Actualitate
Turiștii nu mai au voie să intre în mare, pe litoralul românesc. Gropile de lângă mal și curenții rip, capcane pentru aventurieri
Pe toate plajele de pe litoralul românesc este steag roșu. Turiștii nu au voie să intre în mare, din cauza valurilor mari și a curenților rip, Foarte aproape de mal s-au format gropi uriașe, adevărate capcane pentru cei care se aventurează în mare.
Vântul puternic ridică valuri mari, iar în adâncuri se formează curenți extrem de periculoși. Din acest motiv, foarte aproape de mal, s-au format deja gropi de un metru și jumătate.
Marea Neagră este cunoscută drept una dintre cele mai periculoase mări din lume, dar chiar și așa mulți români ignoră acest lucru.
Luni, pe litoral, patru persoane au murit înecate. În stațiunea Mamaia, mai mulți turiști au format un lanț uman pentru a reuși să salveze de la înec cinci persoane care înotau în mare, în dreptul plajei Victoria. Din păcate, trei bărbați care s-au repezit ca să salveze o fata luată de valurile puternice au pierit înecați.
În noaptea de luni spre marți, marinarii de la Agenția de Salvare a Vieții Omenești pe Mare au căutat trupul unui tânăr care s-a aventurat în apă, la Costinești. Valurile l-au adus azi-dimineață la mal, fără suflare.
Tot marți dimineață, la Corbu, un tânăr de 23 de ani a căzut de pe placa de surf, iar salvamarii abia au reușit să îl aducă înapoi, în siguranță.
Patru zile la rând, interdicție de a intra în mare
Update: Interdicția de intrare în mare a fost aplicată timp de 4 zile. Vineri, 18 august, a fost arborat din nou steagul roșu pe plajele din sudul litoralului.
Steagul roșu a fost arborat pe litoral de către salvamari vineri, pentru a patra zi consecutiv, din cauza curenților puternici. Astfel, turiștii care se află în stațiunile din sudul litoralului românesc nu vor putea intra în apă.
Steagul roșu a fost arborat în stațiunile Eforie Nord, Eforie Sud, Neptun – Olimp, Venus, Mangalia și Saturn.
Ce sunt curenții rip
Curenții rip apar în apele Mării Negre atunci când sunt valuri și pot trage o victimă spre larg, chiar și când apa este relativ mică, până la brâu.
La tragediile din ultimele două zile a contribuit curenții din apă, denumiți rip. Acest tip de curent este unul de suprafață, îngust, foarte puternic, care se formează chiar și când apa ajunge doar până la brâu.
”Apare în special când în mare sau în ocean sunt valuri, care se sparg la mal, apoi apa se retrage către larg printr-un canal. Se formează perpendicular cu plaja și poate avea între 10 și 70 de metri lățime.
Viteza medie a unui curent rip este de 0,5 metri pe secundă, dar viteza maximă poate ajunge și la trei metri pe secundă. Spre comparație, un înotător obișnuit, dar antrenat, poate înota cu 0,8 metri pe secundă, un înotător olimpic doi, trei metri pe secundă, iar viteza cu care curge apa unui râu de munte este de unu, doi metri pe secundă. Deci nu este o soluție să înoți împotriva unui curent rip. Dar există scăpare”, scrie libertatea.ro.
Cum te salvezi în cazul în care ești prins într-un curent rip
Deși curenții rip nu trag victimele în adânc, ci spre larg, oamenii se îneacă pentru că se panichează, spun salvamarii.
”Se obosesc pentru că nu înoată eficient, ci înoată spre cea mai mică distanță până la mal. Nu aceea este scăparea. Scăparea este să fii liniștit, calm și să înoți în lateral, paralel cu malul, 10-15 metri, până ieși din curentul rip, apoi înoți către mal”, spune Andrei Hîrjău, salvamar, potrivit adevărul.ro
Specialiștii spun că este nevoie ca turiștii să fie avertizați, prin editarea unor broșuri sau realizarea unor panouri informative pe plaje, mai ales că românii nu știu ce este un curent rip.
Plajele cele mai afectate de dezvoltarea curenților rip pe țărmul românesc al Mării Negre sunt plaja Eforie Nord, plaja Costinești, sectorul 2 Mai, sectorul Jupiter-Venus și bariera din sectorul Saturn.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Nicolitov Rodica
miercuri, 16.08.2023 at 07:21
Nu trebuie uitat ca litoralul a ” beneficiat” de largirea plajelor.
La Mamaia apa era foarte mica pe o distanta de 50,100 m iar acum geamandura este la cativa m.
Nu esti sigur ca nu e o mare groapa nici langa mal.
Adevarul trebuie spus si autorii acestei lucrari distructive ar trebui sa raspunda!
Nisipul fin a fost acoperit de scoici tocate aduse din fundul marii.
Existau si alte solutii mai prietenoase cu mediul.
Mihaila Andreea
marți, 22.08.2023 at 08:13
Poate și un fluier la gâtul celor care doresc să înoate ar fi de fos într-o situație limită.