Actualitate
TVA-ul va fi redus și la carne, dacă măsura aplicată în industria pâinii se va dovedi benefică
După ce a propus scăderea TVA-ului la pâine, Guvernul anunță că, dacă măsura va funcționa în mod benefic, va fi aplicată și altor produse din sectorul alimentar, iar următorul ar fi carnea.
Următorul produs pentru care ar trebui redusă taxa pe valoarea adăugată, dacă se va dovedi că scăderea TVA la pâine a avut în final efecte benefice, este produsul din carne, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
„Următorul produs care ar trebui să beneficieze de scăderea TVA este sectorul cărnii”, a spus Constantin.
Guvernul a avizat, marţi, reducerea taxei pe valoarea adăugată la pâine la 9%, de la 1 septembrie, impactul negativ al măsurii urmând să fie compensat prin creşterea tot din septembrie a accizelor la alcool şi introducerea de accize la bunuri de lux.
Miercuri, premierul Victor Ponta a declarat că România trebuie să dovedească Fondului Monetar Internaţional, după reducerea TVA la pâine, că nu este o ţară de evazionişti, impactul acestei scăderi de taxă asupra diminuării evaziunii fiscale urmând să fie evaluat după 9-12 luni.
El a arătat că diminuarea evaziunii fiscale este o condiţie pentru a putea menţine această facilitate şi a extinde diminuarea taxei şi la alte alimente, precum produse din carne.
Reducerea TVA de la 24% la 9% la pâine şi produsele de panificaţie este un pas important pentru scăderea evaziunii fiscale în acest sector şi ar trebui extinsă la carne, lapte, zahăr şi ulei şi corelată cu inspecţii fiscale şi simplificarea plăţii taxelor, potrivit PwC România.
Introducerea de la 1 septembrie a cotei reduse de TVA este o măsură pe care mediul de afaceri a cerut-o de mai multă vreme. De altfel, România era unul dintre puţinele state europene care nu aplica cote diferenţiate de TVA pentru alimentele de bază. Dincolo de beneficiile sociale ale acestei măsuri, este de aşteptat ca aceasta să ducă şi la o stimulare a consumului, iar, dacă va fi corelată cu o activitate susţinută de control, vom putea asista în timp la reducerea evaziunii fiscale din acest sector”, a declarat Daniel Anghel, Partener, Consultanţă Fiscală, PwC România.
El a arătat că reducerea TVA ar trebui extinsă şi la alte alimente de bază prcum carnea, laptele, zahărul sau uleiul.
Sursa: realitatea.net
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News