Connect with us
Advertisement

Eveniment

TESTUL DE SINCERITATE: De ce a crescut numărul îmbolnăvirilor de CANCER în Alba? Ce spun specialiştii din sănătate şi mediu

YouTube video

Publicat

Invitaţii emisiunii „Testul de sinceritate” pe Alba24 au fost, de această dată, trei reprezentanţi ai autorităţilor judeţene din sănătate şi protecţia mediului. Moderatorul Dan Lungu a adus în atenţia acestora un subiect de multe ori „tabu” pentru zona Alba: cazurile de cancer şi incidenţa acestora în rândul populaţiei, dar şi posibile cauze ale îmbolnăvirilor. Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Alba, Horea Timiş, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Alba, Mihaela Dehelean-Mih şi, nu în ultimul rând, şeful Secţiei de Oncologie din cadrul Spitalului Judeţean Alba, medicul Răzvan Curcă au răspuns întrebărilor mai mult sau mai puţin comode privind situaţia cazurilor de cancer din județul Alba.

Pornind de la datele statistice publicate în raportul întocmit de Centrul Regional de Sănătate Publică Târgu Mureş în 2008, invitaţii au făcut precizări referitor la înmulţirea cazurilor de cancer. Şeful DSP Alba, Horea Timiş, a amintit că este în lucru o situaţie actualizată în acest sens pe zona Alba, în cadrul unui proiect la care colaborează universităţi, centre de cercetare, instituţii acreditate care au prelevat probe de aer, apă, sol, sânge şi vor interpreta datele matematic.

Directorul APM Alba, Mihaela Dehelean-Mih a subliniat că Alba nu este un judeţ poluat şi nu se poate face o legătură între poluare şi cazurile de cancer. A recunoscut că au fost înregistrate unele depăşiri ale limitelor maxime admise din punct de vedere al calităţii aerului, pentru doi indicatori – ozon şi pulberi în suspensie – în lunile iunie-august 2012, dar susţine că acestea nu au fost semnificative şi au fost cauzate posibil de condiţiile meteo şi traficul rutier intens. În Alba, sunt trei staţii automate de monitorizare a calităţii aerului, la Alba Iulia (sediul APM), Sebeş (cartierul Mihail Kogălniceanu) şi Zlatna (curtea şcolii).

Şeful Secţiei de Oncologie din cadrul Spitalului Judeţean Alba, medicul Răzvan Curcă a recunoscut că în ultimii 10 ani se înregistrează o creştere continuă a cazurilor de cancer, de circa 10-15% în fiecare an faţă de cel precedent, dar a precizat că există o problemă de raportare pentru cazurile noi, din cauza faptului că această activitate nu este remunerată separat în cadrul secţiei, iar medicii trebuie să se preocupe în primul rând de pacienţi.

Horea Timiş a spus că, de exemplu, la Sebeş sunt înregistrate creşteri ale patologiei respiratorii şi cardio-vasculare, dar şi de cancer. Însă monitorizarea de la nivelul autorităţilor de sănătate judeţene arată că traficul rutier, luând în considerare densitatea de locuitori, este printre cele mai mari din ţară. În zona Munţilor Apuseni, sunt creşteri ale patologiilor mai mari decât în alte zone din judeţ, dar din cauza poluării istorice, mai precizează Timiş. Potrivit acestuia, cazurile noi înregistrate, atât cele oncologice, cât şi pentru celelalte boli cronice sunt evidenţiate şi din cauză că medicina a evoluat, sunt noi posibilităţi de diagnosticare, iar modelul de raportare s-a îmbunătăţit în ultimii ani. A menţionat însă că va trebui să treacă cel puţin doi-trei ani până când datele vor putea di corelate din punct de vedere al cazuisticii.

Medicul Răzvan Curcă s-a referit şi la legătura dintre diferitele tipuri de cancer şi alimentaţie, amintind că, spre exemplu, dieta tip „fast food” favorizează apariţia cazurilor de cancer de intestin gros. Pe tipologii şi în funcţie de sex, la bărbaţi, cele mai multe cazuri înregistrate sunt de cancer pulmonar, digestiv (gastric şi colo-rectal), iar la femei – de sân şi col uterin. Factorii de risc sunt însă foarte diferiţi: pentru cancerul bronho-pulmonar – fumat, poluare atmosferică, factori profesionali (expunere metale grele); pentru cancer de sân – factori hormonali, dieta, stilul de viaţă, obezitatea; pentru cancer de col uterin – expuneri la virus tip papilloma cu factor oncogenit. „Dacă aş ierarhiza, dacă de mâine nu s-ar mai fuma nicăieri pe glob, în 15-20 de ani ar scădea cazurile de cancer cu o treime„, a spus Răzvan Curcă.

Medicul specialist a mai amintit de o comparaţie între trei oraşe din Alba, comparabile ca număr de locuitori – aproximativ 30.000 – Blaj, Sebeş şi Aiud. În 2012, cel mai mic număr de cazuri de cancer s-a înregistrat la Aiud şi cel mai mare la Blaj, Sebeşul fiind cel mai aproape de Blaj, a spus Răzvan Curcă.

Nu în ultimul rând, invitaţii au dat explicaţii despre zona Sebeş şi formaldehidă.

Urmăriți mai jos emisiunea Testul de Sinceritate:

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. Raul Smecherie

    marți, 08.10.2013 at 12:02

    Si pana la urma au fost sincer sau nu ?

    Eu zic ca nu ! ce om ar mai fi sincer in 2013 ?
    Sinceritate la oameni e bani !

  2. leo

    marți, 08.10.2013 at 13:35

    Ne” sinucidem ” in inconstienta noastra manati de lipsa de educatie, de lacomia patronilor de E – uri , de umilinta la care esti supus de patron, …doctorii se bucura ca au front de lucru , preotii asemenea s.a.s.m.d ..banul idolul secoluli XXI . ..dai doamne romanului mintea de pe urma …dar nu cand este prea tarziu !!!

  3. Pingback: Medicul Răzvan Curcă: Blajul și Sebeșul – cele mai multe cazuri de cancer în 2012, dintre orașele din Alba cu până la 30.000 de locuitori | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement