Connect with us
Publicitate

AIUD

Un bărbat care a fost închis la Aiud pentru viol cere daune morale de 80.000 de lei pentru tratamente inumane

Publicat

aiud penitenciar

Un bărbat condamnat pentru viol și care a stat închis la Penitenciarul Aiud a dat în judecată închisoarea și a cerut daune morale. Mai exact a cerut în instanță 80.000 de lei, pentru rele tratamente și tratamente inumane aplicate cât a stat închis la Aiud. 

Bărbatul a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare cu executare pentru infracțiunea de viol, dar la Aiud a fost încarcerat timp de un an, în perioada octombrie 2018 – decembrie 2019, apoi mutat la Deva. 

Între timp bărbatul a fost eliberat condiționat.

Acesta a acuzat că trebuia sa mearga prin frig de la celulă până la zona de dușuri și că în timpul, în care a lucrat la cantină, a trebuit să care recipientele de mâncare pe secție, iar recipientele respective erau foarte grele. Din cauza greutății a făcut spondiloză în regiunea lombară.

Un proces s-a desfășurat pe rolul Judecătoriei Aiud, iar o sentință a fost dată pe 20 octombrie 2021. De asemena și motivarea instanței a fost făcută public.

Ce acuză fostul deținut de la Aiud

În motivare, reclamantul a învederat că a fost supus la rele tratamente și tratamente inumane în Penitenciarul Aiud unde a executat o parte din pedeapsă, respectiv în perioada octombrie 2018 – decembrie 2019.

A menționat că la programul de baie, deși era iarnă, era nevoit să meargă aproximativ 300 metri prin frig pe afară, deoarece pe secție nu erau dușuri (secția a 8-a), astfel și când mergea și când se întorcea stătea în frig.

Mai mult decât atât, a prestat muncă la deservire, deși avea aproximativ 65 kg era nevoit să care mâncare de jos de pe secție și să urce sus pe secție, cărându-le în mâini, iar acestea cântărind aproximativ 40 kg, astfel frigul și efortul major l-au adus în situația să dobândească o boală cronică nevindecabilă (spondiloză regiunea lombară), iar la coloană două inele deplasate.

A apreciat că este clar faptul că această boală a acumulat-o în Penitenciarul Aiud, fapt pe care îl dovedește cu scrisorile medicale ce intenționează să le trimită la instanță. A mai precizat și că suma solicitată cu titlu de daune morale pentru tratamentul inuman la care a fost supus se datorează și faptului că una dintre bolile dobândite este o boală cronică, creând dureri constante, se arată în motivarea instanței.

Ce au zis reprezentații Penitenciarului

”(…) criticile privind parcurgerea unei anumite distanțe – de 300 metri prin frig – până la sala de dușuri nu pot fi primite. Traseul spre sala de dușuri presupunea deplasarea printr-o curte interioară, distanța fiind relativ mică, însă nimic nu l-a împiedicat pe reclamant să se deplaseze îmbrăcat, funcție de regimul termic de afară și anotimp, la sala de dușuri, iar acolo hainele să le așeze în vestiar, locul special amenajat în locația sălii de dușuri, pentru păstrarea efectelor personale”, au precizat aceștia.

În linii mari, față de acuzația că a făcut spondiloză din cauza muncii, reprezentații instituției au spus că acesta era trecut ca și deținut căruia i se recomanda efectuarea de munci ușoare.

”Sub aspectul criticilor privind regimul muncii prestate la unitatea penitenciară pârâtă, a precizat că activitatea desfășurată de către reclamant în cadrul secției a constat în distribuirea hranei către efectivul de deținuți cazați în cadrul secției de deținere.

Specificitatea acestei munci presupunea preluarea din proximitatea secției de deținere, a recipientelor din inox alimentar, în care se transporta hrana destinată deținuților pe secțiile de deținere, manipularea lor pe secția de deținere la fiecare cameră și servirea efectivă a hranei, către deținuți aflați în camere.

A menționat faptul că la nivelul Penitenciarului Aiud deținutului i-a fost stabilită aptitudinea de muncă ”apt munci ușoare”, fiind în sarcina sa evitarea efortului fizic intens”, se mai arată în motivarea instanței.

Ce a decis instanța

Magistrații au respins cererea bărbatului deoarece acesta nu a făcut plângerea în perioada în care era închis, plângere care trebuia direcționată către judecătorul delegat la Penitenciarul Aiud.

Reclamantul ”nu s-a adresat judecătorului delegat cu supravegherea privării de libertate din cadrul Penitenciarului Aiud, astfel că solicitarea de a se constata încălcarea drepturilor privind condițiile de muncă și cele de executare ale pedepsei nu pot fi avute în vedere, cât timp reclamantul a avut la dispoziție o acțiune specifică pentru constatarea pretinselor încălcări ale drepturilor sale”, au concluzionat magistrații din Aiud.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

 1. pilu

  sâmbătă, 13.11.2021 at 21:23

  Mai neomule, acolo nu-i statiune de odihna,iar pe deasupra ai iesit si mai devreme. Nu esti multumit, la loc comanda.

 2. Giros

  sâmbătă, 13.11.2021 at 22:29

  Sa i reclame din parnaie ca sa l cocoseze , doar nu era cretin …. corb la corb famelie estem !

 3. Jigodia

  duminică, 14.11.2021 at 08:43

  Trebuia circumcis si sa poarte zgarda toata viata. Acolo putea simti si ce inseamna violul.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate

EVENIMENT

„Jocul Călușerilor din județul Alba”: Proiect de cercetare și conservare, câștigat de Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba

Publicat

Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba a câștigat un nou proiect la Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) prin care va cerceta și va conserva jocul călușerilor din județul Alba. Proiectul a fost anunțat câștigător recent, în cadrul apelului de proiecte lansat de AFCN, urmând să se desfășoare pe parcursul anului 2023.

Scopul proiectului este recuperarea, conservarea și transmiterea jocului călușeresc ca parte importantă a folclorului coregrafic din județul Alba prin constituirea unei arhive cu documente scrise și audio – vizuale, dar și prin prezentarea acestuia în cadrul unor spectacole muzical-coregrafice itinerante.

Membrii echipei de proiect vor derula, pe parcursul a patru luni, o cercetare coregrafică în zona Valea Mureșului Mijlociu, Valea Sebeșului, Mocănimea Munților Apuseni și Podgoria Albei, în vederea identificării și culegerii jocurilor călușerești păstrate în memoria colectivă.

Activitatea de culegere și cercetare a proiectului se va organiza în localitățile: Vinerea, Săliștea, Șibot, Pianu, Blandiana, Vințu de Jos, Săsciori, Ceru Băcăinți, Almașu Mare, Zlatna, Stremț, Cricău – vetre folclorice în care s-au practicat aceste jocuri bărbătești. În lunile a cincea, a șasea, a șaptea și a opta ale proiectului, jocurile culese pe parcursul celor patru luni vor fi transcrise melodic și coregrafic, fiind incluse într-o carte care va fi tipărită. Concomitent se va realiza o expoziție fotografică și un film documentar.

Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba nu este la prima finanțare obținută de la AFCN. În perioada 2011-2018 a implementat cu succes următoarele proiecte culturale finanțate de AFCN: Nunta în Transilvania – 3 ediții, Din comoara satelor – 2 ediții, Veste-n ţară ni s-o datu’ – Colinde din Transilvania, Haidăul – Joc fecioresc unic în România, Balada populară în zona folclorică Alba și Purtata – jocul fetelor si nevestelor de pe Târnave.

„Proiectul „Jocul Călușerilor din județul Alba” vine în completarea tuturor demersurilor realizate până acum de Centrul de Cultură „Augustin Bena”, în ceea ce privește culegerea, conservarea, valorificarea, promovarea folclorului muzical-coregrafic din județul Alba. Jocul Călușerilor din Transilvania se încadrează în Ritualul Călușului – inclus pe lista capodoperelor imateriale ale omenirii de către UNESCO. Prin acest demers, Centrul de Cultură „Augustin Bena” dorește atât aducerea în actualitate a jocului călușeresc, printr-o abordare alternativă: spectacol și expoziții de fotografie în spații convenționale și neconvenționale, editare de carte și realizare de film documentar, ilustrare în mediile virtuale, cât și conservarea și tezaurizarea acestui material”, a spus managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena”, Alexandru Pal.

Călușarul/ Călușul este unul dintre cele mai importante dansuri tradiționale ale țării noastre. Dansul călușarilor este de origine precreștină, proclamând și străvechiul cult al Soarelui și reprezintă un simbol viu al culturii noastre

Dansul exprimă, atât prin vestimentație, cât și prin mișcările călușarilor, unicitatea poporului român. Jocul Călușerilor din Transilvania se încadrează în Ritualul Călușului. Dansul este un joc spectaculos, de virtuozitate și măiestrie coregrafică.

În majoritatea localităților din județul Alba jocurile călușerești se desfășoară de la Solstițiul de iarnă, încep la Crăciun și se încheie la Bobotează. Călușerul transilvănean este asociat cu cetele de colindători având rol de fertilitate și belșug, prin colindele cântate, prin urările adresate.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Când vor fi plătite pensiile în luna decembrie. Ministrul Muncii spune că banii nu vor întârzia din cauza zilelor libere

Publicat

Toate pensiile românilor ar urma să fie achitate până în data de 15 decembrie, a precizat ministrul Muncii, Marius Budăi. Potrivit acestuia, poștașii vor lucra și vineri, 2 decembrie, astfel încât pensiile nu vor întârzia din cauza zilelor libere din luna decembrie. 

Plata pensiilor în luna decembrie se va face după calendarul stabilit, astfel încât toate pensiile să fie achitate până în 15 decembrie, a declarat Marius Budăi, sâmbătă seara, la Antena 3.

„Am discutat deja cu Poşta Română, am găsit înțelegere astfel încât în data de 2 se vor efectua plăţi și imediat începând de luni se vor efectua plăți, astfel încât în același calendar până în 15 decembrie să achităm toate pensiile.

Se lucrează și pe data de 2 decembrie, factorii poștali vor duce pensiile acasă, iar cei care iau pe card, în perioada 12 – 14 ale lunii vor primi banii în cont. Pensionarii care încasează pensia prin factorul poștal îl va primi începând cu 2 decembrie, apoi continuăm cu plățile”, a explicat ministrul, la Antena 3.

sursa: antena3.ro

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Gelozia și alcoolul l-au făcut pe un bărbat din Sebeș să ajungă în arest. A fost REȚINUT de polițiști după ce și-a agresat soția

Publicat

Un bărbat de 42 de ani din Sebeș a fost reținut de polițiști după ce și-a agresat soția, pe fondul geloziei și al consumului de băuturi alcoolice. 

Potrivit IPJ Alba, la data de 25 noiembrie 2022, în jurul orei 21,00, Poliția Municipiului Sebeș a fost sesizată de o femeie de 35 de ani, din Sebeș, cu privire la faptul că a fost agresată de soț.

Din primele cercetări efectuate de polițiști, a rezultat că, pe fondul geloziei și al consumului de băuturi alcoolice, bărbatul, în vârstă de 42 de ani, a devenit violent și și-ar fi lovit soția.

În urma aplicării formularului de evaluare al riscului, a rezultat că se impune emiterea ordinului de protecție provizoriu, bărbatului fiindu-i interzis să se apropie de soția sa.

Față de acesta, a fost întocmit dosar penal, pentru violență în familie și a fost reținut, pentru 24 de ore.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ALBA: 9 cazuri COVID înregistrate în ultimele 24 de ore. Situația infectărilor în localitățile din județ, 27 noiembrie

Publicat

Au fost înregistrate 9 cazuri COVID noi în ultimele 24 de ore, în județul Alba, potrivit datelor transmise de Direcția de Sănătate Publică (DSP), duminică, 27 noiembrie. 

În județul Alba, sunt 112 cazuri active. Incidența COVID în județul Alba este de 0,3.

De la începutul pandemiei, în Alba au fost 59.636 cazuri confirmate, 58.394 persoane vindecate, 1.311 decese.

În ultimele 24 de ore, în județul Alba, au fost făcute 82 de testări: 18 PCR (la Spitalul Județean), 64 teste rapide.

Cazuri COVID raportate în ultimele 24 de ore în județul Alba

Urban

 • Alba Iulia – 2 cazuri reinfectare
 • Blaj – 1 caz
 • Cugir – 2 cazuri noi + 2 cazuri reinfectare
 • Sebeș – 2 cazuri

Numărul de cazuri active pe localități – Rata incidenței cazurilor noi COVID-19 la 14 zile

Localitate Incidență Cazuri
OCOLIŞ 2.05 1
ORAŞ CUGIR 1.15 29
ALBAC 1.03 2
ORAŞ ABRUD 0.78 4
BUCIUM 0.73 1
SĂLCIUA 0.73 1
FĂRĂU 0.68 1
ROŞIA DE SECAŞ 0.63 1
SOHODOL 0.61 1
ORAŞ BAIA DE ARIEŞ 0.54 2
HOREA 0.53 1
CRICĂU 0.51 1
MUNICIPIUL BLAJ 0.48 10
GÂRBOVA 0.47 1
BUCERDEA GRÂNOASĂ 0.44 1
MUNICIPIUL ALBA IULIA 0.4 31
METEŞ 0.37 1
VINŢU DE JOS 0.36 2
CETATEA DE BALTĂ 0.32 1
MUNICIPIUL SEBEŞ 0.3 10
ORAŞ CÂMPENI 0.28 2
ORAŞ TEIUŞ 0.28 2
ORAŞ OCNA MUREŞ 0.15 2
IGHIU 0.14 1
MUNICIPIUL AIUD 0.12 3

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax