Connect with us
Advertisement

Actualitate

Ministrul Justiţiei: Legea răspunderii magistraţilor ar putea ajunge în Parlament cel târziu în februarie

Publicat

judecatorieMinistrul Justiţiei, Florin Iordache, a declarat vineri, la Consiliul Superior al Magistraturii, că este necesară o lege a răspunderii magistraţilor, iar aceasta ar putea intra în dezbatere la Parlament cel târziu în februarie, după ce va avea discuţii cu reprezentanţii sistemului judiciar, scrie News.ro. Cu toate acestea, membrii CSM și-au declarat scepticismul față de necesitatea adoptării unei astfel de măsuri. Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Cristina Tarcea, a arătat că „o lege a răspunderii magistraților există” și că operarea unor modificări ar putea fi „o palmă aruncată sistemului judiciar”.

Florin Iordache a spus, înaintea şedinţei de constituire a noului Consiliu Superior al Magistraturii (CSM), că va iniţia discuţii informale cu reprezentanţii sistemului judiciar.

„Am spus-o şi la audieri (în comisiile parlamentare pentru avizarea în funcţia de ministru al Justiţiei, n.r.) că avem nevoie de o lege a răspunderii magistraţilor. Tocmai pentru aceea sunt astăzi la CSM. Aştept ca noul CSM, printr-o consultare publică, cu asociaţiile profesionale, dar în primul rând cu CSM, cu Înalta Curte, cu Parchetul General să avem o astfel de lege. Repet, printr-o consultare publică cu toţi cei care sunt implicaţi şi într-o dezbatere publică făcută la Parlament”, a precizat Iordache.

Ministrul Justiţiei a invocat în sprijinul demersului său legea europeană a răspunderii magistraţilor.

„Eu plec de la buna-credinţă pe care magistraţii o au, dar, în acelaşi timp, dacă există o lege europeană, acel model european poate fi implementat şi în România”, a mai spus Iordache.

Ministrul Justiţiei a subliniat că nu crede că ar trebui să fie motive de îngrijorare legat de această lege, pentru că se va elabora după o consultare publică.

„O să vedeţi că, săptămâna viitoare, tocmai prin aceste discuţii informale pe care le voi avea, vreau să lansez o invitaţie la dialog, la expertiză, pentru că din punctul meu de vedere toţi cei care sunt interesaţi vor veni cu expertiză, iar dezbaterea trebuie să fie foarte transparentă şi în Parlament”, a adăugat Florin Iordache.

Ministrul a mai arătat că la începutul lunii februarie o să aibă discuţii informale cu magistraţii pe marginea acestei legi.

„Atât timp cât Parlamentul este în acest moment în vacanţă, cel puţin până la începutul lunii februarie putem avea discuţiile informale, iar la începutul lunii februarie, în momentul în care va reîncepe Parlamentul să lucreze şi vor fi discuţiile pe buget, fără îndoială, una dintre legile asupra cărora ne vom apleca va fi aceasta”, a precizat Iordache.

Florin Iordache a declarat miercuri, când a fost audiat în comisiile parlamentare pentru avizarea sa în funcţia de ministru al Justiţiei, că Legea răspunderii magistraţilor este asumată de PSD şi vor fi începute discuţiile cu CSM şi cu asociaţiile profesionale pentru a adopta o lege pe un model european.

Ca răspuns la pledoaria ministrului Justiției pentru adoptarea unei legi a răspunderii magistraților, membrii CSM au arătat că multe din deciziile pronunțate de CEDO împotriva României vizează incoerențe legislative, fără a se pune în discuție și instituirea unei răspunderi a Parlamentului pentru actele normative contradictorii pe care le-a adoptat.

Președintele ICCJ, Cristina Tarcea, a subliniat că nu doar că există o lege a răspunderii magistraților, dar că, de la intrarea în vigoare a noului Cod Civil, dreptul de regres este obligatoriu. Aceasta a mai arătat că, în comparație cu alte state europene, România are „o răspundere destul de draconică” și că un proiect de lege de genul celui invocat de ministrul Justiției „nu poate fi făcut oricând îi trece cuiva prin minte”.

Mircea Aron, care a condus în ultimul an Consiliul Superior al Magistraturii, a declarat, vineri, la constituirea noului CSM, că vor fi încercări de modificare a statutului magistratului, care nu trebuie să se transforme într-o umilinţă.

„Este bine să rămână în continuare la fel (statutul magistratului, n.r.). Acum, pe ultima sută de metri, aţi văzut că s-au modificat, prin decizii ale Curţii Constituţionale, s-au modificat şi indemnizaţiile în ceea ce îi priveşte pe judecători. Ar fi bine ca ele să rămână la fel. În ceea ce mă priveşte, am mari temeri că se va încerca să se umble la acest sistem de indemnizaţii. (…) Pe răspundere, sunt sigur că ştiţi mai bine decât noi cum să nu se transforme într-o umilinţă, în aşa fel cum independenţa magistratului să nu fie afectată, aşa cum se pare că se doreşte a fi concepută răspunderea magistratului. (…)”, a spus Mircea Aron, la ceremonia de predare-primire a mandatului de către noii membri ai CSM.

sursa: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement