Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Un asteroid de mari dimensiuni trece astăzi ”aproape” de Pământ. Distanța este de 5 ori cât cea dintre Terra și Lună

Publicat

Foto: virtualtelescope.eu

Cel mai mare asteroid care se va apropia de Pământ în 2021 va trece „aproape” de noi duminica aceasta, însă la vreo două milioane de kilometri distanţă, fără niciun risc de coliziune.

Evenimentul va permite astronomilor să studieze obiectul ceresc, notează Le Figaro.

Numit ”2001 FO32” şi cu un diametru mai mic de un kilometru, acesta se va învârti cu 124.000 km / h, „mai repede decât majoritatea asteroizilor” care trec aproape de Pământ, potrivit NASA.

Fenomenul astronomic va putea fi văzut live AICI

Corpul stâncos, care nu se află la prima vizită, urmează să treacă cel mai aproape de planeta noastră în această duminică la 16:02 GMT. El va fi atunci la 2.016.158 km de Pământ sau de circa cinci ori mai mare decât distanţa Terra-Lună.

„Nu există niciun risc de coliziune cu planeta noastră,” asigură agenţia spaţială americană.

Traiectoria sa este într-adevăr suficient de cunoscută şi regulată pentru a exclude orice pericol,” garantează experţii Observatorului Paris-PSL.

Asteroid clasificat ”potențial periculos”

Corpul stâncos mare este totuşi clasificat ca „potenţial periculos”, la fel ca toţi asteroizii a căror orbită este mai mică de 19,5 ori distanţa Pământ – Lună şi al cărui diametru este mai mare de 140 de metri.

Această categorie este „urmărită fără încetare de astronomii din întreaga lume pentru a întocmi cel mai exhaustiv inventar posibil”, subliniază Observatorul.

Asteroidul ”2001 FO32” a fost observat pentru prima dată în 2001 şi de atunci a făcut obiectul unei supravegheri atente.

Acesta aparţine familiei de asteroizi din apropierea Pământului „Apollo”, care înconjoară Soarele în mai puţin de un an şi se pot încrucişa cu orbita terestră.

Potrivit CNEOS, „astronomii amatori din emisfera sudică şi la latitudini nordice joase ar trebui să o poată vedea”.

„Va trebui să aşteptăm până se întunecă şi să ne înarmăm cu un telescop bun de cel puţin 20 de centimetri în diametru. Ar trebui să vedem un punct alb care se mişcă ca un satelit,” a declarat Florent Delefie de la Observatorul din Paris.

sursa: mediafax

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax