Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Turnul Studentului din Sebeș ar putea fi restaurat cu bani din PNRR. De unde vine numele și ce istorie are

Publicat

Primăria Municipiului Sebeș, în colaborare cu Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș, a elaborat și depus documentația necesară unui proiect finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR) prin care se dorește restaurarea Turnului Croitorilor, cunoscut mai bine drept Turnul Studentului, din municipiul Sebeș.

Prin proiect, se urmărește creșterea vizibilității unui obiectiv cultural de o reală valoare istorică și culturală care este încă insuficient cunoscut şi promovat, reabilitarea, digitalizarea, marcarea și semnalizarea Turnului Studentului din Sebeș, precum și dezvoltarea şi diversificarea ofertei culturale accesibile cetățenilor din municipiu.

Activitățile propuse în cadrul proiectului vizează următoarele aspecte: restaurarea, consolidarea, protecţia şi conservarea turnului, dotări interioare (instalații, echipamente şi dotări pentru asigurarea condiţiilor de climatizare, siguranţă la foc, antiefracţie), iluminat arhitectural interior și exterior, împrejmuire, amenajare peisagistică, alei de acces.

De asemenea, sunt propuse activități de marketing și de promovare turistică, evenimente culturale pentru punerea în valoare a obiectivului de patrimoniu (inițiative de artă plastică, artă dramatică, muzică).

Turnul Croitorilor (Studentului) din Sebeș, parte din ansamblul fortificațiilor orașului, a fost înălțat în secolul XV și este situat în colțul de sud-est al cetății. De formă paralelipipedică, are parter și patru nivele, fiind construit din piatră brută de râu legată cu mortar. Zidul are o grosime de un metru. Primele două nivele aparțin fazei incipiente, iar celelalte au fost adăugate ulterior.

Denumirea de Turnul Studentului vine de la evenimentul legat de atacul turcesc din anul 1438, când sudul Transilvaniei a fost devastat. Mulți locuitori ai Sebeșului au fost uciși sau duși în robie.

Dintre cei care au rezistat făcea parte și un student. Dus în robie de turci, a fost ținut prizonier 20 de ani, apoi eliberat. După eliberare, studentul și-a povestit viața într-o carte apărută în anul 1475. Ansamblul fortificațiilor orașului cu Poarta de nord a cetății, Turnul Octogonal, Turnul Croitorilor, Turn, Turnul Semicircular, curtine (sec. XIV-XVII) este inclus pe lista monumentelor istorice din județul Alba.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

3 Comentarii

3 Comentarii

 1. Turnul

  duminică, 03.04.2022 at 17:59

  Mai stie cineva de cati ani se tot repara vechea primarie ? Aceiasi soarta va avea si turnul ?

 2. oleg

  luni, 04.04.2022 at 08:25

  Se lucrează numai manual și pe schimburi !

 3. Frecus

  joi, 07.04.2022 at 05:53

  Adica? Se fŕeaca mainile si mangalul si se schimba intre ei frecatorii ? Halal explicatie rusule Oleg !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

BLAJ

Șoferi vitezomani, prinși în trafic pe DN14B lângă Blaj: zeci de amenzi date de Poliție și un permis reținut

Publicat

Polițiștii din Blaj au dat 49 de amenzi, în cadrul unei acțiuni organizate pentru prevenirea accidentelor cauzate de viteză. Au reținut un permis de conducere.

Polițiștii Biroului Rutier din cadrul Poliției Municipiului Blaj au organizat miercuri, o acțiune, pe DN 14B, pe raza localităților Mihalț și Crăciunelu de Jos, pentru prevenirea accidentelor cauzate de viteza excesivă sau neadaptată la condiţiile de drum.

Au fost constatate și sancționate 49 de abateri de natură contravențională, majoritatea pentru depășirea regimului legal de viteză și a fost reținut un permis de conducere.

Pentru prevenirea accidentelor rutiere, IPJ Alba recomandă conducătorilor auto să respecte limita legală de viteză şi să adapteze, în permanenţă, viteza la condiţiile de drum şi trafic.

sursa foto: arhivă, rol ilustrativ

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Documentele expirate, a căror valabilitate a fost prelungită după ridicarea stării de urgență, trebuie SCHIMBATE. Data limită

Publicat

evidenta populatiei alba

Actele a căror valabilitate a expirat în timpul stării de alertă și a fost ulterior prelungită trebuie schimbate până în 6 iunie 2022. 

Potrivit legii 55/2020, “valabilitatea documentelor eliberate de instituțiile și autoritățile publice, precum și de entitățile private autorizate conform legii se menține pe toată perioada stării de alertă, precum și pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acestei stări”.

Data la care acestea expiră, potrivit calculului, este 6 iunie. Este vorba despre documentele de identitate (buletin/ card de identitate, viză de flotant etc.), permisele auto și, în anumite cazuri, autorizațiile de circulație provizorie.

Autorizația de circulație provizorie este valabilă doar dacă există o poliță de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto valabilă pentru mașină.

Valabilitatea pașapoartelor, care sunt documente utilizate în raport cu alte țări, nu a fost prelungită automat.

Nici valabilitatea inspecției tehnice periodice pentru autoturisme nu a fost prelungită.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

EVALUARE națională clasa a VI-a 2022: Subiectele la testarea de Matematică și Științe ale Naturii, publicate de minister

Publicat

Elevii de clasa a VI-a au susținut ultima testare de Evaluare Națională din acest an. Au avut de rezolvat cerințe la „Matematică şi Ştiinţe ale naturii”.

Ministerul Educației a publicat subiectele la testarea de joi, 26 mai.

Evaluare Națională clasa a VI-a 2022 – subiecte

Testele sunt elaborate de Centrul Național Pentru Politici și Evaluare în Educație (CNPEE), au un format asemănător cu cel al evaluărilor internaționale, cu un nivel mediu de dificultate.

Vezi și EVALUARE NAȚIONALĂ 2022 clasa a VIII-a: TESTELE de antrenament, setul 5 – Română și Matematică. Modele de subiecte pentru examen

Miercuri a fost testarea la Limbă și comunicare.

Vezi EVALUARE națională clasa a VI-a 2022: Subiectele la testarea de Limbă și comunicare, publicate de minister

Testele sunt evaluate în cadrul unităţii de învăţământ, de către cadrele didactice din respectiva unitate, în termen de cel mult 7 zile de la data susținerii ultimului test, potrivit edupedu.ro.

Rezultatele sunt analizate pentru a vedea nivelul de pregătire al elevilor până la nivelul clasei a VI-a.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Femeia căutată de autoritățile din Alba, găsită teafără, după 3 zile, pe un drum din județ

Publicat

O femeie din Alba dată dispărută de familie, după ce în urmă cu câteva zile a plecat de acasă și nu a mai revenit, a fost găsită în cursul zilei de joi 26 mai.

Deși era dispărută de duminică, femeia a fost găsită în timp ce se deplasa pe DN 74, pe raza comunei Ciuruleasa, după mai multe căutări ale polițiștilor, jandarmilor și voluntarilor.

CITEȘTE ȘI: AȚI VĂZUT-O? O femeie din Alba a dispărut fără urmă, în urma cu câteva zile. Poliția și familia o caută

Reamintim că în data de 22 mai femeia a plecat din satul Mătișești, către domiciliul său din satul Morărești, dar nu a mai ajuns acasă.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax