Connect with us
Publicitate

Actualitate

Trucuri prin care te poţi proteja de caniculă. Care sunt alimentele recomandate şi metodele prin care-ţi poţi asigura confortul

Publicat

Nu sunt puțini cei care ajung la spital după o perioadă de stat în soarele arzător al lunii august. Pentru a evita evenimentele neplăcute și deshidratarea pe vreme de caniculă, este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5 – 2 litri), fără a aştepta să apară senzaţia de sete și expunerea la soare doar dimineața până la ora 11.00 și seara după ora 18.00.

Medicii ne sfătuiesc să consumăm în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii), deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.

Nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin), deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase), deoarece acestea sunt diuretice.

Pe parcursul zilei este bine să facem duşuri călduţe, fără a ne şterge de apă, iar, dacă avem aer condiţionat, aparatul trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală.

Dacă este absolut necesar să ne expunem la soare între orele amiezii, trebuie să folosim o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise.

Evitaţi activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit etc)

Câteva trucuri prin care să te protejezi de caniculă

Nu numai riscul privind afectarea sănătății, dar şi disconfortul creat de caniculă sunt motive să încercăm câteva din metodele “bătrâneşti”, moderne sau asistate cu aparatura specifică, pentru a ne feri de efectele caniculare.

Ideal ar fi să înfrunţi canicula la munte, în pădure, la ștrand, dar nu ai totdeauna prilejul potrivit. În acest caz, faci ce poţi şi cum poţi, ca să mai diminuezi din atacurile anotimpului fierbinte.

Acasă

Prima condiţie este să fereşti încăperea de efectul razelor directe ale soarelui. Ele pot fi uşor reflectate, opturând geamul cu o folie de aluminiu (staniol) pe toată suprafaţa sa. Poţi reduce temperatura camerei cu 4-5 grade.

Aerul condiţionat ar fi soluţia ideală, dar trebuie folosit cu un umidificator de calitate. Altfel, scapi de disconfortul termic, dar dai de un altul, la fel de incomod.

Dacă n-ai aer condiţionat, poţi pune un lighean cu apă rece în mijlocul camerei şi îl primeneşti din două în două ore, astfel se reduce temperatura, dar serveşte şi ca umidificator. Atmosfera devine mai acceptabilă, chiar dacă procedeul pare rudimentar.

Ce bei

Se recomanda să bei apă plată, în cantităţi mici, pe tot parcursul zilei. Câteva picături dintr-o lămâie stoarsă ajuta la efectul răcoritor.

Berea rece nu te răcoreşte, are doar un efect de moment; ulterior, disconfortul revine cu şi mai multă intensitate. Alcoolul, sub orice formă, te face mai vulnerabil la efectele caniculei. Cafeaua, la fel.

Orientalii (Caucaz, India, China) nu se răcoresc cu băuturi reci. Preferă ceaiul cald, al cărui efect răcoritor se simte la o oră după consum. Merită încercat. Cel mai recomandat este ceaiul de mentă.

Ce mănânci

Se recomandă 5 mese pe zi, cu proteine multe dimineaţa şi glucide seara. De exclus: grăsimi, produse zaharate, carne de porc, condimente, sosuri, maioneză. De preferat: peşte fiert, supe reci de legume şi, mai ales, sfecla roşie, zarzavat crud, lactate, fructe de pădure.

Cu cât reduci consumul de sare, cu atât scade disconfortul creat de caniculă. O condiţie valabilă totdeauna, dar mai ales pe vreme de caniculă: mestecă alimentele bine. Cu cât sunt mai bine mestecate, cu atât are stomacul mai puţin de muncit. Contează, pe caniculă.

Corpul tău

În condiţiile de vreme foarte călduroasă, care presupune transpiraţie intensă, nu uitaţi de duşurile obligatorii de dimineaţa şi seara, cu apă călduţă, însă la o temperatură mai mică faţă de cea a corpului. Mai este utilă şi ştergerea feţei cu serveţele umede. Cosmeticienii recomandă aplicaţii cu felii de castraveţi. Castravetele are efect antiperspirant.

Un spray este eficient numai imediat după baie. Stropirea corpului transpirat, dar neîmbăiat odorizează zona, dar nu înlătură cauza.

Cum să te îmbraci

Pe caniculă, ar fi de neconceput îmbrăcămintea sintetică. Este de preferat bumbacul sau inul, în culori deschise şi croieli largi. Sub îmbrăcăminte, trebuie să “funcţioneze” un perfect sistem de ventilaţie.

Pantofii din piele sunt astăzi o raritate şi scumpi. Cei contrafăcuţi, din Asia sunt ieftini, dar te opăreşti în ei. Ca urmare, soluţia practică este tot pantoful din pânză sau sandaua simplă, folosită încă de pe vremea romanilor.

Pe caniculă, pălăria sau o șapcă prevăzută cu un cozoroc mai lung este obligatorie, mai ales la bătrâni și copii.

La lucru

Dacă biroul nu este prevăzut cu aer condiţionat, este necesară asigurarea unui minimum de umiditate: unul sau mai multe acvarii (chiar şi fără peşte), apa pulverizată din când în când, ştergerea feţei şi mâinilor cu un serveţel umed.

Efortul fizic trebuie compensat cu un consum sporit de apă, dar şi cu pauze la intervale regulate. Este drept ca pauzele reduc randamentul, dar, lucrând neîntrerupt, randamentul scade şi mai mult.

În cazul efortului fizic, se recomandă o gustare din fructe şi legume cu conţinut ridicat de vitamine: roşii, citrice, salate.

Din păcate, în zilele caniculare, randamentul în muncă este scăzut. Trebuie folosită prima parte a zilei, când încă mai ai puteri.

În mașină

Înainte să intri în mașină, deschide cel puțin trei uși, iar cu una dintre ele împinge cu putere spre interior de câteva ori. Temperatura din mașină, care este cu mult mai mare decât afară va scădea automat. Apoi închide ușile și dă drumul la aerul condiționat. În maxim 3 minute, vei putea să intri în mașină și să simți că este cu mult mai bine ca afară.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Pingback: De ASTĂZI, județul Alba a intrat sub COD GALBEN de caniculă. Temperaturi peste 37 de grade Celsius | Alba24

  2. mihai

    vineri, 09.08.2013 at 08:41

    De ce nu se mai uda strazile principale cu apa pe vreme de canicula,oare primaria nu mai are nici apa pentru cetatenii care i-au ales sau este o lipsa de respect pentru oamenii de rand?De fapt si parcurile l-ea distrus!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate