Connect with us
Advertisement

Actualitate

Toţi copiii din România născuţi în ultimii 5 ani trebuie să primească de la stat 500 de euro, pentru educație. Când ar putea primi banii

Publicat

alocatie baniCopiii români născuți după data de 9 februarie 2011 vor primi de la stat o sumă reprezentând echivalentul în lei a 500 de euro, bani pentru educație, potrivit articolului 356 din Legea Nr. 1/2011 – Legea educației naționale. Tinerii vor fi singurii care vor avea acces la bani, după ce împlinesc vârsta de 16 ani.

Deși ar fi trebuit acordați din 2013, termenul a fost amânat prin OUG până în 31 decembrie 2016. Astfel, dacă autoritățile nu vor decide o nouă amânare, copiii ar putea beneficia în curând de acești bani.

Statul s-a angajat să acorde, în scop educațional, 500 de euro pentru fiecare copil născut, după data intrării în vigoare a Legii educației naționale nr. 1/2011, adică după 9 februarie 2011. Obligația este prevăzută în actul normativ, împreună cu condițiile în care se vor acorda banii pentru educație însă Guvernul a tot amânat aplicarea efectivă a prevederilor legale.

Potrivit legii, statul sprijină dreptul la învăţare pe tot parcursul vieţii prin acordarea sumei reprezentând echivalentul în lei a 500 euro, calculat la cursul de schimb leu/euro comunicat de Banca Naţională a României şi valabil la data plăţii, fiecărui copil cetăţean român, la naşterea acestuia. Suma este acordată în scop educaţional în beneficiul titularului, din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.

Conform legislației, suma se depune într-un cont de depozit, denumit în continuare cont pentru educaţie permanentă, deschis la Trezoreria Statului pe numele copilului de oricare dintre părinţii fireşti, de împuternicitul acestora sau de reprezentantul legal al copilului, pe baza certificatului de naştere.

Părinţii copilului, contribuabili, pot direcţiona în contul un procent de până la 2% din valoarea impozitului anual pe veniturile din salarii, în condiţiile legii, şi pot depune sume în acest cont.

Pentru sumele depuse în cont se plăteşte dobândă anual la o rată a dobânzii stabilită prin ordin al ministrului finanţelor publice. Dobânzile aferente conturilor de depozit constituite la Trezoreria Statului se asigură de la bugetul de stat, din bugetul Ministerului Finanţelor Publice.

Copilul, titular al contului, este singura persoană care poate solicita sume din contul pentru educaţie permanentă, începând cu vârsta de 16 ani şi cu acordul expres, după caz, al părinţilor, al tutorelui sau al reprezentantului legal. Trezoreria Statului eliberează vouchere echivalente în valoare cu sumele solicitate.

Potrivit legii, retragerea sumelor în alte condiţii şi/sau utilizarea acestora în alt scop decât cel stabilit de actul normativ constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la un an.

„Metodologia prin care se certifică faptul că sumele au fost cheltuite pentru educaţia permanentă se elaborează de către Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului” mai prevede legea.

În acest moment, cadrul legal referitor la banii pentru educație nu este complet, iar pentru aplicarea acestei obligații a statului trebuie emise norme suplimentare. Normele privind deschiderea, gestionarea şi accesul la contul pentru educaţie permanentă se aprobă prin hotărâre a Guvernului.

Inițial, suma de bani trebuia acordată din 2013, însă termenul de intrare în vigoare a fost amânat de câteva ori de Guvern prin ordonanță de urgență. Cea mai recentă amânare este prevăzută de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 83/2014 actualizată, ce prevede ca termenul să se amâne până la data de 31 decembrie 2016.

sursa: avocatnet.ro, lege5.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement