Connect with us
Publicitate

Educație

Testele de salivă, folosite în școli începând de joi. Cum se face testarea și cine se ocupă de asamblarea lor

Publicat

Testele de salivă vor fi folosite începând de azi, odată cu revenirea copiilor la școală, după mini-vacanța de 1 decembrie.

Utilizarea testelor a fost explicată și prin intermediul clipurilor video realizate de miniștrii Sănătății și Educației.

Testarea va avea loc atât în sălile de clasă și alte spații, sub îndrumarea cadrelor medicale sau a responsabililor desemnați de către unitatea de învățământ, cât și la domiciliul elevului, sub ghidarea părinților.

De asemenea, testele cu rezultat pozitiv vor fi colectate de personalul responsabil al unității de învățământ, fiind considerate deșeuri medicale cu potențial infecțios.

Acestea vor fi aruncate în coșuri speciale, prevăzute cu capac, pedală și sac, urmând să fie colectate și eliminate conform protocolului.

Citește și: VIDEO: Cum se fac testele de salivă pentru elevi. Demonstrații de utilizare, prezentate de miniștrii Sănătății și Educației

A fost comandată prima tranșă de teste în număr de 6,5 milioane. Următoarele transporturi vor ajunge în prima parte a lunii decembrie, acestea sunt livrate dezasamblate.

Angajații școlilor se vor ocupa de asamblarea acestora, pentru a putea fi folosite în mod corect de către elevi.

Declarațiile ministrului

„Fiecare școală are un director. Directorul este responsabil pentru managementul acelei școli. Va apela la colegi, cadre didactice, va apela la personal didactic și didactic auxiliar, personal nedidactic, și acolo unde există un rol foarte important, îi rog pe cei care sunt angajați ai Ministerului Sănătății, asistenți medicali, să se implice în acest proces. Sunt convins că se vor implica”, a declarat ministrul Educației,.

În situația în care infrastructura școlii nu permite realizarea testării, sarcina revine părinților:

„Acolo unde profesorii consideră că nu se pot implica în acest proces sau nu există infrastructură, elevii primesc testele pentru o săptămână și pot fi administrate acasă, sub supravegherea părinților.

Dacă se administrează de către părinți sau în prezența părinților, în mod evident, nu mai necesită acordul expres al acestora, deoarece părinții sunt cei care le administrează”.

Dacă rezultatul unui test administrat acasă este pozitiv, trebuie să fie anunțată școala: „Important este să putem raporta, să raportăm corect și în timp rezultatele acestor teste către școală și către medicul de familie, dacă este vorba de un rezultat pozitiv”.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate