Connect with us
Advertisement

Eveniment

Studiu care demontează o teorie a conspirației: Măștile de protecție nu reduc nivelurile de oxigen

Publicat

Masca de protecţie nu reduce cantitatea necesară de oxigen, confirmă un nou studiu ale cărui constatări contracarează un mit comun, conform căruia purtarea acestui accesoriu ar fi nesănătoasă.

De aceea, cercetătorii de la Universitatea McMaster din Canada şi-au propus să testeze afirmaţiile. Ei au oferit unui număr de douăzeci şi cinci de adulţi – cu vârsta medie de 76,5 ani – oximetre portabile pentru a-şi măsura nivelul de oxigen din sânge în timp ce purtau mască de protecţie, precum şi înainte şi după.

Cercetătorii nu au identificat semne de hipoxie, sau reducerea oxigenului din sânge.

„Acest lucru susţine ceea ce cunoşteam deja”, a declarat doctor Aaron Glatt, specialist în boli infecţioase care nu a fost implicat în studiu. „Nu există o reducere a oxigenului ca urmare a purtării unei măşti”, a adăugat el.

Unele persoane se pot simţi inconfortabil purtând o mască, a menţionat Glatt, purtător de cuvânt în cadrul Societăţii pentru Boli Infecţioase din America. Însă, aceasta nu este o scuză pentru a nu face acest lucru, a spus el. „Eu privesc măştile ca pe centurile de siguranţă”, a spus Glatt. „Nu sunt neapărat confortabile, dar protejează”, a precizat specialistul.

Pentru acest studiu, echipa condusă de doctor Noel Chan a oferit fiecărui participant măşti de protecţie, de unică folosinţă, în trei straturi, non-medicale.

Voluntarii le-au purtat în timpul activităţilor zilnice de rutină sau în repaus şi au utilizat pulsioximetrul pentru a-şi monitoriza nivelul de oxigen timp de o oră înainte de a purta masca, în timp ce o purtau o oră şi o oră după aceea.

Nu au existat reduceri ale saturaţiei de oxigen din sânge. În medie, saturaţia de oxigen a fost de 96,1% înainte ca participanţii să poarte masca, şi apoi uşor mai ridicată în timp ce purtau masca şi ulterior – 96,5%, respectiv, 96,3%.

Constatările au fost publicate online în Journal of the American Medical Association.

„Studiul nostru nu susţine afirmaţiile conform cărora măştile sunt periculoase”, a spus Chan.

Chan a admis că acest studiu a fost unul restrâns şi a avut limitări. De exemplu, au fost excluse persoanele cu afecţiuni cardiace sau pulmonare, care le-ar putea provoca probleme de respiraţie chiar şi în repaus. Cercetarea s-a concentrat însă asupra adulţilor mai în vârstă, care probabil ar fi mai vulnerabili la orice scădere a nivelului de oxigen în urma purtării măştii, a notat Chan. Cu toate acestea, nu au apărut probleme.

„Acesta este doar un studiu restrâns”, a spus Chan, „dar sper că va oferi oamenilor o oarecare garanţie”.

O întrebare pe care oamenii şi-o pun adesea este dacă pot face exerciţii cu o mască. În acest studiu, participanţii nu au realizat exerciţii, deci nu este clar dacă acest lucru ar fi cauzat o scădere a nivelului de oxigen. Glatt a declarat că oamenii pot renunţa la mască dacă ies afară la plimbare sau să alerge şi nimeni altcineva nu se află în apropiere. „Dacă veţi întâlni alţi oameni, purtaţi totuşi o mască”, a spus el.

Chan a indicat că oamenii ar trebui să discute cu medicul lor dacă au întrebări cu privire la orice aspecte referitoare la starea personală de sănătate şi la siguranţa purtării măştii de protecţie.

sursa: Agerpres

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. Ioan paul

    duminică, 08.11.2020 at 14:00

    „Mastile sunt centuri de sigurantă”
    Cat de mizerabili pot fi oamenii, cu atat ma mult acest medici!
    Centura de siguranta o folosesti in situatii speciale, ca om ai fost creat sa respiri liber, sa ai chip.
    Cand este foarte frig sau ploua cu furtună, iti acoperi fata. In rest ai fata descoperita, respiri liber.
    Asa ca masca nu are cum sa fie ceva normal.
    Si sigur obtureaza o respirare fireasca.
    Dar daca oms ul zice, cercetatorii si medicii se conformează. Niște nulitati umane!

    • Dele Ali

      luni, 09.11.2020 at 18:43

      Sa-ti raspund NACADAULE….in acceptiunea ta chirurgii care poarta masca sa te protejeze pe tine cand te opereaza , ar fi anormali, pentru ca creierul lor nu e oxigenat….Pai atunci cand vei ajunge pe masa de operatie( nu-ti doresc)spune-le pe tine sa te opereze fara masca si manusi…
      Iar in privinta comentariului de mai jos ,te intreb daca ai auzit in viata ta de FILTRU…dar ma tem ca cunostintele tale , despre lume si tehnica , sunt cam precare sau inexistente…sau poate faci parte din tagma lui Ciola(n)u sau a zagraitei de avocat al poporului! Asta ar mai explica ineptiile pe care le scrii!

  2. Ioan paul

    duminică, 08.11.2020 at 14:03

    PS: daca nu reduc oxigenul cum protejeaza de virus?
    Sau sunt masti santinela: se activeaza doar pt virusi, in rest sunt neactive!
    Ha, ha, ce prosteala!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement