta și a utiliza biblioteca universitară, cei mai studioși vor fi nevoiți să abiă un permis de bibliotecă, la întocmirea căruia vor mai achita încă 20 de lei, ulterior câte 5 lei anual în momentul vizării acestuia.

Pentru a cumpăra cursurile profesorilor, vor mai scoate din buzunar câteva zeci de lei, la care se vor adăuga, bineînțeles, clasicele copii xerox pentru a recupera cursurile la care au lipsit și de care își amintesc mereu în sesiunea de examene.

Când vine vorba de examinarea studenților, în cazul în care un examen nu va fi promovat la timp, va fi taxat cu 45 de lei/credit al unui examen lăsat pentru următorul an.

Cât despre transportul în comun, studenții nu beneficiază de vreo reducere, astfel, cei care doresc să circule cu autobuzul, vor plăti 50 de lei pentru un abonament lunar sau 2.50 lei pentru un bilet cu o călătorie.

La toate acestea putem adăuga banii de buzunar, haine și alte cheltuieli neprevăzute (sumele pot trece uneori de 100 lei/ săptămână), având în vedere faptul că tinerii doresc diversitate, distracție și ieșiri în oraș cât mai dese.

Jobul, soluție salvatoare

Din dorința de a ajunge la o oarecare independență financiară sau pentru a-și scuti familiile de anumite cheltuieli împovărătoare, o mare parte dintre studenți aleg să se angajeze, atât full time, cât și part time, majoritatea job-urilor alese fiind de vânzător la magazinele din mall-uri, ospătar, etc.

Așadar, având în vedere un scenariu normal de desfășurare al activităților, un student ar avea nevoie de cel puțin 1.000 lei lunar, incluzând taxele de cazare, mâncare, transport și alte necesități.

În comparație cu viața studențească a Clujului, unde studenții reclamă costurile ridicate ale vieții și cheltuielile extrem de mari din oraș (mai ales la chirie) cărora trebuie să le facă față, începând de la chirii la alimente, un student UAB se poate bucura de o oarecare “lejeritate” a prețurilor.

Ce spun studenții

Noemi Reinerth, Facultatea de Marketing, Științe economice, UAB, 19 ani (anul 1):

„După un semestru consider ca e ok, dar având în vedere că e totul online, face dificilă comunicarea, nu ne putem întâlni fizic, nu ne putem cunoaște în adevăratul sens al cuvântului.

Locul la buget mă avantajează mult, deși costurile sunt mari, la finalul zilei constați că ai cheltuit poate mai mult decât ți-ai fi propus. Aș dori să-mi găsesc un loc de muncă, dar numai din semestrul al doilea, acum vreau să mă adaptez cu mediul, cu ceea ce înseamnă facultate.

Părinții sunt mulțumiți de universitate și considera că efortul financiar este unul benefic având în vedere condițiile de studiu de aici.

Când vine vorba de transport, utilizez mașina personală deoarece consider că este mult mai sigur și mai eficient. Inițial dorisem să plec la Timișoara, dar renunțasem la idee pentru că am fost admisă la taxa, ceea ce din punct de vedere financiar, era mult prea copleșitor.”

universitate 1

Dima Chistul, 19 ani, Facultatea de Științe Economice, Administrarea Afacerilor, (anul 1):

„Motivul pentru care am ales România este că îmi doream de mult timp asta, încă din clasa a 9-a, iar familia a fost de acord cu această decizie.

Majoritatea colegilor de liceu visau să ajungă în România la facultate fiindcă sunt mult mai bune condițiile, iar pentru basarabeni este foarte profitabil deoarece beneficiază de multe privilegii.

Îmi place atât de mult încât mă voi întoarce acasă doar pentru a petrece sărbătorile cu cei dragi. Familia este de acord cu alegerea mea și mă susține mereu.

Lucrul cel mai bun e faptul că am primit loc la buget, că nu trebuie să plătesc taxa de studii, deoarece era destul de costisitoare pentru mine.

Condițiile din cămin sunt bune, colegii primitori, mi-am făcut foarte mulți prieteni deja. Taxa specială de cazare pentru basarabeni este de 300 lei pe an, foarte ieftin în comparație cu cei de naționalitate română, care achită această sumă lunar.

Bugetul pentru cheltuielile de zi cu zi, mâncare, transport și bani de buzunar sunt trimiși de către părinți, îmi doresc să mă angajez cât de curând, deși momentan este imposibil din cauza actelor necesare.

Partea puțin mai complicată este cea a vizei și a permisului de ședere pe care le voi primi abia din semestrul al doilea, după ce voi depune toate documentele necesare, abia apoi îmi voi putea găsi un job.

Dorința mea cea mai mare este să revenim fizic la facultate, să putem vedea profesorii, colegii, să ne distrăm alături de ei. Mi-aș dori ca și după facultate să rămân în România, nu aș vrea să mă întorc acasă, în Republica Moldova.”

Articol de Marina Magdalena Moldovan

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax