Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Te plângi că viața în Alba e prea scumpă? Stai să vezi cât a ajuns să coste o înmormântare!


Publicat

„Nu am bani nici să mor!” O zicală pe care o auzim tot mai frecvent pe buzele oamenilor. Într-adevăr, este scump să trăiești, dar cât te costă să treci în viața de apoi? Ei bine, dacă pui cap la cap toate cheltuielile, ultimul drum te poate scăpa destul de ușor de 3.000 de lei, și asta dacă nu ai pretenții la un sicriu din lemn de trandafir sau un cavou din marmură.

Cei mai mulți dintre ortodocși se gândesc din timp la momentul în care vor părăsi această lume, iar, pentru a avea parte de o înmormântare așa cum merită, pun bani „la ciorap” încă din timpul vieții. Cu toate astea, de cele mai multe ori cheltuielile depășesc așteptările.

Sicriu, cruce, lumânări, haine, transport, pomană, capelă, toate acestea pot să ajungă la multe  mii de lei.

Poate cel mai important aspect, atunci când vorbim de o înmormântare, este groapa. Un loc de veci în cimitirul municipal costă 163 de lei, iar întreținerea acestuia se plătește, la cumpărare, pe o durată de cinci ani și costă 170 de lei pe perioada amintită.

Încă un aspect este săpatul acesteia, care ne scapă ușor de 295 de lei. Și cum groapa nu se sapă singură, și groparii trebuie plătiți. Tariful lor este de 244 de lei.

Zerourile puse la „factura” de înmormântare pot crește valoarea acesteia în funcție de pretenții și de bugetul fiecăruia. De exemplu, un sicriu la una dintre cele mai mare firmă de pompe funebre din Alba Iulia poate costa între 249 de lei și 999 de lei, asta așa, pentru toate buzunarele. Cei care doresc ceva special pot să opteze și pentru un sicriu mai deosebit, care ajunge la prețul de 5.500 de lei.

Potrivit directorului firmei, cazurile mai „extravagante” sunt destul de rare, majoritatea albaiulienilor preferând sicriul de 249 de lei.

Odată rezolvate aceste aspecte, mai avem de ales costumul, care costă la aceeași firmă 260 de lei, lumânările 20 de lei (100 de bucăți) coroana care costă în medie 40 de lei și nu în ultimul rând crucea, pentru care prețul diferă în funcție de preferințe și de posibilități. O cruce din lemn costă între 40 și 70 de lei, însă dacă avem pretenții la o cruce din marmură, aceasta poate ajunge și la prețul de 1.200 de lei.

În plus, mai avem de plătit îmbălsămatul, îmbrăcatul și cosmetizatul. Toate acesta ne mai sărăcesc de încă 225 de lei. Să nu uităm și de zilele de priveghi, pentru care plătim la capelă 5 lei pe oră.

Cel mai sensibil moment al înmormântării este slujba, și spunem asta deoarece, pe lângă durerea pierderii persoanei respective, există și problema banilor ce reprezintă taxa preotului. Întrebați cât percep pentru o slujbă de înmormântare, preoţii ne explică frumos că depinde de parohie și că pe acea sumă se taie chitanță. Cu toate astea, cei care au trecut prin asemenea momente știu că lucrurile nu stau chiar așa și că fiecare taxează „după ochi”. Dacă, la țară, un preot este plătit cu 100 de lei și cantorul 50 de lei, la oraș tariful poate fi și dublu.

Încă un moment peste care nici un bun creștin nu trece este pomana și colacii. Meniul pentru o persoană la un restaurant din oraș costă 18 lei, iar un colac 1,20 lei. Așadar, pentru 50 de persoane vom plăti pe masă și colaci, 960 de lei.

După ce am tras linie și am calculat prețurile cele mai mici, am ajuns la concluzia că, pentru a „muri decent”, trebuie să ai minim 3.000 de lei. Oare câți ne permitem să murim decent?

Cu cât ne ajută statul?

Ajutorul de înmormântare dat de stat este de 2.117 lei, în cazul angajaților sau pensionarilor și 1.059 lei, în cazul unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului. Acesta se achită la 24 de ore de la data solicitării și este dat de angajator sau de Casa de Pensii.

Cu toate că o înmormântare poate costa mult peste suma dată de stat,  persoanele care nu dispun de alți bani în afara ajutorului pot să solicite firmei respective să se încadreze în sumă pentru a organiza înmormântarea.

Acesta a mai spus că familiile al căror copil a decedat nu vor trebui să plătescă sicriul și că, de asemenea, cazurile sociale au parte de anumite reduceri.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

4 Comentarii

4 Comments

 1. petru

  luni, 11.02.2013 at 19:31

  la clu,j sibiu,sebes, taxa de intretinere costa 20 lei/ loc/an si inca 15 lei/loc/an daca este dublu si nu 34lei /loc respectiv 68 lei/dublu pt 6 luni din an… imppozitul la garsoniera de 30 mp este de 70 de lei/an ,faceti comparatie ….
  LA CREMATORIUL DE LA BORS ORADEA TE COSTA 2000 LEI INCINERAREAI si nu risti sa fi inhumat in groapa comuna, cu alt decedat (cum practica corona , la alba iulia) , cu care nu ai legatura de rudenie …o inhumare la alba costa mult peste 3000 lei si cu banii jos, RUSINE PRIMARULE !!!

 2. TOTO

  luni, 11.02.2013 at 19:36

  2.000 lei e cu acte si inca pe atat fara, ca sa nu mai pui la socoteala umilinta la care esti supus daca nu prea dispui de bani…

 3. petru

  luni, 11.02.2013 at 19:46

  la sebes ,cluj ,sibiu taxa de intretinere este 20 lei/loc/an si inca 15 lei daca este dublu
  la alba taxa este 34 lei/loc ,68 lei /dublu pt 6 luni ; impozitul pt o garsoniera de 30 mp este 70 lei /an!!!!
  la alba o inhumare costa mult peste 3000 lei , din care 2000 cu acte pt decontare,restul pomana din partea supravietuitorilor pt edilii orasulu.i
  LA BORS – ORADEA FUNCTIONEAZA UN CREMATORIU ,SI TE COSTA 2000 LEI FARA TAXE DE INTRETINERE SI ESTE SI ECO

 4. Mocanu

  luni, 11.02.2013 at 22:21

  Dar cine ne pune pe noi oamenii ca sa ne punem mintea cu toate obiceiurile? Preotii si comercianti, deoarece prin aceste obiceiuri si pomeni le intra si lor bani in buzunar? Asa ca nu ar trebui ca sa coste decat sicriul, groapa si dusul la groapa. In rest costumul nu este obligatoriu ca sa fie nou, pomenile si casa, care urmeaza dupa inmormantare nu ar trebui ca sa fie facute. Practic masa dupa inmormantare este ca si cum ne-am bucura e moarte mortului. Deci, sa lasam inmormantarile „decente”, deoarece decent, inseamna cu totul alt ceva.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

CE propune prelungirea sistemului de roaming fără taxe suplimentare. Milioane de europeni se bucură de acest beneficiu

Publicat

Comisia Europeană a propus prelugirea cu zece ani a actualului sistem de tarifare în telefonia mobilă, care permite utilizarea rezonabilă, fără taxe suplimentare de roaming, în spaţiul Uniunii Europene.

„Pentru a asigura că cetăţenii pot continua să se bucure de roaming fără taxe suplimentare în timpul călătoriilor în spaţiul UE, Comisia Europeană a propus astăzi o nouă Reglementare în domeniul roaming-ului. Aceasta va prelungi cu zece ani actualele reguli, care urmează să expire în 2022.

De asemenea, vor fi asigurate servicii mai bune de roaming. Spre exemplu, consumatorii vor avea dreptul la aceeaşi calitate şi viteză în reţeaua mobilă, atât acasă, cât şi în străinătate, atât timp cât sunt disponibile reţele echivalente”, a anunţat Executivul UE, într-un comunicat postat pe site-ul propriu.

Citește și: Prețurile la date mobile în roaming au scăzut din 1 ianuarie. Precizări cu privire la tarifele de telefonie pentru Regatul Unit

„Noile reguli vor asigura şi acces eficient la servicii de urgenţă, inclusiv prin îmbunătăţirea prezentării unor mijloace alternative pentru persoane cu dizabilităţi, precum şi prin creşterea modalităţilor de înştiinţare privind utilizarea serviciilor cu TVA în roaming”, precizează reprezentanții Comisiei Europene.

„Oriunde ne aflăm în Europa, putem lua legătura cu cei dragi, putem discuta despre activităţi şi putem distribui informaţii de pe drum fără a ne face griji pentru facturi scumpe.

Sfârşitul taxelor de roaming este un prim exemplu despre modul în care UE menţine conectaţi milioane de cetăţeni, îmbunătăţindu-le vieţile.

Noile reglementări vor menţine roamingul fără taxe suplimentare, ba chiar îl vor îmbunătăţi”, a spus și Margrethe Vestager, vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene pentru Adaptarea Europei la Era Digitală.

„Milioane de europeni se bucură de beneficiile roamingului fără taxe suplimentare în spaţiul UE. Este vorba de un element central de succes al pieţei comune.

În Deceniul Digital al Europei, toată lumea trebuie să poată avea conectivitate excelentă oriunde se află în Europa, la fel ca acasă. Astăzi, putem confirma angajamentul nostru faţă de cetăţeni. În paralel, lucrăm pentru susţinerea investiţiilor în infrastructura adecvată”, a declarat, la rândul său, Thierry Breton, comisarul UE pentru Piaţa Internă.

Actualul sistem de roaming a intrat în vigoare în statele membre UE în 2017 și urma să expire în 2022.

Sursa: Mediafax

Foto: Arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

O nouă licitație pentru reabilitarea Liceului Teoretic din Teiuș. Va beneficia de un sistem de încălzire cu pompă de căldură

Publicat

Liceul Teoretic din Teiuș va fi reabilitat termic printr-un proiect de este 2,3 milioane de lei. Clădirea construită în perioada anilor 1936 va fi izolată termic și va beneficia de un sistem de încălzire format dintr-o pompă de căldură geotermală. 

Primăria Teiuș a lansat marți, 23 februarie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), o nouă licitație pentru proiectarea și execuția lucrărilor pentru investiția „Reabilitare termică Liceul Teoretic Teiuș – clasele IX-XII”.

Valoarea totală estimată este de 2.337.312,74 de lei, fără TVA.

 

Reamintim faptul că primele licitații pentru reabilitarea termică a liceului au fost lansate încă din anul 2019, acestea fiind anulate după ce au fost depuse oferte inacceptabile și/sau neconforme, sau nu s-au prezentat ofertanți.

Potrivit Documentației de Avizare a Lucrărilor de Intervenție (DALI) clădirea a fost executată în perioada anilor 1936 și a avut, de la început, funcțiunea de școală. Construcția are regimul de înălțime Sp + P + E.

Proiectul de reabilitare termică vizează:

 • izolarea soclului
 • izolarea termică a pereților exteriori cu un strat de tip multipor de minim 15 cm
 • izolarea termică a planșeului sub pod
 • izolarea plăcii pe sol la partea inferioară
 • izolarea plăcii la intrados a subsolului
 • înlocuirea acoperișului existent
 • înlocuirea scocurilor și a burlanelor deteriorate cu altele noi
 • înlocuirea ferestrelor și ușilor existente cu tâmplărie PVC cu geam termopan, cu 6 camere și sistem automat de închidere
 • sistem de încălzire format din pompă de căldură sol/apă (geotermală)
 • modernizarea instalației de încălzire – înlocuirea corpurilor de încălzire existente din fontă cu corpuri din tablă și prevederea unui sistem nou de încălzire, realizat cu ajutorul ventiloconvectoarelor de pardoseală
 • montarea de robineți cu reglaj termostatic pe fiecare corp de încălzire în parte
 • înlocuirea conductelor și a coloanelor ce transportă agentul termic, precum și izolarea acestora
 • instalarea unui boiler electric pentru producerea de apă caldă curentă necesară clădirii reabilitate
 • înlocuirea racordurilor obiectelor sanitare
 • înlocuirea corpurilor de iluminat cu corpuri eficiente energetic de tip LED

În interiorul sălilor de curs, holuri, laborator, cabinet, cancelarie s-a proiectat o instalație de încălzire cu ventiloconvectoare, în sistem de două țevi. Acestea se vor monta pe pardoseală  și vor realiza încălzirea  spațiilor în perioada de iarnă.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Norocoșii, taxați de ANAF. Cine realizează venituri din premii și jocuri de noroc, trebuie să le declare. DOCUMENT

Publicat

Persoanele fizice care realizează venituri din premii și jocuri de noroc atât din România, cât și din străinătate, au obligația să declare veniturile și să plătească impozite la bugetul general consolidat, potrivit Ministerului Finanțelor.

Astăzi, Agenția Naținală de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat pe site și Ghidul contribuabililor care realizează venituri din premii și jocuri de noroc.

Astfel, veniturile din premii reprezintă veniturile obținute din concursuri și din promovarea produselor/serviciilor ca urmare a practicilor comerciale, potrivit unui comunicat al Ministerului Finanțelor.

„În această categorie intră veniturile în bani și/sau în natură, cum ar fi: premii de orice fel acordate oamenilor de cultură, știință și artă la gale, simpozioane, festivaluri, concursuri naționale sau internaționale, concursuri pe meserii sau profesii; premii în bani și/sau în natură acordate sportivilor, antrenorilor, tehnicienilor și altor specialiști prevăzuți în legislația în materie, pentru rezultatele obținute la competiții sportive interne și internaționale”, se arată comunicat.

Ghidul contribuabililor care realizează venituri din premii și jocuri de noroc poate fi consultat aici: Ghid_jocuri_de_noroc_2021

Conform acestuia, premiile de tipul unor bonusuri care sunt acordate salariaților nu se încadrează la venituri din premii din punctul de vedere al impozitării, fiind asimilate veniturilor de natură salarială.

De asemenea, veniturile din jocuri de noroc cuprind toate sumele încasate, bunurile și serviciile primite, ca urmare a participării la jocuri de noroc, indiferent de denumirea venitului sau de forma în care se acordă, inclusiv cele de tip jack-pot.

„Obligația calculării, reținerii și plății impozitului le revine organizatorilor/plătitorilor de venituri. Impozitul calculat și reținut în momentul plății este impozit final pentru care nu se depune declarația unică. Pentru veniturile din premii și jocuri de noroc nu se datorează contribuții sociale”, au mai precizat reprezentanții Ministerului Finanțelor.

Persoanele fizice cu domiciliul în România sau cele nerezidente care au declarat centrul intereselor vitale în România și care realizează venituri din premii și jocuri de noroc din străinătate au obligația să le declare în România și să depună Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate până la data de 25 mai, inclusiv, a anului următor celui în care s-au realizat veniturile.

Contribuabilii persoane fizice rezidente care, pentru același venit și în decursul aceleiași perioade impozabile, sunt supuși impozitului pe venit atât pe teritoriul României, cât și în străinătate, au dreptul la deducerea din impozitul pe venit datorat în România a impozitului plătit în străinătate, în condițiile legislației, a mai transmis Ministerul.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Alba Iulia: Peste 100 de preoți ortodocși participă la un program legat de combaterea traficului de persoane

Publicat

catedrala incoronarii alba iulia

„Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia” și Academia Evanghelică Sibiu organizează un program de formare pentru mai mulți preoți, profesori, asistenți sociali, psihologi și pedagogi sociali. 

Mai precis, un număr de 107 de preoți, profesori, asistenți sociali, psihologi și pedagogi sociali, vor lua parte, ca voluntari,  la o serie de cursuri de formare, în vederea implicării în prevenirea și combaterea fenomenului de trafic de ființe umane în județele Alba și Mureș.

Potrivit organizatorilor, cursurile vor fi susținute de formatori acreditați ai organizațiilor și instituțiilor cu experiență, în combaterea traficului de persoane și în asistarea victimelor acestui flagel social. Un prim curs a fost susținut de Codruța Fernea, formator specialist în cadrul Organizației „eLiberare” – București.

Subiectele dezbătute au fost legate de elementele de bază ale cadrului legal în domeniu, tipologia victimelor și a traficanților, precum și de indicatorii diferitelor forme de exploatare.

Discuțiile avute în cadrul primului curs, au abordat și problematica interacțiunii cu victima traficului de persoane și a îngrijirii centrate pe traumă, precum și o serie de studii de caz relevante, au precizat coordonatorii proiectului.

Potrivit organizatorilor, concluziile întâlnirii au fost acelea că fenomenul traficului nu este unul izolat, fiecare dintre noi am întâlnit victime ale traficului și posibili agresori, fără să ne dăm seama că ei există, fără să-i recunoaștem.

Ca urmare, orice persoană care nu este atentă poate să devină victimă a unor traficanți și, în același timp, fiecare dintre noi poate să-și folosească resursele sau cunoștințele pentru a ajuta preventiv persoanele vulnerabile care traversează momente de criză și care sunt predispuse a fi victime ale unor traficanți.

„Biserica, prin valorile pe care le promovează și prin susținerea morală și spirituală pe care o acordă, poate avea un rol determinant în prevenirea acestui flagel, precum și în susținerea și tămăduirea sufletească a celor care sunt răniți de agresori.

Ca urmare a acestor cursuri, vor avea loc o serie de acțiuni de informare și prevenire în parohiile Eparhiei de Alba Iulia, în  cadrul orelor de religie, precum și prin Centrele cultural-catehetice și Grupurile de inițiativă pentru tineri.

De asemenea, în așezămintele sociale administrate de organizațiile nonguvernamentale eparhiale, preoții coordonatori, asistenții sociali, psihologii și pedagogii vor fi pregătiți atât pentru organizarea unor acțiuni de informare și prevenire similare, cât și pentru acțiuni de intervenție și consiliere inițială a unor posibile victime”, au transmis părintele Nicolae Ignat, consilier social și părintele Oliviu Botoi, consilier cultural, coordonatorii programelor eparhiale de informare și formare privind problema traficului de persoane.

sursa: reîntregirea.ro

sursa foto: vimeo.ro („eLiberare”)

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate