Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Testul care depistează 50 de tipuri de cancer, înainte de apariția simptomelor. Descoperire care poate salva milioane de vieți

foto: pixabay/ tomwieden-26234

Publicat

Milioane de vieți ar putea fi salvate în fiecare an graţie unui test revoluţionar de sânge care poate depista 50 de tipuri de cancer înainte de apariția primelor simptome.

Este folosit deja în Statele Unite, iar Marea Britanie a început săptămâna aceasta cel mai mare studiu clinic la nivel global. La noi în ţară va ajunge cel mai probabil în 2-3 ani.

Virgil Păunescu, director Oncogen Timişoara pentru Observator: O să vină, l-au anunţat şi o să vină. Probabil, nu ştiu, într-un an, doi, trei.

Dintre toate bolile, cancerul omoară an de an cei mai mulţi oameni la nivel mondial. Un inamic tăcut, care ataca nemilos organismul uman, însă, care, dacă ar fi descoperit la timp, poate fi combătut.

Rezultate impresionante cu testul de sânge care poate identifica 50 de tipuri de cancer

Testul de sânge care poate identifica 50 de tipuri de cancer, instrument de diagnosticare experimentat de Serviciul Național de Sănătate britanic (NHS) are „rezultate impresionante” în identificarea tumorilor în stadii incipiente, relatează The Guardian.

Potrivit oamenilor de știință, un simplu test de sânge care poate detecta mai mult de 50 de tipuri de cancer înainte de apariția oricăror semne clinice sau simptome ale bolii la o persoană este suficient de precis pentru a fi lansat ca test de screening.

Testul se adresează persoanelor cu risc mai mare de boală, inclusiv pacienților cu vârsta de peste 50 de ani.

Potrivit aceleiași surse, testul este capabil să identifice multe tipuri de cancer care sunt dificil de diagnosticat în stadiile incipiente, cum ar fi cel localizat în zona capului și a gâtului, ovarian, ale pancreasului, ale esofagului și unele tipuri de cancer de sânge.

Oamenii de știință au declarat că descoperirile lor, publicate în revista Annals of Oncology, arată că testul detectează cu exactitate cancerul înainte de apariția oricăror semne sau simptome, în timp ce prezintă o rată fals pozitivă foarte mică.

Testul, dezvoltat de compania americană Graal, caută modificări chimice în fragmente de cod genetic – ADN fără celule (ADNc) – care se scurg din tumori în sânge.

De asemenea, testul a fost dezvoltat folosind un algoritm de învățare automată, respectiv un tip de inteligență artificială.
Testul funcționează examinând ADN-ul care este eliminat de tumori și care se circula apoi în sânge. Mai precis, se concentrează pe modificările chimice ale acestui ADN, cunoscute sub numele de modele de metilare.

Acum, cel mai recent studiu a arătat că testul are un nivel impresionant de înalt de precizie, oamenii de știință analizând performanța testului pe un număr de 2.823 de persoane bolnave și pe 1.254 de persoane sănătoase.

Eroare de 0,5% în detectarea tipurilor de cancer

Cercetările arată că testul a identificat corect când cancerul a fost prezent în 51,5% din cazuri, în toate etapele bolii, și a detectat în mod greșit cancerul în doar 0,5% din cazuri.

În tumorile solide care nu au opțiuni de screening – cum ar fi cancerele esofagiene, hepatice și pancreatice – capacitatea de a genera un rezultat pozitiv al testului a fost de două ori mai mare (65,6%) decât pentru tumorile solide care au opțiuni de screening, cum ar fi sânul, cancerul intestinal, al colului uterin și al prostatei.

Între timp, capacitatea generală de a genera un rezultat pozitiv al testului în cancerele de sânge, cum ar fi limfomul și mielomul, a fost de 55,1%.

Testul a identificat corect și țesutul în care cancerul a fost localizat în organism, în 88,7% din cazuri.

Dr. Eric Klein, președinte al Glickman Urological and Kidney Institute din Cleveland Clinic, SUA, și primul autor al cercetării, a declarat că „depistarea precoce a cancerului, când este mai probabil ca tratamentul să aibă succes, este una dintre cele mai semnificative oportunități pe care le avem pentru a reduce povara afecțiunii”.

Datele sugerează că dacă este utilizat alături de testele de screening existente, testul de detectare multi-cancer ar putea avea un impact profund asupra modului în care este detectat cancerul și, în cele din urmă, asupra sănătății publice.

surse: The Guardian, Rohealthreview,ro,

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate