Aiud
Un bărbat care a fost închis la Aiud pentru viol cere daune morale de 80.000 de lei pentru tratamente inumane
Un bărbat condamnat pentru viol și care a stat închis la Penitenciarul Aiud a dat în judecată închisoarea și a cerut daune morale. Mai exact a cerut în instanță 80.000 de lei, pentru rele tratamente și tratamente inumane aplicate cât a stat închis la Aiud.
Bărbatul a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare cu executare pentru infracțiunea de viol, dar la Aiud a fost încarcerat timp de un an, în perioada octombrie 2018 – decembrie 2019, apoi mutat la Deva.
Între timp bărbatul a fost eliberat condiționat.
Acesta a acuzat că trebuia sa mearga prin frig de la celulă până la zona de dușuri și că în timpul, în care a lucrat la cantină, a trebuit să care recipientele de mâncare pe secție, iar recipientele respective erau foarte grele. Din cauza greutății a făcut spondiloză în regiunea lombară.
Un proces s-a desfășurat pe rolul Judecătoriei Aiud, iar o sentință a fost dată pe 20 octombrie 2021. De asemena și motivarea instanței a fost făcută public.
Ce acuză fostul deținut de la Aiud
În motivare, reclamantul a învederat că a fost supus la rele tratamente și tratamente inumane în Penitenciarul Aiud unde a executat o parte din pedeapsă, respectiv în perioada octombrie 2018 – decembrie 2019.
A menționat că la programul de baie, deși era iarnă, era nevoit să meargă aproximativ 300 metri prin frig pe afară, deoarece pe secție nu erau dușuri (secția a 8-a), astfel și când mergea și când se întorcea stătea în frig.
Mai mult decât atât, a prestat muncă la deservire, deși avea aproximativ 65 kg era nevoit să care mâncare de jos de pe secție și să urce sus pe secție, cărându-le în mâini, iar acestea cântărind aproximativ 40 kg, astfel frigul și efortul major l-au adus în situația să dobândească o boală cronică nevindecabilă (spondiloză regiunea lombară), iar la coloană două inele deplasate.
A apreciat că este clar faptul că această boală a acumulat-o în Penitenciarul Aiud, fapt pe care îl dovedește cu scrisorile medicale ce intenționează să le trimită la instanță. A mai precizat și că suma solicitată cu titlu de daune morale pentru tratamentul inuman la care a fost supus se datorează și faptului că una dintre bolile dobândite este o boală cronică, creând dureri constante, se arată în motivarea instanței.
Ce au zis reprezentații Penitenciarului
”(…) criticile privind parcurgerea unei anumite distanțe – de 300 metri prin frig – până la sala de dușuri nu pot fi primite. Traseul spre sala de dușuri presupunea deplasarea printr-o curte interioară, distanța fiind relativ mică, însă nimic nu l-a împiedicat pe reclamant să se deplaseze îmbrăcat, funcție de regimul termic de afară și anotimp, la sala de dușuri, iar acolo hainele să le așeze în vestiar, locul special amenajat în locația sălii de dușuri, pentru păstrarea efectelor personale”, au precizat aceștia.
În linii mari, față de acuzația că a făcut spondiloză din cauza muncii, reprezentații instituției au spus că acesta era trecut ca și deținut căruia i se recomanda efectuarea de munci ușoare.
”Sub aspectul criticilor privind regimul muncii prestate la unitatea penitenciară pârâtă, a precizat că activitatea desfășurată de către reclamant în cadrul secției a constat în distribuirea hranei către efectivul de deținuți cazați în cadrul secției de deținere.
Specificitatea acestei munci presupunea preluarea din proximitatea secției de deținere, a recipientelor din inox alimentar, în care se transporta hrana destinată deținuților pe secțiile de deținere, manipularea lor pe secția de deținere la fiecare cameră și servirea efectivă a hranei, către deținuți aflați în camere.
A menționat faptul că la nivelul Penitenciarului Aiud deținutului i-a fost stabilită aptitudinea de muncă ”apt munci ușoare”, fiind în sarcina sa evitarea efortului fizic intens”, se mai arată în motivarea instanței.
Ce a decis instanța
Magistrații au respins cererea bărbatului deoarece acesta nu a făcut plângerea în perioada în care era închis, plângere care trebuia direcționată către judecătorul delegat la Penitenciarul Aiud.
Reclamantul ”nu s-a adresat judecătorului delegat cu supravegherea privării de libertate din cadrul Penitenciarului Aiud, astfel că solicitarea de a se constata încălcarea drepturilor privind condițiile de muncă și cele de executare ale pedepsei nu pot fi avute în vedere, cât timp reclamantul a avut la dispoziție o acțiune specifică pentru constatarea pretinselor încălcări ale drepturilor sale”, au concluzionat magistrații din Aiud.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
pilu
sâmbătă, 13.11.2021 at 21:23
Mai neomule, acolo nu-i statiune de odihna,iar pe deasupra ai iesit si mai devreme. Nu esti multumit, la loc comanda.
Giros
sâmbătă, 13.11.2021 at 22:29
Sa i reclame din parnaie ca sa l cocoseze , doar nu era cretin …. corb la corb famelie estem !
Jigodia
duminică, 14.11.2021 at 08:43
Trebuia circumcis si sa poarte zgarda toata viata. Acolo putea simti si ce inseamna violul.