Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Teatrul de Păpuși „Prichindel” din Alba Iulia împlinește 71 de ani. Surpriză pentru cei mici: spectacolul ”Scufița Roșie”

Publicat

Teatrul de Păpuși „Prichindel” din Alba Iulia împlinește 71 de ani de existență, au transmis reprezentanții instituției, într-un comunicat de presă.

”Sunt ani însemnați, care au adus, de-a lungul timpului, maturitate, prestanță și apreciere. Spectacolele frumoase din repertoriul teatrului au bucurat publicul din municipiu, din județ, din țară și de peste hotare.

Și continuăm activitatea noastră, cu speranță de viață lungă, ca să ne revedem și la 72, și la 73 și așa mai departe.

Așadar, vă invităm de Ziua Teatrului „Prichindel” din Alba Iulia, pe data de 1 septembrie 2023, de la orele 11:00, la Sala 67, să urmăriți cel mai proaspăt spectacol al nostru: „Scufița roșie”, regia Teodora Popa și Viorica Boda.

Un spectacol antrenant, vesel, care aduce bună dispoziție și celor mici, dar și celor mari. Intrarea este liberă” a transmis Cristina Smadea, secretar literar al Teatrului de Păpuși ”Prichindel”.

Spectacolul „Scufița roșie”

Scenariul: Cristian Pepino

Regia și distribuția: Viorica Boda și Teodora Popa

Scenografia, sculptura și pictura: Marian Sandu și Oriana Pelladi

Muzica: Levente Szöcs

Regia tehnică: Elena Madaras

Lumini: Ovidiu Tămășan

Sunet: Florin Andrea

Mașinist: Gheorghe Hațegan

Croitorie: Mirela Tămășan

Tâmplărie: Dumitru Crăciun

Istoria neștiută a Teatrului de Păpuși ”Prichindel” din Alba Iulia

Puțină lume știe că totul a început de la o familie din oraș, care a văzut un spectacol pentru copii.

Oamenii au fost atât de impresionați, încât au vorbit cu prietenii lor și au format o trupă de amatori, fiecare contribuind cu talentul său.

Istoria teatrului de păpuși din Alba Iulia se leagă de cea a familiei Huiu, care iubea teatrul, iubea cultura, în contextul în care Alba Iulia era un mic și simplu orășel de provincie.

Ei au avut prilejul de a urmări un spectacol de păpuși, susținut de trupa secției germane a teatrului din Sibiu, la Casa de cultură din oraș, actuala Casă de Cultură a Studenților.

Au fost atât de încântați de ceea ce au văzut și, pe fondul absenței evenimentelor culturale și a teatrului în oraș, s-au decis să pună bazele unei trupe de teatru de păpuși.

Familia Huiu era o familie respectabilă în oraș: domnul Traian Huiu, fost ofițer de carieră în armata regală, doamna Huiu, o doamnă de modă veche și o gospodină excepțională cum o caracterizează urmașii lor.

Așadar, în 1950 se produce întâlnirea familiei Huiu cu trupa de păpuși a secției germane a teatrului din Sibiu.

Chiar dacă erau de la secția germană, spectacolul a fost prezentat în limba română și a avut mare succes la public.

Familia Huiu a fost atât de încântată de spectacol, încât s-au împrietenit cu păpușarii din Sibiu și au decis să pună la rândul lor bazele unui teatru de păpuși.

Viorica Huiu și-a adunat prietenele: pe Elisabeta Barbu, care era pianistă, pe Zina Bălașiu, pe Elisabeta Incze care știa să coasă foarte frumos și, împreună și cu fiica sa Mioara, s-au pus pe treabă.

În tot acest răstimp au învățat de la păpușarii din Sibiu, mai apoi de la cei din Cluj-Napoca cum să construiască păpușile, cum să le mânuiască și cum să construiască un spectacol.

Anul 1951 a fost un an în care s-a lucrat la formarea unei echipe, un an în care au depus nenumărate memorii, ajutați de oameni de încredere și de bun gând, care erau în asentimentul lor cu privire la importanța și necesitatea unui teatru de păpuși în oraș, adresate Comitetului pentru Artă de pe lângă Consiliul de Miniștri, timp în care s-a format un oarecare repertoriu, care să le susțină activitatea.

Povestea completă a Teatrului de Păpuși ”Prichindel” din Alba Iulia o găsiți AICI.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax