Connect with us
Publicitate

Economie

Tichete sociale pentru alimente: Guvernul majorează pragul veniturilor de la care se acordă. Alte măsuri sociale

Publicat

Tichete sociale pentru alimente: Guvernul majorează pragul veniturilor de la care se acordă. 

Persoanele vulnerabile cu venituri nete mai mici sau egale cu 2.000 lei beneficiază de cardurile sociale pentru alimente și mese calde în valoare de 250 lei acordate o dată la 2 luni.

Guvernul majorează acest prag cu aproximativ 10%, ajungând la 2.210 lei.

Măsura a fost luată în contextul creșterii pensiilor din septembrie și vizează persoanele cu venituri la limita celor 2.000 de lei, care în urma majorării ar fi pierdut dreptul la aceste tichete,

„Adoptăm azi o măsură complementară recalculării pensiilor, ce asigură echitate pensionarilor care primesc tichete sociale, medicamente compensate şi ajutoare pentru încălzire.

Astfel, majorăm pragurile veniturilor obţinute de aceştia pentru ca, şi după recalculare, cei cu venituri reduse să primească în continuare ajutorul necesar”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

El a spus că limita de venituri creşte de la 2.000 la 2.210 lei în cazul tichetelor sociale pentru alimente.

Tichete sociale pentru alimente: Cine sunt beneficiarii acestor carduri și ce venituri trebuie să aibă?

Potrivit Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, pentru anul 2024, beneficiarii de tichete sociale pe suport electronic pentru alimente şi mese calde vor fi:

a) pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

b) persoanele – copii şi adulţi – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

c) familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale 675 lei;

d) familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 lei;

e) familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune, în condiţiile Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările şi completările ulterioare;

f) persoanele fără adăpost astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Plafon majorat și pentru compensarea medicamentelor și ajutorul de încălzire

„Majorăm pragurile veniturilor obținute de pensionari pentru ca și după recalculare cei cu venituri reduse să primească în continuare ajutorul social.

În cazul tichetelor sociale pentru alimente, creștem limita de venituri de la 2.000 la 2.210 și pentru pensionarii care beneficiază compensare cu 90% a prețului de referință a medicamentelor, majorăm plafonul de venit de la 1.830 la 2.020 pe lună.

Astfel, susţinem cu fiecare dintre aceste forme de sprijin peste 2 milioane de oameni, pensionari, persoane cu dizabilităţi şi familii monoparentale”, a mai spus premierul.

Marcel Ciolacu a anunţat o decizie şi în privinţa ajutorului pentru încălzire.

„Venim cu o decizie importantă şi în privinţa ajutorului pentru încălzire: sumele rezultate în urma recalculării pensiilor nu se iau în calcul la stabilirea drepturilor pentru acest tip de ajutor.

Rămâne valabil ultimul talon de pensie emis înainte de recalculare”, a afirmat premierul.

Anterior, PSD anunța, într-un comunicat, că „premierul PSD Marcel Ciolacu a identificat soluţiile pentru ca pensionarii cu venituri mici ale căror pensii au crescut în urma recalculării să beneficieze în continuare de anumite măsuri de protecţie socială şi să obţină astfel o creştere reală a puterii de cumpărare şi nivelului de trăi”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate