Connect with us
Advertisement

Actualitate

Traseele turistice de la Vânătările Ponorului, Platoul Ciumerna şi Negrileasa omolgate de ONG-uri cu profil montan. Se caută voluntari pentru refacerea marcajelor

Publicat

În această vară, în judeţul Alba vor fi organizate mai multe tabere de remarcare şi amenajare trasee turistice. Acestea vor fi omologate de voluntari de mai multe ONG-uri cu profil montan, printre care Ecouri Verzi şi CCN Cluj-Napoca, Potaissa Turda, CETM Albamont Alba Iulia şi ATE Trascău Corp Zlatna, împreună cu cei de la SP Salvamont Alba. Vânătările Ponorului, Platoul Ciumerna şi Negrileasa sunt pentru început locaţiile din Alba unde se vor remarca trasee.

Vara aceasta se vor realiza mai multe tabere de remarcare şi amenajare trasee turistice în judeţul Alba. Aceste tabere au ca scop final omologarea traseelor turistice de pe raza judeţului nostru. Prima tabără a avut loc în zona Scăriţa-Belioara în week-endul trecut cu participarea a peste 60 de voluntari.

În cadrul acţiunii s-au remarcat trasee turistice, s-au montat stâlpi indicatori, s-au deschis poteci afectate de creşterea vegetaţiei sau de incendiile din zona.

Va fi organizată în perioada 10 -13 iulie o tabără în Bedeleu, în zona rezervaţiei Vânătările Ponorului, situată la marginea sud-vestică a culmii calcaroase Bedeleu din Munţii Trascăului la confluența văilor Ponorului, Poienii şi Seacă. Este clasificată de speologul Viorel Ludușan ca poljie, poate singura formă de relief de acest fel din România. Mai exact este o depresiune largă de peste 150 km bine populată, cu satele Vale în Jos, Brădești, Valea Poienii. Este drenată subteran, astfel că cele trei pâraie care se unesc aici se pierd în masivul calcaros și îl strabat prin peștera Huda lu Papară. Are fundul relativ plat pe care curge permanent o rețea de ape. La ploi puternice apa nu poate fi drenată rapid fie din cauza debitului mare, fie din cauza colmatării ponorului cu materiale aduse de apă, lemne sau căpițe de fân. Lacul temporar ce se formează sparge în cele din urmă barajul format și debitul mare de apă produce dese inundații în Huda lui Paparâ și pe Valea Morilor. Acest fenomen ciudat nu a putut fi explicat în trecut și a dat naștere legendelor cu șolomani, balauri gigantici care locuiesc în Huda lui Papară.

În perioada 21-24 august o acţiune remarcare şi amenajare de trasee turistice va avea loc şi pe Platoul Ciumerna, unde se poate ajunge numai pe jos. Cel mai indicat ar fi ca plecarea să se facă din Teiuş, iar la aproximativ 29 de km se află satul Necrileşti de pe Valea Gălzii, de unde se poate merge pe jos spre Ciumerna.

O altă acţiune în judeţul Alba va fi în perioada 4-7 septembrie la Negrileasa, locul unde se află şi rezervaţia Poiana Narciselor.

Vor mai exista şi alte acţiuni, care în principal se vor desfăşura în week-enduri, unde se vor remarca trasee, punctual, dar care trebuie anunţate catre Salvamont Alba. Orice remarcare trebuie făcută cu înştiinţarea şi acordul Salvamont. Cei care doresc să se înscrie voluntari la aceste acţiuni, o pot face pe grupul Omologare Trasee Turistice Jud. Alba de pe Facebook sau pe adresa de email presedintele_axante@yahoo.com.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement