Connect with us
Publicitate

Actualitate

Turism: Am fost acolo! La schi în Șureanu. Reporter incognito în stațiuni, restaurante, hoteluri și pensiuni din județul Alba

Publicat

Alba 24 vă propune o nouă rubrică. Sub denumirea “Am fost acolo”, veţi găsi recenzii ale unor locaţii turistice: staţiuni, restaurante, hoteluri, pensiuni,  din județul Alba, vizitate incognito, în calitate de simpli turiști, de reporterii Alba 24.

Veţi avea ocazia să citiţi mărturii sincere şi dezinteresate despre serviciile pe care diverse societăţi de profil le prestează. Rubrica nu este sponsorizată în vreun fel şi toate cheltuielile reporterilor în locaţiile respective sunt suportate de Alba 24, deci puteţi avea încredere în ceea ce veţi citi.

La schi în Şureanu

În Munţii Sebeşului începe să se contureze o staţiune de schi, în zona Luncile Prigoanei – Poarta Raiului- Domeniul Schiabil Şureanu. Peisajul e de poveste şi credem că viitoarea staţiune va fi una dintre cele mai frumoase din România.

Recent, zona a fost conectată la reţeaua de electricitate, iar acest lucru a determinat o “explozie” a investiţiilor turistice. Peste tot răsar pensiuni şi mici hoteluri, cât mai aproape de domeniul schiabil.

Problema majoră este, cel puţin deocamdată, accesul în zonă. Până la barajul de la Oaşa, drumul este asfaltat, deci accesibil oricărui tip de autoturism. Trebuie însă să vă spunem că şi pe acest drum, recent refăcut cu o sumă considerabilă (circa 2 milioane de euro pe kilometru !!!), există porţiuni în care asfaltul lipseşte, iar în locul lui sunt nişte “capcane” în stare să-ţi rupă suspensia maşinii şi să te arunce cu capul în plafon. “Distracţia” începe însă după baraj.  De aici, pe o porţiune de câţiva kilometri, până în Luncile Prigoanei, drumul, dacă poate fi numit aşa, e iadul şoferilor. Din cauza camioanelor care transportă lemn fără încetare (am fi curioşi să ştim câte din camioanele respective transportă lemnul cu acte în regulă, dar asta e o altă poveste), pe acest drum de pământ se formează nişte cratere şi şanţuri care depăşesc cu mult jumătatea roţilor unei maşini normale. Aşa că, dacă nu aveţi un SUV sau o maşină cu garda mai ridicată decât cele obişnuite, veţi scrâşni din dinţi de foarte multe ori până ajungeţi în Luncile Prigoanei. Credem că majoritatea înjurăturilor merg către Consiliul Judeţean Alba şi nu prea înţelegem de ce un drum atât de scurt nu poate fi refăcut, având în vedere că împiedică dezvoltarea turistică a zonei.

După ce treceţi de “purgatoriu”, uitaţi repede necazurile, pentru că Poarta Raiului şi domeniul schiabil fac toţi banii. Aveţi şi teleschi şi telescaun, la preţuri rezonabile: 6 lei o urcare cu telescaunul şi 3 lei cu teleschiul. Deci, mai ieftin decât la Arieşeni. La capătul telescaunului, la altitudinea de 2.010 metri, găsiţi un apreschi cu vin cald şi sandwich-uri. Astfel de apreschi-uri mai sunt şi la baza pârtiei şi undeva la capătul traseului de teleschi. Personalul e amabil, iar cei care deservesc instalaţiile de cablu nu stau doar să păzească echipamentele, ci ajută turiştii la urcare şi coborâre. Şi mai ştiu şi să vorbească frumos, lucru destul de rar pe la noi (la Arieşeni sunt de groază).

Pârtiile sunt multe şi de diverse lungimi şi grade de dificultate, aşa că aveţi de unde alege.

Per total, la schi în Şureanu, e foarte bine spre minunat.

Pensiunea „Bellamy”

Locaţie: în Poarta Raiului, după Luncile Prigoanei, la aproximativ 3 km distanţă de domeniul schiabil. E cea mai apropiată unitate de cazare de pârtiile de schi. Oameni gospodari şi-au făcut din drumul principal cale de acces prin zăpadă, până la ei, în faţa pensiunii, deci nu veţi avea probleme să ajungeţi acolo. Totuşi, ar trebui o semnalizare mai eficientă, un panou mare sau mai multe, direcţionale.

Cazare: construcţia e nouă, dată în folosinţă anul acesta. Camerele sunt mari, mobilier frumos, cu finisaje moderne, televizor LCD, satelit şi baie bine utilată. Nu am prea înţeles de ce nu funcţionează permanent caloriferele, care s-au oprit dimineaţa şi au repornit pe la ora 18.00. Nu a fost frig, însă turistul ar trebui să decidă cât de cald să-i fie în cameră, nu administratorul. Asta în condiţiile în care pensiunea are 4 stele şi nu e tocmai ieftină. Preţul pentru o noapte de cazare este de 250 RON pentru o cameră de două persoane. Dacă luaţi două nopţi, preţul devine 200 RON pe noapte. În ambele variante, micul dejun e inclus.

Masa: restaurantul e la parterul construcţiei. Şi aici, mobilierul şi finisajele sunt de calitate foarte bună. Restaurantul are doi pereţi din sticlă, iar priveliştea e deosebită. Spaţiul este suficient, mesele nefiind foarte apropiate, aşa că poţi discuta fără ca vecinii să audă ce vorbiţi. Vesela, tacâmurile, feţele de masă sunt toate la superlativ. Mâncarea e bună, fără să strălucească. Porţiile sunt relativ generoase, mai puţin ciorbele sau supele, unde sunt cam zgârciţi. Onorarea comenzilor de mâncare durează destul de mult şi câteodată se mai încurcă garniturile şi salatele. Preţurile sunt destul de mari, probabil justificat de greutatea cu care credem că se aprovizionează pensiunea. Noi am plătit în medie 140-150 de lei pentru o masă de patru persoane, cu sucuri şi apă, fără băuturi alcoolice.

Un mare minus e micul dejun, inclus, aşa cum am zis, în preţul cazării. Nici vorbă de bufet suedez, aşa cum credem că ar trebui să fie la 4 stele. O (una) felie de şuncă, o bucăţică de brânză, două ouă fierte şi o cafea – e una dintre variante. Sau, o bucăţică de unt, o “pastilă” de dulceaţă, trei felii de pâine prăjită şi un ceai. Foarte puţin pentru un mic dejun. Mai ales pentru unii care se presupune că merg să schieze o jumătate de zi.

Personal: angajaţii sunt foarte amabili şi săritori. Printre ei se amestecă şi proprietarii care, la fel, fac impresia unor gazde ok.

Alte facilităţi: pensiunea are o mică sală SPA, cu un jacuzzi de 4 persoane şi o saună. Lucrurile sunt noi, de aceea nici personalul nu este foarte familiarizat cu funcţionalităţile lor. Am stat în apă de 32 de grade cam o jumătate de oră până au descoperit cum se încălzeşte. După aceea, a fost grozav de bine, mai ales după o zi de schi. Şi nu ne-au taxat pentru jumătatea de oră “la rece”, deci am plătit doar 15 RON de persoană, pentru jumătatea de oră cu apă caldă.

Verdictul Alba24: Una peste alta, pensiunea e cea mai bună variantă de cazare din zonă, fiind aproape de pârtiile de schi şi oferind facilităţi de calitate. Totuşi, trebuie să se străduiască mai mult la partea de masă.

Prețuri:             $$$$$

Cazare:              @@@@@

Masa:                 @@@@@

Curăţenie:       @@@@@

Personal:         @@@@@

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. paul

    joi, 08.03.2012 at 07:07

    Reclama la aceasta pensiune. Nu au clienti la asemenea preturi .

    • alin

      joi, 15.03.2012 at 15:39

      Va multumim mult pentru vizita facuta ,chiar si „icognito” si va mai astept cu drag.

  2. Marcela, Galati

    vineri, 21.09.2012 at 11:58

    Ce vi se pare asa mare pretul? La mare este ieftin? Eu am fost la mare la Mamaia la Hotel Majestic dupa ce am fost la Bellamy si mi s-a parut ca pretul de la Bellamy era nimica toata in comparatie cu Majestic ca sa nu vorbesc si de conditii – INCOMPARABILE!!! La Bellamy e o curatenie si o atmosfera de invidiat asa ca pretul se reflecta in calitate! Sa va spun cat costa la Majestic o camera? 600 RON pe noapte!!!! Ieftin mama soacra!

  3. Cazare Alba

    marți, 27.02.2018 at 07:29

    Austria României… păcat de condițiile proaste in care se afla drumul, totuși cu lanturi se poate urca cu putina atenție.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate