Connect with us
Publicitate

ABRUD

Transapuseana: cât costă investiția pentru cel mai spectaculos drum din Alba, în etapa a doua. Când vor fi gata lucrările

Publicat

Transapuseana: al doilea lot din cel mai spectaculos drum din Alba urmează să fie deschis în vara acestui an. Drumul care șerpuiește printre peisaje frumoase, unele dintre ele mai puțin cunoscute turiștilor, este accesibil pe lotul I ce a fost deja recepționat, la începutul lunii mai.

Autoritățile spun că în august ar urma să fie recepționate lucrările și pe lotul al doilea. Drumul leagă autostrada Sebeș-Turda, de Abrud și Apuseni, prin Aiud.

Traseul este presărat de case tradiționale părăsite, meșterite din lemn după metode străvechi, cu acoperiș țuguiat de paie, răspândite pe dealuri, la distanță mare una de cealaltă.

Transapuseana: datele investiției în etapa a doua

În ședința din luna mai, Consiliul Județean Alba a aprobat documentația pentru alocarea finanțării în etapa a doua. Proiectul ,,Modernizare drum judeţean DJ107I: Aiud (DN1)-DN74 (Cerbu)” este finanțat prin POR 2014-2020, dar a fost etapizat.

Valoarea actualizată a devizului general al investiţiei este de 358.794.939,90 lei inclusiv TVA.

Valoarea totală a proiectului necesară implementării etapei a II a proiectului, este de 177.244.604,86 lei inclusiv TVA.

Contribuția proprie estimată a Județului Alba în etapa a II-a a proiectului este de 67.714.571,40 lei, reprezentând

  •  cofinanțarea proiectului la cheltuielile eligibile în cuantum de 2.235.306,81 lei (2% din valoarea eligibilă a proiectului)
  • achitarea cheltuielilor neeligibile ale proiectului în cuantum de 65.479.264,59 lei.

Termenul pentru depunerea cererii de finanțare în a doua etapă este 31 mai.

Termenul estimat de finalizare a etapei a II-a a proiectului este de 30 iunie 2025. Lucrările ar trebui să fie gata însă în august anul acesta.

Trasapuseana: descrierea lucrărilor

Drumul judeţean DJ107I are originea în centrul municipiului Aiud şi străbate culmile Munților Trascăului și Metaliferi, traversând teritoriul administrativ al municipiului Aiud şi al comunelor Râmeţ, Ponor, Mogoş şi Bucium, cu finalizarea traseului în drumul naţional DN74, în partea de est a oraşului Abrud.

Lot I:43,5 km Aiud-Ponor (contract încheiat în 6 decembrie 2022, lucrări recepționate în mai 2024)

Lot II: 36,5 km Ponor – Mogoș – Bucium – intersecția DN74 (contract încheiat în 4 aprilie 2023; termen estimate iulie-august 2024)

Lucrările sunt derulate de Elis Pavaje.

Contractele au inclus lucrări de: modernizare infrastructură rutieră, colectare și evacuare ape pluviale, consolidare/reabilitare/înlocuire poduri.

Pe tronsoane, mai sunt prevăzute piste de biciclete, trotuare modernizate, stații de transport public.

Transalpina de Apuseni” va avea o lungime de 78,43 de kilometri, 6.700 metri pătrați de piste de biciclete, 21 de stații de autobuz, 12.610 metri pătrați de trotuare, 14 poduri noi și aproximativ 200 de podețe.

De asemenea, lucrarea presupune peste 23 de kilometri de fundații adâncite, ziduri de sprijin și peste 73 de kilometri de șanțuri de beton.

Inițial, au fost încheiate contracte, în 2019, cu asocierea Operes SRL – Societatea de Construcții Napoca SA – Cosedil S.P.A. Acestea au fost reziliate în 2022 pentru ambele loturi, ca urmare a lipsei garanţiei de bună execuţie certe din partea antreprenorului în (Lot 1), respectiv ca urmare a încălcării repetate a contractului de către antreprenor (Lot 2).

Transapuseana: zonă cu potențial turistic

Transapuseana sau ”Transalpina de Apuseni” va lega o serie de localități din Munții Apuseni: va străbate Aiudul de Sus – Râmeț – Brădești – Geogel – Măcărești – Bârlești Cătun – Cojocani – Valea Barnii – Bârlești – Mogoș – Valea Albă – Ciuculești – Bucium – Izbita – Coleșeni – Bucium Sat și ajunge în Bucium Cerbu, aproape de Abrud.

Autoritățile din zonă speră că drumul de asfalt va revitaliza zona, turistic dar și social, prin redescoperirea ei de către nepoții și strănepoții celor care locuiau pe vremuri acolo și care ar putea da o nouă viață, fie și numai în weekend sau în concediu, gospodăriilor prăbușite sub trecerea timpului.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax