Connect with us
Advertisement

Actualitate

Trei noi exploatări de aur și cupru, deschise la 20 de kilometri de Roșia Montană. Investiția aparține firmei canadiene Carpathian Gold

Publicat

Trei noi exploatări de aur și cupru ar urma să fie deschise la doar 20 de kilometri de Roșia Montană. Este vorba despre zăcământul de la Rovina, din judeţul Hunedoara, care prezintă interes pentru firma canadiană Carpathian Gold. Se estimează că exploatările vor genera pe parcursul a 20 de ani investiții de 1,2 miliarde de dolari.

Compania Samax România, parte a grupului canadian Carpathian Gold, vrea să deschidă trei exploatări de aur şi cupru în vecinătatea localității Roșia Montană, iar, potrivit prefectului de Hunedoara, Sorin Vasilescu, zăcământul de la Rovina conține 120 de tone de aur și 100.000 de tone de cupru.

„Canadienii de la Samax, o firmă românească cu capital canadian, au făcut prospecţiunile necesare şi au găsit cantităţi importante de aur şi cupru, dânşii dorind exploatarea acestor zăcăminte. Exploatarea de la Rovina se va găsi pe raza a trei comune – Crişcior, Bucureşci şi Buceş – şi va fi o investiţie de mare amploare, pe parcursul a 20 de ani se va investi între 850 de milioane de dolari şi 1,2 miliarde de dolari, cu crearea a 600 de locuri de muncă în exploatarea propriu-zisă şi încă 1.400 de locuri în servicii”, a declarat prefectul Sorin Vasilescu.

Prefectul a mai explicat că metoda de exploatare va fi prin flotație, fără să se folosească cianuri şi va rezulta un aliaj de cupru cu aur, fiind vorba despre „două mine de suprafaţă în regim de carieră şi una de subteran, prin mijloace moderne care presupun prăbuşirea minereului şi extragerea lui în totalitate prin metode care nu s-au folosit până acum în România”.

Investitorii au anunțat că perioada de avizare ar urma să fie de 4-5 ani menționând că, în perioada următoare, ar urma să deschidă o activitate similară în Brazilia, profitul obținut acolo fiind investit în România.

Samax România este deţinută indirect de Carpathian Gold, prin compania Samax Romania Limited, înregistrată în Insulele Virgine. În 2011, Samax a raportat către Ministerul Finanţelor venituri de 30,46 milioane lei, similare cu valoarea cheltuielilor.

Concesiunea de la Rovina este situată în Munţii Apuseni, la circa 20 de kilometri de Roşia Montană.

Concesiunile învecinate sunt deţinute de companii canadiene sau de statul român. Astfel, proiectul minier de la Roşia Montană este dezvoltat de către Roşia Montană Gold Corporation, controlată de grupul canadian Gabriel Resources. În aceeaşi zonă, compania canadiană Eldorado Gold deţine concesiunea minieră de la Certeju de Sus. În vecinătate se află şi depozitul de cupru de la Roşia Poieni, cel mai mare din România, administrat de societatea de stat Cupru Min. Cu resurse estimate la 900.000 tone, la Roşia Poieni sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale României.

Sursa, Gândul

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. ele

    miercuri, 13.03.2013 at 18:46

    mai bine ra fi daca s-ar aproba odata investitiile la Rosia si-ar incepe mineritul ca oamenii asteapta de prea mult timp o decizie si niste masuri

    • Anda

      miercuri, 13.03.2013 at 22:05

      da, ar fi bine ca mai intai sa se ia o decizie in privinta acestei investitii amanate de vreo 16 ani, pt ca o cer motii de ani de zile si si-au exprimat dorinta chiar si la referendumul din toamna. de-abia apoi sa ne gandim si la alte investitii

  2. Anda

    miercuri, 13.03.2013 at 18:47

    Apusenii, se pare, se indreapta spre mai bine, urmand calea progresului si a investitiilor. E o veste buna! Sper ca si Guvernul sa constientizeze ca reluarea mineritului in Apuseni este o necesitate, nu un moft!

  3. Ella

    vineri, 15.03.2013 at 06:03

    Motii sunt ei saraci dar nu unt prosti, ei stiu ca aurul acolo in burta muntelui nu cere de mancare, nu se renteaza sa-l lase unor aventurieri straini sa-l ia si ei sa raman cu mediul distrus. Vor veni si timpuri cand se va exploata fara cianura, dar pana atunci sanatatea mediului este mai de valoare decat aurul.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement