Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

SUA avertizează Ucraina că rușii vor începe invazia în 48 de ore. Ce consecințe ar avea asupra României un război în țara vecină

Publicat

Statele Unite avertizează Ucraina că va avea loc o invazie rusă la scară largă în 48 de ore. Administrația președintelui Joe Biden a avertizat guvernul ucrainean că cele mai recente informații indică un atac la scară largă al Rusiei „iminent”, potrivit noilor rapoarte de miercuri.

Reprezentantul Pentagonului a avertizat că, în acelaşi timp, sunt mobilizate efective militare ruse masive la frontieră, pentru o potenţială invazie de amploare în Ucraina. „Credem că sunt pregătiţi.

UPDATE VIDEO A început războiul. Putin atacă Ucraina cu avioane, tancuri și navele militare. Explozii în Kiev, Harkov sau Odesa

Voi spune doar atât, că sunt pregătiţi”, a subliniat Kirby. Oficiali americani au declarat anterior că 80% din efectivele militare ruse poziţionate la frontierele Ucrainei sunt pregătite de atac.

Eu sper, și cu toții sperăm că ne înșelăm, dar fiecare indiciu pe care îl avem ne arată că este hotărât (n.r. Vladimir Putin) să atace Ucraina din nou, și de această dată cu ce ar putea fi o forță militară semnificativă.

Credem că trupele sunt pregătite și pot ataca în orice moment”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby într-o conferință de presă miercuri seara.

Dîncu: Datele din teren arată că am putea să vorbim despre o iminență în aceste zile a unui război

Ministrul Apărării Vasile Dîncu susține că informațiile din ultimele zile arată că există o agravare a situației și că dislocările de trupe și material duc la concluzia că este posibilă o invazie a trupelor Federației Ruse.

„Toate informațiile care există din ultimele zile, de astăzi chiar, arată că, din contră, avem o agravare a situației și dislocările de trupe și material duc la concluzia că este posibilă o invazie a trupelor Federației Ruse.

Deci, situația este una de gravitate maximă în această zonă, dacă la un moment dat se spunea că nu sunt iminente atacurile, astăzi toate datele din teren arată că am putea să vorbim despre o iminență în aceste zile a unui război”, a spus miercuri seara Vasile Dîncu, potrivit DCNews.

Este exclus în acest moment un război pe teritoriul României.

Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a afirmă că un război pe teritoriul României este, în acest moment, exclus, aşa cum o arată toate analizele NATO, iar probabilitatea unui atac asupra ţării noastre „tinde spre zero”.

„În principiu, toate analizele pe care le face NATO şi le facem şi noi împreună cu aliaţii noştri din NATO spun că în acest moment e exclus un război pe teritoriul României, pentru că e exclus un conflict militar între NATO şi Rusia.

Sunt mai multe raţiuni de factură strategică pentru care se consideră că e cel mai bun acest scenariu.

Nu cred că Rusia, în afară de unele lucru pe care vrea să le rezolve pe terenul fostei URSS, într-o utopie de reîntregire a Rusiei Ecaterinei a II-a sau a lui Petru cel Mare, nu cred că se poate întâmpla să atace o ţară NATO şi acest lucru să ducă la un conflict generalizat.

Ar fi o dovadă de nebunie şi nu credem în acest scenariu”, a declarat, miercuri, Dîncu la TVR.

Întrebat cât de probabil este, pe o scară de la 1 la 10, ca România să fie atacată, ministrul Apărării a răspuns că probabilitatea „tinde spre zero în acest moment”. ” 0,1, aproape de 1″, a adăugat Vasile Dîncu.

El a făcut apel la cetăţeni „să stea liniştiţi” cu privire la posibilitatea unui atac din partea Rusiei.

„În domeniul militar, experţii militari ştiu foarte bine care este echilibrul sau dezechilibrul de forţe la un moment dat.

Putin a amplasat 150.000 de soldaţi la graniţa Ucrainei, atât cât i-ar putea permite, spun specialiştii (…), să desfăşoare pe teritoriul Ucrainei o bătălie pentru o anumită perioadă, pentru că nu se ştie cât ar putea să reziste aici.

De aceea, nu e cazul, indiferent de ceea ce încearcă să impresioneze preşedintele Vladimir Putin, nu e cazul să ne gândim în acest moment, la nivelul societăţii civile, la nivelul cetăţenilor, la o asemenea posibilitate.

Evident că această posibilitate e luată în calcul, dar mi se pare total improbabilă în acest moment. Eu cred că oamenii pot să stea liniştiţi din acest punct de vedere”, a spus Dîncu.

Un război în regiune ar avea alt tip de consecinţe asupra României

„Sunt alte consecinţe ale unui război în zonă care pot însemna suferinţă şi pierderi şi în România, dar nu pierderi de vieţi omeneşti. Pierderi în ceea ce priveşte resursele de energie, noroc că nu suntem dependenţi 100% de Rusia, cum sunt alte ţări, sau nici într-un procent atât de mare.

Poate fi bulversată activitatea băncilor datorită blocajului şi poate fi afectat comerţul, de exemplu, cu Rusia. Există şi comerţ românesc în Rusia. Nu este atât de mare, nu avem relaţiile atât de extinse cu Rusia, dar există. (…)

Poate fi bulversată, de exemplu, prin războiul electronic, activitatea unor instituţii, pentru că în domeniul acesta, al războiului electronic, nu poţi opri la graniţă atacurile de genul acesta. (…)

Dar acestea nu sunt consecinţe care ar putea să pună viaţa oamenilor în pericol”, a asigurat ministrul Vasile Dîncu.

Parlamentul ucrainean a adoptat starea de urgenţă. Populația poate fi înarmată

Parlamentul ucrainean a adoptat miercuri seara cu o majoritate de voturi instituirea stării de urgenţă la nivel naţional în faţa ameninţării unei invazii ruse, relatează AFP.

Un total de 335 de deputaţi au votat pentru această măsură propusă de preşedintele Volodimir Zelenski şi susţinută în cursul zilei de către Consiliul Naţional de Securitate.

”Politica agresivă a Rusiei faţă de ţara noastră a fost şi rămâne principala provocare pentru securitatea noastră”, a declarat Oleksii Danilov, secretar al Consiliului de Securitate şi Apărare Naţională.

Danilov le-a cerut parlamentarilor să voteze în favoarea acestei măsuri pentru ”menţinerea ordinii publice” şi ”prevenirea oricărei tentative” de destabilizare şi a unei lovituri de stat.

”Situaţia nu este uşoară, dar este complet sub control”, a dat asigurări oficialul ucrainean.

În cursul zilei, Danilov a indicat că starea de urgenţă va permite autorităţilor ”să consolideze protecţia” ordinii publice şi a infrastructurilor strategice, ”să limiteze circulaţia transportului”, să intensifice verificarea vehiculelor şi a documentelor cetăţenilor.

”Aceasta nu va avea un impact radical asupra vieţii cotidiene” a ucrainenilor, a precizat el.

Occidentalii cred că Rusia, care a mobilizat 150.000 de soldaţi la graniţele cu Ucraina, ar putea lansa o operaţiune de amploare, inclusiv pentru a prelua controlul la Kiev.

Preşedintele rus Vladimir Putin a recunoscut luni independenţa regiunilor separatiste proruse Lugansk şi Doneţk din estul Ucrainei şi a ordonat trupelor ruse să intre în aceste teritorii, sfidând Occidentul şi alimentând temerile privind izbucnirea unui război.

surse: edition.cnn.com, mediafax, agerpres, dcnews

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Petru

    joi, 24.02.2022 at 13:43

    Gată rușii cu Ucraina și pe urmă o să se lege de Deveselu, etc.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate