Connect with us
Advertisement

Eveniment

Te plângi că viața în Alba e prea scumpă? Stai să vezi cât a ajuns să coste o înmormântare!

Publicat

„Nu am bani nici să mor!” O zicală pe care o auzim tot mai frecvent pe buzele oamenilor. Într-adevăr, este scump să trăiești, dar cât te costă să treci în viața de apoi? Ei bine, dacă pui cap la cap toate cheltuielile, ultimul drum te poate scăpa destul de ușor de 3.000 de lei, și asta dacă nu ai pretenții la un sicriu din lemn de trandafir sau un cavou din marmură.

Cei mai mulți dintre ortodocși se gândesc din timp la momentul în care vor părăsi această lume, iar, pentru a avea parte de o înmormântare așa cum merită, pun bani „la ciorap” încă din timpul vieții. Cu toate astea, de cele mai multe ori cheltuielile depășesc așteptările.

Sicriu, cruce, lumânări, haine, transport, pomană, capelă, toate acestea pot să ajungă la multe  mii de lei.

Poate cel mai important aspect, atunci când vorbim de o înmormântare, este groapa. Un loc de veci în cimitirul municipal costă 163 de lei, iar întreținerea acestuia se plătește, la cumpărare, pe o durată de cinci ani și costă 170 de lei pe perioada amintită.

Încă un aspect este săpatul acesteia, care ne scapă ușor de 295 de lei. Și cum groapa nu se sapă singură, și groparii trebuie plătiți. Tariful lor este de 244 de lei.

Zerourile puse la „factura” de înmormântare pot crește valoarea acesteia în funcție de pretenții și de bugetul fiecăruia. De exemplu, un sicriu la una dintre cele mai mare firmă de pompe funebre din Alba Iulia poate costa între 249 de lei și 999 de lei, asta așa, pentru toate buzunarele. Cei care doresc ceva special pot să opteze și pentru un sicriu mai deosebit, care ajunge la prețul de 5.500 de lei.

Potrivit directorului firmei, cazurile mai „extravagante” sunt destul de rare, majoritatea albaiulienilor preferând sicriul de 249 de lei.

Odată rezolvate aceste aspecte, mai avem de ales costumul, care costă la aceeași firmă 260 de lei, lumânările 20 de lei (100 de bucăți) coroana care costă în medie 40 de lei și nu în ultimul rând crucea, pentru care prețul diferă în funcție de preferințe și de posibilități. O cruce din lemn costă între 40 și 70 de lei, însă dacă avem pretenții la o cruce din marmură, aceasta poate ajunge și la prețul de 1.200 de lei.

În plus, mai avem de plătit îmbălsămatul, îmbrăcatul și cosmetizatul. Toate acesta ne mai sărăcesc de încă 225 de lei. Să nu uităm și de zilele de priveghi, pentru care plătim la capelă 5 lei pe oră.

Cel mai sensibil moment al înmormântării este slujba, și spunem asta deoarece, pe lângă durerea pierderii persoanei respective, există și problema banilor ce reprezintă taxa preotului. Întrebați cât percep pentru o slujbă de înmormântare, preoţii ne explică frumos că depinde de parohie și că pe acea sumă se taie chitanță. Cu toate astea, cei care au trecut prin asemenea momente știu că lucrurile nu stau chiar așa și că fiecare taxează „după ochi”. Dacă, la țară, un preot este plătit cu 100 de lei și cantorul 50 de lei, la oraș tariful poate fi și dublu.

Încă un moment peste care nici un bun creștin nu trece este pomana și colacii. Meniul pentru o persoană la un restaurant din oraș costă 18 lei, iar un colac 1,20 lei. Așadar, pentru 50 de persoane vom plăti pe masă și colaci, 960 de lei.

După ce am tras linie și am calculat prețurile cele mai mici, am ajuns la concluzia că, pentru a „muri decent”, trebuie să ai minim 3.000 de lei. Oare câți ne permitem să murim decent?

Cu cât ne ajută statul?

Ajutorul de înmormântare dat de stat este de 2.117 lei, în cazul angajaților sau pensionarilor și 1.059 lei, în cazul unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului. Acesta se achită la 24 de ore de la data solicitării și este dat de angajator sau de Casa de Pensii.

Cu toate că o înmormântare poate costa mult peste suma dată de stat,  persoanele care nu dispun de alți bani în afara ajutorului pot să solicite firmei respective să se încadreze în sumă pentru a organiza înmormântarea.

Acesta a mai spus că familiile al căror copil a decedat nu vor trebui să plătescă sicriul și că, de asemenea, cazurile sociale au parte de anumite reduceri.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. petru

    luni, 11.02.2013 at 19:31

    la clu,j sibiu,sebes, taxa de intretinere costa 20 lei/ loc/an si inca 15 lei/loc/an daca este dublu si nu 34lei /loc respectiv 68 lei/dublu pt 6 luni din an… imppozitul la garsoniera de 30 mp este de 70 de lei/an ,faceti comparatie ….
    LA CREMATORIUL DE LA BORS ORADEA TE COSTA 2000 LEI INCINERAREAI si nu risti sa fi inhumat in groapa comuna, cu alt decedat (cum practica corona , la alba iulia) , cu care nu ai legatura de rudenie …o inhumare la alba costa mult peste 3000 lei si cu banii jos, RUSINE PRIMARULE !!!

  2. TOTO

    luni, 11.02.2013 at 19:36

    2.000 lei e cu acte si inca pe atat fara, ca sa nu mai pui la socoteala umilinta la care esti supus daca nu prea dispui de bani…

  3. petru

    luni, 11.02.2013 at 19:46

    la sebes ,cluj ,sibiu taxa de intretinere este 20 lei/loc/an si inca 15 lei daca este dublu
    la alba taxa este 34 lei/loc ,68 lei /dublu pt 6 luni ; impozitul pt o garsoniera de 30 mp este 70 lei /an!!!!
    la alba o inhumare costa mult peste 3000 lei , din care 2000 cu acte pt decontare,restul pomana din partea supravietuitorilor pt edilii orasulu.i
    LA BORS – ORADEA FUNCTIONEAZA UN CREMATORIU ,SI TE COSTA 2000 LEI FARA TAXE DE INTRETINERE SI ESTE SI ECO

  4. Mocanu

    luni, 11.02.2013 at 22:21

    Dar cine ne pune pe noi oamenii ca sa ne punem mintea cu toate obiceiurile? Preotii si comercianti, deoarece prin aceste obiceiuri si pomeni le intra si lor bani in buzunar? Asa ca nu ar trebui ca sa coste decat sicriul, groapa si dusul la groapa. In rest costumul nu este obligatoriu ca sa fie nou, pomenile si casa, care urmeaza dupa inmormantare nu ar trebui ca sa fie facute. Practic masa dupa inmormantare este ca si cum ne-am bucura e moarte mortului. Deci, sa lasam inmormantarile „decente”, deoarece decent, inseamna cu totul alt ceva.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement