Connect with us
Advertisement

Eveniment

Taxa auto ilegală: Peste 1000 de procese cu proprietarii de maşini care cer restituirea banilor, înregistrate pe rolul Tribunalului Alba

sala judecata

Publicat

Taxa auto, declarată ilegală de Curtea Europeană de Justiţie, a atras numeroase procese deschise de proprietarii de maşini, inclusiv cei care au pierdut iniţial în instanţă. Doar din luna aprilie şi până în prezent, la nivelul Tribunalului Alba au fost înregistrate, la secţia de contencios administrativ, peste 1000 de dosare care au ca obiect pretenţii din partea proprietarilor neîndreptăţiţi, care doresc să îşi primească banii înapoi.

Potrivit datelor furnizate de conducerea Tribunalului Alba, în luna aprilie, au fost înregistrate un număr de 264 de astfel de dosare, aflate în stadiul procesual fond, iar numărul acestora se dublează de la o lună la alta. În mai, instanţa a înregistrat 587 de dosare ce au ca obiect pretenţii din partea proprietarilor de maşini din tot judeţul Alba, iar în intervalul 1-6 iunie alte 211 dosare noi au intrat pe rolul Tribunalului Alba. Acestora li se adaugă şi dosarele care s-au întors în instanţă pentru revizuire.

Avocatul Mircea Crişan a precizat că proprietarii de maşini care doresc să beneficieze de restituirea taxei auto trebuie să urmeze o procedură relativ simplă. Aceştia vor trebui să facă o solicitare prealabilă la Administraţia Finanţelor Publice prin care să ceară înapoierea taxelor percepute. Răspunsul negativ pe care îl vor primi va fi atacat ulterior cu acţiune în contencios administrativ.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a arătat că taxa de primă înmatriculare încalcă legislaţia UE întrucât produce un dezavantaj la vânzarea maşinilor second-hand din alte state pe teritoriul României. În textul publicat pe site-ul instituţiei, se arată că taxa auto din România are ca efect descurajarea importului şi punerea în circulaţie a vehiculelor de ocazie cumpărate în alte state membre, fapt ce contravine dreptului comunitar.

Curtea aminteşte că dreptul Uniunii interzice fiecărui stat membru să aplice produselor celorlalte state membre impozite interne mai mari decât cele care se aplică produselor naţionale similare. Această interdicţie vizează garantarea neutralităţii depline a impozitelor interne faţă de concurenţa dintre produsele care se află deja pe piaţa internă şi produsele din import.

Deasemenea, Curtea a mai constatat că regimul de impozitare instituit prin reglementarea română nu face vreo deosebire nici între vehicule în funcţie de provenienţa lor, nici între proprietarii acestor vehicule, luând în considerare cetăţenia sau naţionalitatea lor. Astfel, taxa este datorată independent de cetăţenia sau naţionalitatea proprietarului vehiculului, de statul membru în care acest vehicul a fost produs şi de faptul că vehiculul a fost cumpărat pe piaţa naţională sau importat.

Modificată de şapte ori în doi ani, taxa auto rămâne discriminatorie şi din acest motiv România riscă sancţiuni financiare din partea Uniunii Europene, dacă nu o modifică urgent şi nu restituie din sumele plătite.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement