Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

Tinerii din Sebeș care vor să construiască un orfelinat în Tanzania. O poveste despre copii săraci și oameni buni

Publicat


copiii

Doi tineri din Sebeș, soț și soție, alături de mai mulți prieteni de-ai lor, au început o campanie de strângere de fonduri pentru copii orfani din Tanzania. Povestea a apărut în viața lor fără să vrea.

Cu ocazia unui concediu exotic, Ciprian și Lena Boca, alături de două prietene din Orăștie, au luat contact cu cealaltă parte a realității africane. Au vizitat un orfelinat unde copiii nu văzuseră niciodată o jucărie și pentru care mâncarea și apa erau un lux. Tulburați și empatici cu cei mici, și-au spus că ceea ce au văzut le creează obligația de a face ceva.  

 

 

”Micuții ăștia mai așteptau să pice un strop de apă dintr-o cană de plastic, încă un minut după ce cana se golise” spunea Ciprian. Marea întâlnire cu cei mici, copiii dintr-un orfelinat de acolo, dar și cu ”îngerul” de 68 de ani care are grijă de ei, l-a făcut pe Ciprian să încerce să facă mai mult.

Ce și-a propus nu e deloc ușor: să strângă bani și să se întoarcă acolo pentru a reconstrui orfelinatul și apoi, lunar, să asigure copiilor lucrurile de bază.

”Ni s-au alaturat alți trei prieteni din Sebeș, doi din altă țară și un cunoscut artist român căruia încă nu i-am cerut acceptul pentru a-i face public numele, care vor face voluntariat activ. Împreună vom merge în Tanzania pentru a pune umărul la construirea noului orfelinat” spune Ciprian.

africa

Tinerii au înființat un ONG: ”Smiles for Tanzania – Twentyone NGO”. Numele vine de la o situație care i-a marcat, după ce au mers la orfelinat cu 20 de brioșe, iar acolo erau 21 de copii. 

”În următoarea zi ne-am întors acolo. Le-am cumpărat banane, iar în ultima zi le-am dus dulciuri. Ghidul nostru estima că sunt 14 copii. Am ajuns la orfelinat. Aveam o pungă cu 20 de brioșe și una cu 50 de acadele. Am început să le împărțim. Erau 21 de îngerași frumoși, toți orfani. Dar doar 20 de brioșe. A fost momentul în care mi-aș fi dorit să vina zâna cea bună și să mă transforme în brioșă. A fost greu. În astea trei zile, în puținele minute (poate 2 ore în total), micuții ne-au sărit în brațe și parcă nu ar mai fi vrut să se dezlipească de gâturile noastre” a explicat Ciprian.

ONG-ul există de 3 săptămâni și are și un website în limba română și engleză: www.21ngo.org. Odată cu asta au putut începe și colectarea de donații direct de pe site sau de pe pagina de Facebook. 

grup

”Deși inițial ne-am bucurat de un număr mare de mesaje de felicitare, share-uri și promisiuni, odată ce campania de colectare de donații a început, situțtia s-a dovedit a nu fi atât de coloratăa. Însă nu putem să învinuim pe nimeni, nu putem judeca. În România situația economică este cea care este, în foarte multe familii banii abia ajung pentru plata facturilor, a chiriilor și pentru un trai la limită” spune Ciprian. 

Acesta mai are o posibilă explicație: ”Probabil unul dintre motivele pentru care oamenii ezită, este si acela că am demarat o campanie caritabilă de care vor beneficia copilașii din altă țară decât România”.

În cele trei săptămâni, cauza micuților din Africa a reușit să adune puțin peste 2.000 de euro. Marea parte a donațiilor au venit din partea prietenilor, a apropiaților din țară și din străinatate.

În urma unui seminar stomatologic care a avut loc la Amsterdam, organizat de un apropiat de-al lui Ciprian Boca, s-au mai adăugat 1.100 de euro donați de studenții participanți.

”Ne apropiem astfel de 10% din ceea ce ne-am propus. Avem nevoie de aprox. 30.000-35.000 euro. Vrem să construim un orfelinat modern și utilat, cu două dormitoare, unul pentru băieți, unul pentru fete, cu loc de luat masa, bucătărie și grupuri sociale. Cea mai urgentă problemă, dar și cea mai costisitoare este cea a lipsei apei în zona. Forarea la 100-150m adâncime și instalația necesară presupun o investiție de aproximativ 13.000 – 15.000 de euro. Restul de 22.000 – 20.000 ar trebui să fie suficienți pentru construcție și utilarea ei.

Ne punem speranțele în bunătatea și ajutorul celor din jur. Avem credința că încet încet, din donații provenite atât de la persoane fizice cât și de la companii din țară și din afara ei, vom reuși să strângem banii necesari. De fapt, ăsta e singurul scenariu pe care îl acceptam în momentul de față. Strângem banii, mergem în Tanzania și salvăm niște vieți” mai spune Ciprian Boca.

Vezi și: VIDEO: Din Alba în Tanzania, pe urmele copiilor triști din Paradis. O poveste dintr-un altfel de concediu exotic

Alba24 a scris în luna decembrie despre experiența africană a acestor tineri, care au descoperit în spatele zonelor turistice, povestea unor destine condamnate din fașă. Situația copiilor de acolo a creat empatie în rândul cititorilor. Există chiar un cuplu care dorește să înfieze unul dintre copii. Procedurile de informare cu privire la adopție au fost deja demarate. 

copil

Ciprian Boca: ”Am aflat de la directoarea orfelinatului, un înger de 68 de ani, cu un nume predestinat, Angela, că niciunul dintre copii nu are părinți. Muriseră din cauza bolilor, a sărăciei sau în urma unor accidente. Micuții dorm câte 3-4 în pat, în două dormitoare întunecate și sărace, mănâncă afară, de obicei orez fiert, lapte cu griș sau legume. Maxim două mese.

Maxim două mese pe zi. Apa e adusă în găleți de departe și e cu porția. Am întrebat-o care sunt prioritățile lor imediate. Mi-a răspuns zâmbind: Apă, Hrană și Medicamente. Plecând de acolo, am știut că mă voi întoarce. Am plecat înapoi acasă trist, dar hotărât. Hotărât să mă întorc imediat ce strâng destui bani pentru a le schimba micuților viața”.

Ciprian Boca este producător video și a dezvoltat un brand propriu care se numeste Monkey Media. În ultima perioadă, 90% din activitate și-o desfășoară în domeniul stomatologic, cooperând cu clinici, academii si cu cei mai buni medici din mai multe țări, în calitate de lector internațional, speaker și trainer în fotografia dentară.

Mesajul transmis de tinerii care au demarat campania:

”21 de copii orfani din Manyara – Tanzania trăiesc fără nicio speranță, fără apa, hrană sau medicamente. Fără părinți, fără a avea un loc unde să doarmă sau să mănânce, fără niciun motiv pentru a zâmbi. I-am găsit triști, înfometați și însetați la Orfelinatul AC – Manyara, Arusha. Un înger în vârstă de 68 de ani, o doamnă pe numele ei Angela, are grija de ei ajutată fiind de doi tineri voluntari.

Împreună le PUTEM SCHIMBA VIEȚILE.

Să construim o nouă casă cu două dormitoare, bucătărie, loc de luat masa și doua toalete, dar mai ales să rezolvam problema lipsei apei în zona. Aceasta a devenit misiunea noastră din momentul în care i-am vizitat in Septembrie, anul trecut. Ne dorim sa ne întoarcem în 2019 si împreună cu o echipa de voluntari, să transformăm toate aceste visuri în realitate”.


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Ministrul Educației vrea modificări la Bacalaureat în cazul elevilor de la liceele vocaționale sau tehnice

Publicat

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, vrea ca de anul viitor să se studieze posibilitatea ca la liceele vocaţionale sau de profil, elevii să-şi poată alege liber ultima probă la Bacalaureat. Ministrul Educaţiei spune că au existat astfel de solicitări din partea elevilor şi a profesorilor dar în cele din urmă nu s-a materializat nimic. „La momentul […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Feerie de culori în Cetatea Alba Carolina. Cum va arăta iluminatul arhitectural dinamic, după extindere și modernizare

Publicat

c

Sistemul de iluminat arhitectural din Cetatea Alba Carolina va fi modernizat și extins printr-un proiect de peste 960.000 de euro.  Contractul privind iluminatul arhitectural dinamic în Cetatea Alba Carolina – proiectare faza PAC (DTAC) + PT + DDE + CS, execuția lucrărilor și asistența tehnică din partea proiectantului pe perioada de implementare a obiectivului – […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în ALBA până duminică. Cât de mult scad temperaturile. Prognoza meteo de weekend, 22-24 noiembrie

Publicat

alba iulia

Vremea se răcește în acest weekend, în toate localitățile din județul Alba. Temperaturile vor fi mai mici cu câteva grade, iar pe timp de noapte, la munte, vor fi minime negative. Duminică, este posibil să fie și ploi scurte. La Alba Iulia, temperaturile maxime vor fi de 9-11 grade Celsius, în timp ce la Arieșeni […]

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

Parcarea etajată din centrul orașului Alba Iulia va avea 196 de locuri. Planul urbanistic de detaliu, la aprobat

Publicat

Consilierii locali din Alba Iulia au de aprobat, în ședința de marți, 26 noiembrie, Planul Urbanistic de Detaliu pentru construirea parcajului etajat din centrul orașului, în spatele actualului magazin ”Unirea”. Acesta va avea 196 de locuri de parcare. Dimensiunile maxime ale clădirii vor fi de 65,2 x 22,5 metri și regimul de înălțime parter cu […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate