Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Tot gunoiul, sub pământ. Alba Iulia investește 10,5 milioane de lei în 124 de PLATFORME SUBTERANE pentru deșeuri


Publicat

În municipiul Alba Iulia vor fi realizate 124 de platforme subterane pentru colectarea selectivă a deșeurilor urbane. Valoarea investiției este de 10,5 milioane lei, adică peste 2,2 milioane de euro, iar lucrările vor dura trei ani. Marți, 29 mai, în ședința Consiliului Local Alba Iulia va fi supusă spre aprobare documentația tehnico-economică, faza DALI pentru obiectivul de investiții „Construire platforme subterane pentru colectarea selectivă a deșeurilor urbane, municipiul Alba Iulia”. 

Reamintim faptul că în urmă cu trei ani la Alba Iulia se inaugurau primele două platforme subterane pentru patru eurocontainere de gunoi, realizate în zona străzii Nicolae Titulelscu (lângă Cinema „Columna”). „În Alba Iulia vom termina cu scobitul prin gunoaie, cu mizeriile pe care le vedem chiar dacă sunt îngrădite, acoperite, cum am încercat să facem și vom adopta acest sistem”, spunea atunci primarul Mircea Hava. Cu toate acestea, soluțiile „smart” nu pare să fie înțelese de unii dintre locuitori, care preferă să arunce direct pe jos pungile și sacii cu gunoi care nu încap în gurile de alimentare.

Vezi și FOTO ȘTIREA TA: „Prea smart, prea ca la țară”. Gunoaie aruncate lângă platforma subterană, la Alba Iulia

Consilierii locali din Alba Iulia vor avea de aprobat, în ședința de marți, 29 mai, documentația tehnico-economică, faza DALI, pentru obiectivul de investiții „Construire platforme subterane pentru colectarea selectivă a deșeurilor urbane, municipiul Alba Iulia”.

Potrivit raportului de specialitate, protecția mediului constituie obligația și responsabilitatea autorităților administrației publice centrale și locale, iar municipiul Alba Iulia și-a propus luarea de măsuri pentru rezolvarea problemelor legate de mediu. Una dintre căile prin care se poate realiza acest obiectiv este și construirea platformelor subterane de colectare selectivă a deșeurilor urbane.

Municipalitatea dorește eliminarea focarelor de infecție, eliminarea mirosurilor neplăcute, eliminarea mizeriei din proximitatea punctelor de colectare, accesul la containere doar a persoanelor autorizate, golirea containerelor în condiții de igienă, îmbunătățirea aspectului vizual al spațiului urban, etc. Pentru îndeplinirea acestui obiectiv, deșeurile urbane trebuie colectate în mod selectiv, în locuri special amenajate, fiind necesară adoptarea unor măsuri specifice și adecvate care să urmărească eficientizarea activității de colectare a deșeurilor, îmbunătățirea calității mediului, ecologizarea și îmbunătățirea aspectului orașului.

Obiectivul de investiții propus prin proiect se referă la construirea platformelor de colectare selectivă a deșeurilor urbane, în sistem subteran, care se va face pe amplasamente aflate pe domeniul public al municipiului Alba Iulia. Toate platformele subterane proiectate sunt dotate cu patru containere pentru colectarea selectivă a deșeurilor.

Pentru implementarea sistemului de colectare selectivă este necesară proiectarea lucrărilor pentru pregătirea amplasamentelor subterane, construirea cuvelor din beton armat care vor găzdui containerele de depozitare selectivă a deșeurilor, a sistemului de ridicare și golire a acestora, a sistemului de acces și contorizare, precum și monitorizarea de la distanță.

Beneficiarul – municipiul Alba Iulia dorește realizarea proiectului în etape succesive, începând cu înlocuirea sistemului actual de colectare supraterană cu sistemul de colectare subterană și continuând cu înființarea de noi puncte de colectare subterană a deșeurilor

Punctele de colectare a deșeurilor vor fi distribuite pe raza municipiului Alba Iulia (inclusiv localități aparținătoare) în așa fel încât să permită colectarea eficientă și în bune condiții a deșeurilor.

În tema de proiectare și în contractul de proiectare au fost cuprinse 234 locații pentru platformele subterane, dar proiectantul a putut finaliza în prima etapă studiul de fezabilitate doar pentru 124 bucăți, datorită problemelor de amplasament (necesitatea relocării de rețele subterane).

Detalii despre sistemul de colectare

Fiecare sistem cuprinde o cuvă din beton care găzduiește patru containere de 1,1 metri cubi, cu posibilitatea separării deșeurilor pe fracții (fracție umedă, hârtie, mase plastice, metale și sticlă), ridicării și golirii acestora în mod eficient și igienic.

Punctele de colectare vor fi prevăzute cu sistem de acces electronic digital, contorizarea intrărilor pe baza unui software, monitorizarea de la distanță și alimentare cu energie verde pentru funcționarea acestui sistem.

Gurile de alimentare (coșurile de inserție) situate suprateran sunt confecționate din material inoxidabil care să asigure un aspect urban confortabil.

Sistemul subteran asigură eliminarea posibilității accesului rozătoarelor, insectelor și animalelor în interiorul platformei subterane, precum și eliminarea posibilității vandalizării întregului sistem.

Containerele vor fi inscripționate cu denumirea autorității locale, a operatorului, a zonei deservite sau asociației de locatari, după caz și etichetate cu tipurile de deșeuri.

Sistemul de colectare trebuie să rezolve colectarea deșeurilor pentru un număr de aproximativ 58.000 de locuitori ai municipiului Alba Iulia.

Valoarea investiției

Valoarea totală a investiției, inclusiv TVA, este de 10.500.000 de lei, reprezentând  2.270.613,93 euro (1 euro = 4,6243 lei). Durata de realizare a investiției este de 36 de luni.

Sursele principale de finanțare a investiției sunt constituite din fonduri de la bugetul local și alte fonduri legal constituite.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. pilu

    vineri, 25.05.2018 at 21:48

    Un mare rahat ! Daca stau in situatia celei de la Columna (care mai mult a fost stricata,este si acum,iar la iarna uleiul ingheata si tot nefolosibila ramane) mai bine puneti-l pe city-manager si pe batranul primar sa stea cu galeata in mana la colectarea gunoiului, ca functioneaza mai bine.
    Credeti ca cele trei pubele din groapa de la piata neterminata vor face fata cand va fi gata. Sa-l intrebam pe Fane.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Comunicat: Antreprenorul Andrei Sărmășan, în echipa lui Gheorghe Beleiu, candidatul PRO România la Primăria Alba Iulia (P)

Publicat

Andrei Sărmășan, antreprenor din Alba Iulia, a intrat în PRO România și va merge alături de avocatul Gheorghe Beleiu, pe listă pentru Consiliul Local Alba Iulia. 

Potrivit unui comunicat de presă,” în vârstă de 39 de ani, Andrei Sărmășan este căsătorit, are o fetiță și se află în managementul uneia dintre cele mai cunoscute companii private din Alba, și nu numai. Numele său se va regăsi pe una dintre primele poziții ale listei de candidați PRO România la Consiliul Local al municipiului Alba Iulia.

„Decizia am luat-o după ce m-am convins că PRO România este partidul în care mă regăsesc din toate punctele de vedere. Deja, suntem o echipă determinată, formată din oameni profesioniști, care cunosc realitățile și problemele cu care se confruntă Alba Iulia.

Veți vedea că în  lista pe care o propunem pentru Consiliul Local se regăsesc persoane cu expertiză certă în domeniile lor de activitate, capabili să ofere municipalității soluții pe termen scurt, mediu și lung.”, a precizat Andrei Sărmășan.

CITEȘTE ȘI: SONDAJ Alba24: Cine doriți să fie viitorul primar al municipiului Alba Iulia? Lista candidaților la alegerile locale 2020

Pentru funcția de primar al municipiului Alba Iulia, PRO România l-a nominalizat pe avocatul Gheorghe Beleiu.

„La noi nu merge cu jumătățí de măsură și nu oferim locuri pe listă doar ca să ne aflăm în treabă. Vom veni în fața alegătorilor cu oameni care au demonstrat  și care pot aduce plus-valoare în comunitățile unde candidează. Venirea lui Andrei în echipa noastră e, fără îndoială, un câștig pentru fiecare albaiulian. E un antreprenor de succes, cu ani și ani de muncă în spate dar și un om cu un caracter deosebit”, a transmis Horațiu Florea, coordonatorul filialei Alba a PRO România.

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

FOTO BLAJ: Aproape 17 tone de îngrășăminte chimice și sute de recipiente în care au fost insecticide, găsite de polițiști

Publicat

Aproape 17 tone de îngrăşăminte chimice, 8,5 kilograme și 9 litri de produse de protecţie a plantelor, precum și 487 de recipiente care au conținut insecticide foarte toxice, susceptibile a prezenta riscuri pentru sănătatea populaţiei şi a mediului înconjurător, au fost ridicate de polițiștii din Alba, în urma unui control la o societate comercială din Blaj.

Potrivit IPJ Alba, joi, 6 august, poliţiştii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba în urma unui control efectuat la un punct de lucru al unei societăți comerciale din municipiul Blaj, au depistat într-o magazie 487 de recipiente care au conținut insecticide, clasificate ca foarte toxice, 9 litri și 8,5 kilograme de produse de protecție a plantelor cu termenul de valabilitate expirat.

Totodată, o cantitate de 16.950 de kilograme de îngrășăminte chimice, era depozitată în loc neprotejat, în curtea societății comerciale.

În acest caz, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri, nerespectarea obligației de depozitare a îngrășămintelor chimice și a produselor de protecție a plantelor, numai ambalate și în locuri protejate și neluarea sau nerespectarea măsurilor obligatorii în desfășurarea activității de colectare, transport, valorificare și eliminare a deșeurilor periculoase.

Recipientele, produsele de protecție a plantelor și întreaga cantitate de îngrășăminte chimice au fost indisponibilizare.

Controalele pentru prevenirea şi combaterea faptelor de natură penală şi contravenţională la regimul substanțelor şi deşeurilor periculoase vor continua.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

De LUNI, semafoarele aflate în zona Hotel Cetate din Alba Iulia vor fi reabilitate și înlocuite. Traficul, dirijat de polițiști

Publicat

Instalația de semaforizare aflată la intersecția dintre B-dul 1 Decembrie 1918 – B-dul Horea – strada Cloșca și strada Unirii din Alba Iulia va fi reabilitată și înlocuită în perioada 10 – 14 august, au transmis reprezentanții Primăriei. 

Potrivit acestora, lucrările vor începe luni, 10 august, la ora 09:00.

Pe durata lucrărilor, traficul rutier și pietonal din această zonă va fi dirijat de echipaje de poliție, iar în lipsa agenților vor fi respectate semnele și regulile de circulație în intersecție.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

7 cazuri active de COVID-19 în comuna Ciugud. Dacă numărul infectărilor va crește, va fi impusă purtarea obligatorie a măștii

Publicat

Comuna Ciugud numără șapte cazuri active de infectare cu noul coronavirus și este în prezent comuna din județul Alba cu cele mai multe cazuri. 

Cinci cazuri au fost anunțate vineri, de către DSP Alba, în satul Ciugud. Este vorba despre o familie care s-a testat la cerere înainte de a pleca în concediu.

De asemenea, alte două persoane din satele Teleac și Hăpria sunt în evidențele DSP Alba ca și cazuri active.

Primarul Ghoerghe Damian a declarat pentru Alba24 că în prezent nu s-au luat măsuri locale dar că dacă numărul de infectări va crește, va fi introdusă obligativitatea de a purta masca în locurile publice.

Citește și: ALBA: 12 cazuri noi de COVID-19 în județ, în ultimele 24 de ore. LISTA localităților din care provin persoanele infectate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate