Actualitate
STUDIU: Aproape toate salamurile feliate pe care le cumpără românii din supermarket conțin aditivi cancerigeni
Un studiu realizat recent arată că cele mai multe dintre salamurile feliate pe care românii le găsesc în vitrinele supermarketurilor și hipermarketurilor conțin nitrit de sodiu, substanță despre care există studii că ar favoriza apariția cancerului. Specialiștii au analizat 51 de sortimente de salam feliat existente în comerț în România.
„Au fost analizate sortimente de salam fabricate/distribuite de catre: Angst, Meda, Agricola, Reinert, DiaVist, Pick Ungaria, Ifantis, CrisTim, Zimbo Ungaria, Auchan, Cora, Lidl, Penny, Kaufland, Fox, Carrefour, Caroli, Goodies Meat Production, Billa, Prodprosper, Profi, Intercarn, Pikok, Espina/Spania, Kemper Germania, Kamarko/Germania si Espana Bonita/Spania”, arata Asociatia Pro Consumatori intr-un comunicat.
Studiul a fost realizat de o echipa de experti a APC, coordonata de conf. univ. dr. Costel Stanciu si au fost analizate ingredientele folosite, continutul de sare, informatiile nutritionale in cazul sortimentelor de parizer si identificarea substantelor chimice si a aditivilor alimentari utilizati.
Potrivit studiului, cele mai multe dintre salamurile analizate au in compozitie urmatorii aditivi alimentari: eritorbat de sodiu, acid citric, glucono-delta-lactona, dioxid de siliciu, guma konjac, guma xantan, guma guar, esteri glicerici, aromatizant, trifosfat pentasodic, citrat trisodic, ribonucleotide disodice, cargenan, carmin, arome, monoglutamat de sodiu, nitrit de sodiu, nitrat de potasiu, acetat de sodiu, tartrat de sodiu, lactat de calciu, acid folic, difosfati de sodiu, trifosfati de sodiu, polifosfati de sodiu, acid ascorbic, ascorbat de sodiu, aroma de fum si acid izoascorbic.
Studiul semnaleaza folosirea in exces a carminului pe post de colorant alimentar, 63% dintre salamurile feliate fiind colorate cu carmin/cosenila. Carminul nu este recomandat in alimentatia copiilor pentru ca poate produce hiperactivitate si deficiente de concentrare, sustin specialistii. De asemenea, acidul carminic poate provoaca rinite, astm, eruptii cutanate si distruge vitamina B12.
La 96% dintre salamurile feliate s-a folosit nitritul de sodiu drept conservant, arata studiul. La nivelul Uniunii Europene, nitritul de sodiu este permis a fi utilizat numai in amestec cu sarea, intr-o proportie de 0,0625%, potrivit specialistilor APC. Unele studii au aratat ca exista riscuri cancerigene asociate cu acest aditiv alimentar, mai arata APC.
La 35% dintre salamurile feliate s-a folosit monoglutamatul de sodiu ca intensificator de gust si aroma. Acesta poate provoca reactii alergice, dureri de cap si de gat, ameteala, greata, diaree si poate bloca asimilarea vitaminei B6 si a calciului.
La 22 la suta dintre salamurile feliate s-a folosit un gelifiant, caragenanul (E407), ca agent de ingrosare. Unele studii au aratat ca exista riscuri cancerigene asociate cu acest aditiv alimentar, spun specialistii. In UE este interzis a fi utilizat in formulele pentru bebelusi din motive de precautie, se mai arata in studiul citat.
La ce sa ne uităm când cumpărăm salam
Specialiştii atrag atenţia asupra lucrurilor pe care să le avem în vedere atunci când alegem să cumpărăm salam feliat.
„La alegerea unui tip de salam feliat trebuie să aveţi în vedere cantitatea de carne din respectivul produs şi principalii nutrienţi mentionaţi în declaraţia nutriţională, respectiv cantitatea de proteine, grasimi, acizi grasi saturati si continutul de sare. Salamurile feliate figureaza pe lista alimentelor nerecomandate prescolarilor si scolarilor de catre Ministerul Sanatatii, deoarece au un continut de grasimi saturate mai mare de cinci grame per 100 grame produs si un continut de sare mai mare de 1,5 grame per 100 grame produs.
Avand in vedere continutul ridicat de sare si unii aditivi alimentari cu risc carcinogen, salamul feliat nu trebuie sa faca parte din alimentatia copiilor si a adultilor cu sindrom metabolic si boli asociate acestuia. Totodata, verificati termenul de valabilitate, aspectul produsului si conditiile de pastrare din spatiul de comercializare”, a declarat conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedinte al APC.
Specialistii atrag atentia ca in special copiii sunt vulnerabili la substantele folosite ca ingrediente in salamurile feliate existente pe piata mai cu seama ca 100 de grame de mezeluri se apropie de doza zilnica maxima recomandata.
„Un consum zilnic peste 40-50 de grame de mezeluri este periculos pentru sanatate, si nu pentru ca ar fi daunatoare carnea, cat pentru faptul ca produsele din carne fabricate contin o sumedenie de ingrediente care dezechilibreaza balanta specifica unui produs sanatos, multe din acestea fiind chimice”, arata prof. univ. dr. Ion Schileru – Departamentul de Business, Stiintele Consumatorului si Managementul Calitatii, ASE Bucuresti.
sursa: ziare.com
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News