Eveniment
Traficanţi de brăţări dacice, achitaţi la Curtea de Apel Alba Iulia. Aveau de plătit 1,4 milioane euro
Mai multe persoane, acuzate de furt şi trafic de brăţări dacice şi monede provenite din zona cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei au scăpat de pedepse, prin decizie definitivă la Curtea de Apel Alba Iulia.
Iniţial, erau condamnate de de Judecătoria Deva la pedepse cu închisoarea şi la plata unor despăgubiri în valoare de aproape 1,4 milioane de euro. În decizia finală, a rămas doar o parte din aceste despăgubiri.
Dosarul a fost înregistrat în apel la instanţa din Alba Iulia, din 2015. Pe 23 martie 2018, Curtea de Apel a dat sentinţa definitivă.
Magistraţii au dispus încetarea procesului penal sau achitarea inculpaţilor trimişi în judecată în 2008, având în vedere că a intervenit prescripţia răspunderii penale. Cu o singură excepţie.
Pe lista inculpaţilor în dosar se află zece cetăţeni români, dar şi străini: un sârb şi persoane cu cetăţenie britanică, respectiv franceză. Au fost trimişi în judecată de procurorii din Alba Iulia, pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, efectuare neautorizată de detecţii şi săpături în siturile arheologice, furt calificat de bunuri culturale, nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri şi şantaj.
Potrivit anchetatorilor, în perioada 1997 – 2007, gruparea a sustras din situl Sarmizegetusa Regia mai multe tezaure arheologice pe care le-a valorificat pe piaţa neagră a antichităţilor.
În cursul urmăririi penale au fost recuperate 9 brăţări spiralice din aur.
În 2015, Judecătoria Deva i-a condamnat pe 9 dintre inculpaţi la pedepse cuprinse între doi şi şase ani de închisoare şi la plata unor despăgubiri în valoare de aproape 1,4 milioane de euro. Al zecea inculpat a fost achitat.
Cele mai grele pedepse le-au primit Sorin Daniel Jurcă şi Călin Corhan – şase ani de închisoare şi interdicţia de a intra, timp de cinci ani, în perimetrul siturilor dacice din Munţii Orăştiei. De asemenea, sârbul Ilic Ljubisa a fost condamnat la cinci ani de închisoare şi interdicţia de a intra într-un sit arheologic din Munţii Orăştiei pentru cinci ani.
Curtea de Apel Alba Iulia a desfiinţat, în parte, hotărârea atacată atât sub aspectul laturii penale, cât şi a laturii civile. Rejudecând cauza, a încetat procesul penal sau i-a achitat pe inculpaţi, constatând că a intervenit prescripţia răspunderii penale. Doar unul dintre inculpaţi, Călin Corhan, a fost condamnat la 3 ani de închisoare, dar cu suspendare.
surse: just.ro, hotnews.ro, agerpres.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
pilu
sâmbătă, 24.03.2018 at 20:17
Normal, cei ce stau in spatele cautatorilor, sunt mai tari (cel putin pana acum) ca cei care-i ancheteaza.