Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Traseele turistice de la Vânătările Ponorului, Platoul Ciumerna şi Negrileasa omolgate de ONG-uri cu profil montan. Se caută voluntari pentru refacerea marcajelor


Publicat

În această vară, în judeţul Alba vor fi organizate mai multe tabere de remarcare şi amenajare trasee turistice. Acestea vor fi omologate de voluntari de mai multe ONG-uri cu profil montan, printre care Ecouri Verzi şi CCN Cluj-Napoca, Potaissa Turda, CETM Albamont Alba Iulia şi ATE Trascău Corp Zlatna, împreună cu cei de la SP Salvamont Alba. Vânătările Ponorului, Platoul Ciumerna şi Negrileasa sunt pentru început locaţiile din Alba unde se vor remarca trasee.

Vara aceasta se vor realiza mai multe tabere de remarcare şi amenajare trasee turistice în judeţul Alba. Aceste tabere au ca scop final omologarea traseelor turistice de pe raza judeţului nostru. Prima tabără a avut loc în zona Scăriţa-Belioara în week-endul trecut cu participarea a peste 60 de voluntari.

În cadrul acţiunii s-au remarcat trasee turistice, s-au montat stâlpi indicatori, s-au deschis poteci afectate de creşterea vegetaţiei sau de incendiile din zona.

Va fi organizată în perioada 10 -13 iulie o tabără în Bedeleu, în zona rezervaţiei Vânătările Ponorului, situată la marginea sud-vestică a culmii calcaroase Bedeleu din Munţii Trascăului la confluența văilor Ponorului, Poienii şi Seacă. Este clasificată de speologul Viorel Ludușan ca poljie, poate singura formă de relief de acest fel din România. Mai exact este o depresiune largă de peste 150 km bine populată, cu satele Vale în Jos, Brădești, Valea Poienii. Este drenată subteran, astfel că cele trei pâraie care se unesc aici se pierd în masivul calcaros și îl strabat prin peștera Huda lu Papară. Are fundul relativ plat pe care curge permanent o rețea de ape. La ploi puternice apa nu poate fi drenată rapid fie din cauza debitului mare, fie din cauza colmatării ponorului cu materiale aduse de apă, lemne sau căpițe de fân. Lacul temporar ce se formează sparge în cele din urmă barajul format și debitul mare de apă produce dese inundații în Huda lui Paparâ și pe Valea Morilor. Acest fenomen ciudat nu a putut fi explicat în trecut și a dat naștere legendelor cu șolomani, balauri gigantici care locuiesc în Huda lui Papară.

În perioada 21-24 august o acţiune remarcare şi amenajare de trasee turistice va avea loc şi pe Platoul Ciumerna, unde se poate ajunge numai pe jos. Cel mai indicat ar fi ca plecarea să se facă din Teiuş, iar la aproximativ 29 de km se află satul Necrileşti de pe Valea Gălzii, de unde se poate merge pe jos spre Ciumerna.

O altă acţiune în judeţul Alba va fi în perioada 4-7 septembrie la Negrileasa, locul unde se află şi rezervaţia Poiana Narciselor.

Vor mai exista şi alte acţiuni, care în principal se vor desfăşura în week-enduri, unde se vor remarca trasee, punctual, dar care trebuie anunţate catre Salvamont Alba. Orice remarcare trebuie făcută cu înştiinţarea şi acordul Salvamont. Cei care doresc să se înscrie voluntari la aceste acţiuni, o pot face pe grupul Omologare Trasee Turistice Jud. Alba de pe Facebook sau pe adresa de email presedintele_axante@yahoo.com.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

EVALUARE NAŢIONALĂ 2020, etapa specială: Au fost publicate primele rezultate. Contestații, de la ora 14.00

Publicat

Primele rezultate la examenul de Evaluare Națională, etapa specială, au afişate joi, 2 iulie. Acestea sunt în format anonimizat al numelui candidaților.

Vezi AICI rezultatele elevilor din Alba.

AICI, rezultate actualizate pe țară.

Contestațiile pot fi depuse în intervalul orar 14:00 – 20:00.

Acestea pot fi depuse/transmise și prin mijloace electronice. În acest caz, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.

Rezultatele finale vor fi afișate sâmbătă, 4 iulie.

SUBIECTE și BAREME la examen:

EVALUARE NAŢIONALĂ 2020 – etapa specială – proba scrisă de Matematică:

SUBIECT Matematică

BAREM Matematică

Vezi şi EVALUARE NAŢIONALĂ 2020, etapa specială: Bareme pentru subiectele de la Română. Doar trei candidaţi au susţinut proba în Alba

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

TITULARIZARE 2020: Examenul poate fi organizat. Legea pentru deblocarea concursului național a fost promulgată

Publicat

examen profesor

Legea care prevede deblocarea concursului de Titularizare 2020 a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Este vorba despre Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 58/2020.

Ordonanța prevede exceptarea concursurilor pentru ocuparea posturilor de predare vacante din școli, universități, institute de cercetare și Academia Română de la suspendarea aplicată în cazul altor instituții și autorități publice, pe durata stării de alertă, scrie edupedu.ro.

Concursul national de Titularizare a fost suspendat la mijlocul lunii iunie, prin ordin de ministru, toate activitățile programate în calendarul de mobilitate fiind blocate din 18 iunie.

Potrivit calendarului inițial, proba scrisă la Titularizare 2020 era programată în 15 iulie.

sursă: edupedu.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cozi infernale la intrarea în Grecia, dinspre Bulgaria. Român plecat în concediu: ”Un kilometru în două ore”

Publicat

Cozi de 5-6  kilometri pe sensul de trecere spre Grecia, la punctul de trecere Kulata-Promachonas de la granița bulgaro-elenă.

”La vama Kulata la 07:58 cozi intinse pe mai bine de 4 km.Fiind singurul punct terestru de trecere a frontierei era de asteptat sa fie asa aglomerat dar chiar nu ma asteptam sa fie atit de aglometat.Vom reveni cu detalii” a scris Laura Elena Tantana pe grupul de Facebook Vacante in Grecia: Info utile.

”La Calafat am trecut de dimineață la ora 4:30 în 15 min spre Bulgaria. S-au cerut declarațiile, dar dacă nu aveai îți dădeau ei de completat. Traseu pe E79 Dimovo – Montana – Vratsa – Botevgrad – Sofia – Kulata. Plin de politie după Sofia, mai ales la ieșiri din tuneluri și foarte aglomerat.
Am ajuns la Kulata la 9.30, dar e coadă pe autostrada de 6 km. De vis!  🙁 . UPDATE: Am făcut un km în 2 ore” a scris pe același grup Răzvan Gavrilescu.

MAE român i-a avertizat miercuri pe românii care merg în vacanță în Grecia că accesul rutier pe teritoriul acestei țări este permis în perioada 1-15 iulie printr-un singur punct de trecere a frontierei bulgaro-elene – Kulata-Promachonas.

Măsura a fost luată ca urmare a introducerii obligativității completării formularului electronic, prin intermediul căruia să poată fi asigurată evidența celor care merg în această țară.

Foto: Răzvan Gavrilescu – Facebook

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Altex România angajează peste 1.000 de persoane. Plan de extindere și modernizare la nivel național

Publicat

altex

Altex România va angaja în viitorul apropiat peste 1.000 de persoane. Procesul de angajare face parte dintr-un plan mai mare al retailerului electro-IT pentru modernizarea și extinderea rețelei de magazine la nivel național. 

Potrivit wallstreet.ro, pozițiile deschise pentru angajare sunt disponibile în toate magazinele din țară, dar și în centrele logistice, precum: casieri, consultanți vânzări, responsabili service, responsabili online, șef raion, responsabil financiar, director de magazin, director adjunct de magazin, picker, stivuitorist, manipulant marfă.

„Într-o perioadă plină de incertitudini, cu blocaje financiare pe toate palierele, ne-am asumat responsabilitatea de a susține redresarea economiei românești prin continuarea planului investițional și accelerarea procesului de angajare.

Pentru noi, evoluția business-ului este prioritară, alocând peste 27 milioane de euro din fonduri proprii pentru a deschide noi centre de retail în toată țara și, implicit, peste 1.000 de noi locuri de muncă.

Suntem nerăbdători să-i cunoaștem pe viitorii colegi, care vor fi parte din misiunea noastră de a asigura accesul românilor la tehnologii de ultimă oră și nu numai”, a declarat Edvin Abdulachim, director comercial, citat de wallstreet.ro.

Compania oferă noilor angajați cursuri de perfecționare pe vânzări, consultanță conercială, dar și bonusuri de performanță.

sursă: wallstreet.ro.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate