Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Un nou pas pentru construirea secțiilor de oncologie, radioterapie și cardiologie intervențională, la Spitalul din Alba Iulia

Publicat

Un nou pas a fost făcut recent pentru construirea și dotarea unei noi secții la Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia, o investiție estimată la peste 167 milioane de lei, cu TVA inclus.

Este vorba despre Secția de onocologie, o clădire nouă, modernă, ce va include, printre altele, compartimente de radioterapie, de cardiologie intervențională și hematologie, dar și un heliport.

Citește și Mega investiție de 33,8 de milioane de euro, la spitalul din Alba Iulia: Clădire cu cinci etaje, heliport și dotări ”la cheie”

Agenția pentru Protecția Mediului Alba a anunțat miercuri, 27 aprilie, asupra depunerii solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Construire și dotare secție oncologie, compartiment radioterapie și compartiment cardiologie intervențională Spitalul Județean Alba”.

Valoarea totală a investiției este estimată la 167.621.515,09 milioane de lei, cu TVA inclus (din care C+M 91.054.742,81 de lei, cu TVA).

Potrivit memoriului tehnic, Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia reprezintă unitatea sanitară cea mai complexă a județului Alba, asigurând asistența medicală de specialitate pentru peste 320.000 de locuitori ai județului.

Pentru diagnosticarea, tratarea și monitorizarea pacienți cu afecțiuni oncologice există o secție de oncologie din cadrul spitalului cu un număr de 31 de paturi de spitalizare continuă.

„În fața unui număr îngrijorător de mare de persoane diagnosticate cu cancer, actuala secție nu mai face față. În configurația actuală serviciile care pot fi oferite sunt limitate, spațiile existente și dotarea nu satisfac nevoile pacienților. Obiectivul preconizat a fi atins prin realizarea investiției este construirea și dotarea secției de oncologie, compartiment radioterapie și compartiment cardiologie intervențională în cadrul Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia”, se precizează în documentul citat.

Se va executa o clădire în care vor fi amenajate spațiile, funcțiunile și fluxurile pentru spitalizare continuă, de zi și ambulatoriu pentru bolnavii cu afecțiuni oncologice, cardiologie intervențională și heliport. Investiția își propune să contribuie la soluționarea problemei pacienților din Alba Iulia și din județul Alba diagnosticați cu afecțiuni a căror ameliorare sau rezolvare necesită acces la dotări și aparatură performantă.

Prin realizarea proiectului și construirea noii clădiri se va asigura:

– Spitalizare continuă cu o capacitate de 90 de paturi, alcătuită astfel:

  • Secție de oncologie medicală cu o capacitate de 30 de paturi
  • Compartiment radioterapie cu o capacitate de 25 de paturi
  • Compartiment îngrijiri paliative cu o capacitate de 25 de paturi
  • Compartiment hematologie cu o capacitate de 10 paturi

– Spitalizare de zi – chimioterapie cu o capacitate de 9 paturi și 22 de scaune

– Ambulator cu 4 cabinete de consultații și 4 săli de tratament, registratură și spații aferente

– Compartiment de cardiologie intervențională dotată cu angiograf

– Compartiment radioterapie dotat cu două acceleratoare liniare pentru tratament și un stimulator C.T.

– Adăpost de protecție civilă

– Heliport

– Spații tehnice

– Asigurarea dotărilor tehnico-edilitare

Unitatea de cardiologie intervențională

Unitatea de cardiologie intervențională care va fi dotată cu angiograf are ca scop intervenția și recuperarea rapidă a pacienților și, în special după angiografia coronariană și procedurile de stentare, revenirea rapidă a pacientului la activitățile zilnice. Toate angiografiile coronariene și procedurile de stentare vor fi efectuate folosind artere radiale (aflate la încheietura mâinii).

Servicii medicale care vor fi oferite în cadrul unității de cardiologie intervențională:

  • angiografie și cateterizare cardiacă de diagnoză
  • angioplastie (PTCA) și stentare coronariană
  • aterectomie direcțională/rotațională
  • măsurători ale rezervei de flux fracțional și ale presiunii coronariene (FFR)
  • ultrasonografie intravasculară (IVUS)
  • valvuloplastia cu balonizare mitrală percutantă
  • ablația septală percutanată cu alcool
  • închidere ASD/PFO percutanată

Realizarea compartimentului de cardiologie intervențională are în vedere creșterea calității actului medical cu efecte pozitive finale asupra identificării rapide și ameliorării problemelor de sănătate ale pacienților cu boli cardiovasculare. Urmarea ar fi scăderea semnificativă a incidențelor bolilor cardiovasculare în rândul polulației județului Alba, reducându-se implicit și numărul deceselor provocate de aceste afecțiuni.

Unitatea de radioterapie

Unitatea de radioterapie are ca obiectiv asigurarea accesului bolnavilor cu tumori la tratament sigur și eficient, în timp util. Radioterapia modernă se diferențiază de tehnicile anterioare de radioterapie prin precizia ridicată a iradierii și prin reducerea substanțială a timpului de tratament.

Radioterapia acționează asupra celulelor canceroase pe două căi:

  • directă – distruge în mod direct celula canceroasă
  • indirectă – produce modificări la nivelul metabolismului celulei canceroase, modificări care vor conduce la moartea acesteia. Datorită preciziei și eficienței asupra tumorii canceroase, peste 60% din cazurile de cancer din Europa sunt tratate prin radioterapie.

În ceea ce privește bolnavii diagnosticați cu diferite afecțiuni oncologice, județul Alba a înregistrat, în ultimii cinci ani, cea mai ridicată rată de îmbolnăviri de cancer din județele din Regiunea Centru.

Municipiul Alba Iulia și orașele Teiuș și Cugir au cea mai mare incidență de persoane bolnave de cancer la mia de locuitori. Statistica a fost făcută publică de Direcția de Sănătate Publică Alba, pe baza informațiilor furnizate de Secția de oncologie a Spitalului Județean de Urgență.

Pentru asigurarea unor servicii medicale adecvate pentru locuitorii județului Alba, la care toți bolnavii să aibă acces în mod egal, este necesară realizarea unei noi secții de oncologie, dotată aparatură performantă, înființarea unei unități de cardiologie intervențională și dotarea spitalului cu un heliport care să permită transferul și intervenția rapidă în cazurile critice.

Descrierea noii clădiri

Noua clădire va avea un regim de înălțime S+P+4E+E retras + heliport și tunel de legătură cu celelalte corpuri de clădiri ale Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia. Construcția va fi poziționată la 26,6 metri de strada Fântânele și la 8 metri de terenul privat la limita sudică. Clădirea va fi paralelă cu clădirea secției de psihiatrie aflată la o distanță de 36 de metri, pe direcția nord. În apropiere se află ansamblul de panouri solare recent executat.

Clădirea va avea o suprafață construită de 1.071,5 mp și o suprafață desfășurată de 8.076 mp.

Spațiile și funcțiunile vor fi amplasate astfel:

  • Subsol – Departament de radiologie dotat cu două aparate LINAC, vestiare, spații tehnice, adăpost de protecție civilă, spații anexe
  • Parter – internare, internare de zi, Ambulator
  • Etaj 1 – Compartiment hematolgie cu 10 paturi și secție de chimioterapie
  • Etaj 2 – Compartiment radioterapie cu 25 de paturi
  • Etaj 3 – Secție de oncologie medicală cu 30 de paturi
  • Etaj 4 – Compartiment îngrijiri paliative cu 25 de paturi
  • Etaj 5 – Cardiologie intervențională dotată cu angiograf
  • Etaj 6 – heliport

Noua clădire a spitalului va fi destinată tratării în regim de spitalizare, spitalizare de zi sau ambulator a pacienților diagnosticați cu diferite forme de cancer. Totodată, peste ultimul nivel va fi construit un heliport. De pe heliport pacienții pot fi transportați printr-un lift și o pasarelă la unitatea de primiri urgențe.

Heliportul va fi în terasă și va fi destinat elicopterelor care execută misiuni medicale. Va deservi un trafic aerian la vedere pe timp de zi și la vedere pe timp de noapte, având program de lucru 24/7.

Pe heliport nu va exista depozit de carburant și nu se vor alimenta cu combustibil elicopterele. De asemenea, heliportul nu va fi deschis traficului aerian internațional.

Platforma de aterizare va fi metalică, din profile din aliaj de aluminiu, cu o suprafață de minimum 15 x 15 m. Structura de rezistență a heliportului va fi metalică, spațială, înălțată la circa 2 metri deasupra terasei.

Va fi construită o pasarelă metalică, pentru a realiza fluxul între clădirea Secției de oncologie, Compartiment radioterapie și Compartiment cardiologie intervențională și corpul principal al spitalului.

Pe acoperișul clădirii urmează să fie montat un sistem de panouri fotovoltaice cu o capacitate de 15 kW, care va putea asigura o parte din necesitatea de energie electrică a spitalului.

În zona construcției vor fi amplasate și trei stații pentru încărcarea mașinilor electrice. Acestea vor fi capabile să livreze o putere de până la 50 kW.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax