Connect with us
Advertisement

Actualitate

Studiu IRES: 77 la sută dintre cetăţeni ar vota pentru rămânerea României în Uniunea Europeană

Publicat

comisia europeana În ipoteza unui referendum privind rămânerea României în Uniunea Europeană, 77 la sută dintre români ar vota pentru rămânerea în UE, relevă un sondaj IRES realizat în perioada 13 – 15 iulie.

În ipoteza unui referendum privind rămânerea României în UE, 77 % dintre respondenţi ar vota pentru rămânerea în UE, 14% împotrivă, iar doar 6% nu ar merge la vot, respectiv 2% ar fi indecişi cu privire la opţiunea lor.

Intervievaţii consideră în cea mai ridicată proporţie că şi conaţionalii lor ar avea aceeaşi opţiune, de a rămâne în UE, în proporţie de 74%, în timp ce 14% cred că românii ar vota pentru părăsirea sa, iar 11% nu ştiu cum ar vota conaţionalii lor.

Doar jumătate dintre persoanele intervievate spun că au multă sau foarte multă încredere în Uniunea Europeană, în timp ce 43% au puţină sau foarte puţină încredere în această entitate. Respondenţii cu studii superioare au încredere în UE în proporţie mai ridicată. 4 din 5 respondenţi declară că se consideră cetăţeni europeni, o proporţie similară considerând că nu există o incompatibilitate între a fi român şi cetăţea neuropean în acelaşi timp.

Un sfert dintre români cred într-o posibilă destrămare a UE. O ipotetică destrămare a UE ar avea consecinţe negative asupra României

Un sfert dintre respondenţi sunt de părere că Uniunea Europeană se va destrăma. Dacă acest lucru s-ar întâmpla, 75% dintre intervievaţi prevăd consecinţe negative pentru România, în timp ce 17% cred că ar fi vorba mai degrabă despre consecinţe pozitive.

Între respondenţii care spun că UE se va destrăma au o pondere mai ridicată respondenţii cu studii elementare. Respondenţii cu studii superioare consideră în proporţie uşor mai redusă cum că ar fi posibilă o destrămare a acestei organizaţii.

Integrarea în UE trebuie accelerată

7 din 10 participanţicare au auzit de Brexitsunt de părere că România ar trebui să accelereze procesul de integrare a României în Uniunea Europeană şi doar 16% cred că acest proces ar trebui să fie încetinit.

Este nevoie de un nou proiect european

Trei sferturi dintre persoanele intervievate îşiexprimă acordul cu ideea cum că este nevoie de un nou proiect european, în timp ce doar o cincime consideră că proiectul european ar trebui părăsit.

România are de câştigat prin integrarea în UE

69% dintre participanţii la studiu cred că România are mai mult de câştigat prin integrarea în Uniunea Europeană, opinia contrară fiind exprimată de 21% dintre aceştia.

Un sfert dintre intervievaţi consideră că România a pierdut prea mult din suveranitate aderând la UE, în timp ce o treime consideră că a pierdut din suveranitate, dar nu prea mult. O proporţie de 34% dintre participanţi este de părere că România nu a pierdut deloc din suveranitate în urma acestui proces. Vârstnicii şi tinerii sunt cei mai optimişti cu privire la pierderea suveranităţii României în urma procesului de aderare la UE: aceştia spun în cele mai ridicate proporţii cum că România nu a pierdut deloc.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1.160 de persoane de 18 ani și peste. Tipul eșantionului a fost multistratificat, probabilist, reprezentativ la nivel național, sondajul având o eroare maximă tolerată de plus/ minus 2,9%.

sursa: ires.com.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement