Connect with us
Publicitate

Economie

Suspiciuni de fraudă: Ministerul Economiei vrea să anuleze procedura de selecţie pentru Măsura 3, de 550 de milioane de euro

Publicat

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, vrea să anuleze procedura prin care au fost selectate firmele câștigătoare din programul de granturi pentru investiții.

În același timp, premierul Florin Cîțu a anunțat vineri că va trimite Corpul de control la Ministerul Economiei pentru a se asigura că „banii pentru IMM-uri ajung la firmele care au cea mai mare nevoie”.

Intenția ministerului Economiei de a anula procedura vine după ce presa a scris că există suspiciuni de fraudă la accesarea fondurilor, potrivit Libertatea, care citează surse guvernamentale. au declarat surse guvernamentale pentru Libertatea.

Prin acest program au fost puse la dispoziție 550 de milioane de euro din fonduri europene firmelor care doresc să facă investiții. O firmă putea accesa maximum 200.000 de euro bani nerambursabili.

Premierul Florin Cîțu a anunțat vineri că va trimite Corpul de control la Ministerul Economiei, după o discuție cu ministrul Năsui, pe tema granturilor acordate IMM-urilor.

„După o discuție cu ministrul Economiei, despre Măsura 3 – granturi pentru IMM-uri, am decis că este imperios să se facă o investigație de către Corpul de Control al Prim-Ministrului. Vreau să mă asigur că acești bani ajung la firmele care au cea mai mare nevoie, în funcție de criteriile obiective prestabilite”, a scris pe Facebook Florin Cîțu.

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a spus că Măsura 3 de ajutor de stat nu își atinge scopul pentru care a fost creată.

„Din cei 27.736 de aplicanți, avem 8.275 care au aplicat pentru imobile. Dacă ne raportăm doar la proiectele finanțate, cu bugetul actual sunt doar 3.580 de firme finanțate. Dintre acestea, 1.807 finanțează imobile.

Practic mai mult din jumătate din proiectele eligibile sunt pe imobile. Nu acesta era scopul măsurii. Ea era menită să fie o măsură de ajutor în perioadă Covid, și ajunge să finanțeze cumpărări de apartamente”, a scris ministrul pe Facebook.

Acesta susține că a încercat să rezolve cât mai multe probleme legate de schemele de ajutor de stat.

„De la blocaje în evaluare, la găsit finanțare pentru ele. Pentru toate cele 3 măsuri, a trebuit să reparăm mașina din mers. Am reușit să găsim și finanțare, grație ministrului Cristian Ghinea.

Am reușit să creștem ritmul de procesare pe M2 de 7 ori. M1 avem toată intenția să-l refacem, de data asta cu cei care au fost omiși prima dată. De când am venit în minister, am zis că voi asigura continuitatea măsurilor deja începute în ideea că nimeni nu trebuie să sufere din cauza schimbării guvernului.

Cu cifrele acestea însă ne dăm seama că măsura nu își atinge scopul. Am discutat cu premierul soluții”, a mai scris Năsui pe rețeaua de socializare.

Ministrul Economiei a declarat pentru Libertatea că 68% din firmele câștigătoare la nivel național sunt înscrise în ultimele două zile înainte de expirarea termenului, iar peste 50% sunt achiziții imobiliare.

Tot Libertatea a scris că unii antreprenori au avut informații din interior despre procentul de cofinanțare necesar pentru ca proiectul să fie declarat câștigător.

În regiunea Cluj, peste 80% din firmele eligibile au depus proiectele în ultimele două zile înainte de expirarea termenului, adică 28 și 29 ianuarie, iar procentul minim de cofinanțare a fost de 61%.

Surse: libertatea.ro, Mediafax

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate