Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Tot gunoiul, sub pământ. Alba Iulia investește 10,5 milioane de lei în 124 de PLATFORME SUBTERANE pentru deșeuri

Publicat

În municipiul Alba Iulia vor fi realizate 124 de platforme subterane pentru colectarea selectivă a deșeurilor urbane. Valoarea investiției este de 10,5 milioane lei, adică peste 2,2 milioane de euro, iar lucrările vor dura trei ani. Marți, 29 mai, în ședința Consiliului Local Alba Iulia va fi supusă spre aprobare documentația tehnico-economică, faza DALI pentru obiectivul de investiții „Construire platforme subterane pentru colectarea selectivă a deșeurilor urbane, municipiul Alba Iulia”. 

Reamintim faptul că în urmă cu trei ani la Alba Iulia se inaugurau primele două platforme subterane pentru patru eurocontainere de gunoi, realizate în zona străzii Nicolae Titulelscu (lângă Cinema „Columna”). „În Alba Iulia vom termina cu scobitul prin gunoaie, cu mizeriile pe care le vedem chiar dacă sunt îngrădite, acoperite, cum am încercat să facem și vom adopta acest sistem”, spunea atunci primarul Mircea Hava. Cu toate acestea, soluțiile „smart” nu pare să fie înțelese de unii dintre locuitori, care preferă să arunce direct pe jos pungile și sacii cu gunoi care nu încap în gurile de alimentare.

Vezi și FOTO ȘTIREA TA: „Prea smart, prea ca la țară”. Gunoaie aruncate lângă platforma subterană, la Alba Iulia

Consilierii locali din Alba Iulia vor avea de aprobat, în ședința de marți, 29 mai, documentația tehnico-economică, faza DALI, pentru obiectivul de investiții „Construire platforme subterane pentru colectarea selectivă a deșeurilor urbane, municipiul Alba Iulia”.

Potrivit raportului de specialitate, protecția mediului constituie obligația și responsabilitatea autorităților administrației publice centrale și locale, iar municipiul Alba Iulia și-a propus luarea de măsuri pentru rezolvarea problemelor legate de mediu. Una dintre căile prin care se poate realiza acest obiectiv este și construirea platformelor subterane de colectare selectivă a deșeurilor urbane.

Municipalitatea dorește eliminarea focarelor de infecție, eliminarea mirosurilor neplăcute, eliminarea mizeriei din proximitatea punctelor de colectare, accesul la containere doar a persoanelor autorizate, golirea containerelor în condiții de igienă, îmbunătățirea aspectului vizual al spațiului urban, etc. Pentru îndeplinirea acestui obiectiv, deșeurile urbane trebuie colectate în mod selectiv, în locuri special amenajate, fiind necesară adoptarea unor măsuri specifice și adecvate care să urmărească eficientizarea activității de colectare a deșeurilor, îmbunătățirea calității mediului, ecologizarea și îmbunătățirea aspectului orașului.

Obiectivul de investiții propus prin proiect se referă la construirea platformelor de colectare selectivă a deșeurilor urbane, în sistem subteran, care se va face pe amplasamente aflate pe domeniul public al municipiului Alba Iulia. Toate platformele subterane proiectate sunt dotate cu patru containere pentru colectarea selectivă a deșeurilor.

Pentru implementarea sistemului de colectare selectivă este necesară proiectarea lucrărilor pentru pregătirea amplasamentelor subterane, construirea cuvelor din beton armat care vor găzdui containerele de depozitare selectivă a deșeurilor, a sistemului de ridicare și golire a acestora, a sistemului de acces și contorizare, precum și monitorizarea de la distanță.

Beneficiarul – municipiul Alba Iulia dorește realizarea proiectului în etape succesive, începând cu înlocuirea sistemului actual de colectare supraterană cu sistemul de colectare subterană și continuând cu înființarea de noi puncte de colectare subterană a deșeurilor

Punctele de colectare a deșeurilor vor fi distribuite pe raza municipiului Alba Iulia (inclusiv localități aparținătoare) în așa fel încât să permită colectarea eficientă și în bune condiții a deșeurilor.

În tema de proiectare și în contractul de proiectare au fost cuprinse 234 locații pentru platformele subterane, dar proiectantul a putut finaliza în prima etapă studiul de fezabilitate doar pentru 124 bucăți, datorită problemelor de amplasament (necesitatea relocării de rețele subterane).

Detalii despre sistemul de colectare

Fiecare sistem cuprinde o cuvă din beton care găzduiește patru containere de 1,1 metri cubi, cu posibilitatea separării deșeurilor pe fracții (fracție umedă, hârtie, mase plastice, metale și sticlă), ridicării și golirii acestora în mod eficient și igienic.

Punctele de colectare vor fi prevăzute cu sistem de acces electronic digital, contorizarea intrărilor pe baza unui software, monitorizarea de la distanță și alimentare cu energie verde pentru funcționarea acestui sistem.

Gurile de alimentare (coșurile de inserție) situate suprateran sunt confecționate din material inoxidabil care să asigure un aspect urban confortabil.

Sistemul subteran asigură eliminarea posibilității accesului rozătoarelor, insectelor și animalelor în interiorul platformei subterane, precum și eliminarea posibilității vandalizării întregului sistem.

Containerele vor fi inscripționate cu denumirea autorității locale, a operatorului, a zonei deservite sau asociației de locatari, după caz și etichetate cu tipurile de deșeuri.

Sistemul de colectare trebuie să rezolve colectarea deșeurilor pentru un număr de aproximativ 58.000 de locuitori ai municipiului Alba Iulia.

Valoarea investiției

Valoarea totală a investiției, inclusiv TVA, este de 10.500.000 de lei, reprezentând  2.270.613,93 euro (1 euro = 4,6243 lei). Durata de realizare a investiției este de 36 de luni.

Sursele principale de finanțare a investiției sunt constituite din fonduri de la bugetul local și alte fonduri legal constituite.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    vineri, 25.05.2018 at 21:48

    Un mare rahat ! Daca stau in situatia celei de la Columna (care mai mult a fost stricata,este si acum,iar la iarna uleiul ingheata si tot nefolosibila ramane) mai bine puneti-l pe city-manager si pe batranul primar sa stea cu galeata in mana la colectarea gunoiului, ca functioneaza mai bine.
    Credeti ca cele trei pubele din groapa de la piata neterminata vor face fata cand va fi gata. Sa-l intrebam pe Fane.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax