Connect with us
Advertisement

Educație

Testarea antidrog în școli: Ce înseamnă acest lucru pentru părinți și elevi. Secretar de stat: o comisie va lua această decizie

Publicat

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Educației, Sorin Ion, a dezvăluit recent că elevii nu vor fi testați în masă pentru consumul de droguri. În schimb, va exista o comisie care va lua această decizie, în funcție de caz și cu acordul părinților sau al elevului dacă este major.

Ministerul Educației și alte organisme guvernamentale își propun să răspundă la întrebări și să aducă clarificări pe măsură ce planul se dezvoltă.

Astfel, inițiativa actuală încearcă să echilibreze necesitatea de a monitoriza și a preveni consumul de droguri în rândul tinerilor cu respectarea drepturilor și a vieții private ale acestora.

Parteneriat între ministere

Un plan național de acțiune este în curs de elaborare, implicând mai multe ministere. Acest plan va defini cadrul normativ și procedural pentru testarea antidrog, dar nu va specifica cine sau cum va fi testat.

”Planul comun de acţiune se realizează la începutul fiecărui an şcolar, dar ceea ce este nou în acest an este că acest plan extinde partenerii care sunt implicaţi.

Ceea ce vom face prin elaborarea acestui plan este să stabilim cadrul normativ şi procedural care este necesar pentru testarea antidrog, pentru că ştim cu toţii că aceasta este tema zilei, testarea antidrog în şcoli.

Nu o să stabilim printr-un plan naţional care în cele din urmă este un acord de parteneriat între ministere, ci printr-un act normativ”, a declarat Sorin Ion, luni seară, la Medika TV.

Confidențialitatea și consimțământul: două principii cheie

Conform lui Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației , testarea se va efectua în condiții de confidențialitate. Părinții elevilor minori sau elevii majori vor avea posibilitatea de a da sau de a refuza consimțământul pentru testare.

”Vorbim despre o eventuală testare în condiţii de confidenţialitate, în condiţii de acord al părinţilor elevilor minori sau acordul elevului major pentru că la acest moment nu cred că se pune problema unei testări forţate. Asta este exclus. Suntem la început de drum cu discuţia despre testările în şcoli. Nu va fi reglementată prin Planul naţional comun de acţiune, ci prin acte normative cum ar fi ordin comun al ministerelor implicate”, a mai declarat Sorin Ion.

Este important de menționat că toate instituțiile implicate în acest plan sunt conștiente de gravitatea consumului de droguri în rândul tinerilor. Scopul nu este de a ascunde problema, ci de a contribui la ameliorarea ei.

Violenta în școli: o altă focalizare

Sorin Ion a subliniat că a fost aprobată o procedură pentru cadrele didactice care se referă la acțiunile ce trebuie urmate în cazuri de violență în școli, fie că este vorba de violență legată de droguri, bullying sau alte tipuri.

”Am aprobat la Ministerul Educaţiei o procedură de lucru a unităţilor de învăţământ în cazuri de violenţă şi când spun violenţă mă refer la toate tipurile de violenţă, că e violenţă cauzată de droguri, că este bullying, că e violenţă fizică sau psihică sau indiferent de tipul acesteia şi am stabilit proceduri clare, ce face profesorul diriginte, ce face directorul şcolii, ce fac partenerii în această situaţie”, a explicat secretarul de stat din Ministerul educației.

Cine decide care elev va fi testat

Decizia de a testa un elev va fi una colectivă, luată la nivelul unei comisii pentru prevenirea violenței, care există deja în cadrul fiecărei unități de învățământ.

”Vorbim despre o eventuală testare în condiţii de confidenţialitate, în condiţii de acord al părinţilor elevilor minori sau acordul elevului major pentru că la acest moment nu cred că se pune problema unei testări forţate. Asta este exclus.

Suntem la început de drum cu discuţia despre testările în şcoli. Nu va fi reglementată prin Planul naţional comun de acţiune, ci prin acte normative cum ar fi ordin comun al ministerelor implicate”, a mai declarat Sorin Ion.

Plan în faza inițială

În ciuda pregătirilor pentru implementarea acestui plan, este important de notat că ideea este încă în discuție. Sorin Ion subliniază că nu se va face o testare în masă, ci că se va lucra pe baza manifestărilor vizibile ale comportamentelor specifice consumului de droguri.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement