Economie
Tichete sociale și acces la servicii de hrană: Guvernul a prelungit și completat programele pentru sprijinirea vârstnicilor
Guvernul a anunțat prelungirea a patru programe naționale dedicate sprijinirii persoanelor vârstnice până la data de 30 iunie 2027. Totodată, finanțarea pentru unitățile de îngrijire la domiciliu va crește de la 27 de lei la 32 de lei pe oră, pentru a acoperi noile standarde de cost.
Cele patru programe de interes național vizează următoarele servicii pentru persoanele vârstnice:
- Servicii comunitare la domiciliu pentru persoane vârstnice
- Acordarea hranei pentru persoanele vârstnice
- Centre de zi pentru asistență și recuperare
- Servicii sociale de asistență comunitară
Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, aceste programe pot fi derulate până cel târziu la 30 iunie 2027 și se estimează că vor aduce îmbunătățiri semnificative în viața persoanelor în vârstă. „Guvernul prelungește perioada de derulare a patru programe de interes național pentru îngrijirea persoanelor vârsnice, crește numărul de unități de îngrijire la domiciliu care pot fi înființate în cadrul acestui program, precum și cuantumul zilnic al finanțărilor”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernulu, Mihai Constantin, în briefingul de la finalul ședinței de Guvern.
Mai multe servicii sociale și finanțări suplimentare
Numărul unităților de îngrijire la domiciliu care pot fi înființate va crește, iar suma alocată pentru finanțarea acestor servicii a fost majorată. Modificarea vine în contextul adaptării la noile costuri standard pentru serviciile sociale.
Mihai Constantin: „aceste programe se pot derula pe o perioadă de 2 ani de la data încheierii programelor de finanțare, dar nu mai târziu de data comunicata anterior, 30 iunie 2027”. El a mai anunțat creșterea numărului de unități de îngrijire la domiciliu.
Tichetele sociale completate cu acces la servicii de hrană
Pentru beneficiarii de tichete sociale, suma de 250 de lei acordată o dată la două luni va fi completată cu acces la servicii de hrană, prin intermediul programelor aprobate inițial în 2022.
Aceste inițiative au ca scop înființarea a 200 de servicii sociale fără cazare, menite să ajute aproximativ 5.400 de persoane cu diverse nevoi, precum îngrijire personală, recuperare, consiliere socială și psihologică.
Până în prezent, s-au alocat 70 de milioane de lei pentru crearea a 74 de servicii sociale care deservesc 3.568 de beneficiari. Pentru următorii ani, fondurile disponibile vor crește cu încă 100 de milioane de lei, oferind astfel oportunități de extindere și îmbunătățire a serviciilor sociale.
Mai exact, a adăugat Mihai Constantin, „aceste programe se pot derula pe o perioadă de 2 ani de la data încheierii programelor de finanțare, dar nu mai târziu de data comunicata anterior, 30 iunie 2027”. El a mai anunțat creșterea numărului de unități de îngrijire la domiciliu.
„O altă modificare constă în majorarea cuantumului finanțării unității de îngrijire la domiciliu de la 27 de lei pe oră la 32 de lei pe oră, justificat de modificarea standardelor de cost pentru serviciile sociale”, a adăugat Constantin, care a mai precizat că „la această dată, în urma selecțiilor publice de proiecte, a fost alocată suma de aproximativ 70 de milioane lei pentru înființarea 74 de servicii sociale pentru un număr de 3.568 de persoane beneficiare.
Pentru perioada următoare de timp vor putea fi angajate încă aproximativ 100 de milioane de lei fonduri disponibile pentru aceste programe sociale”.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News