Eveniment
Un nou pas pentru modernizarea și extinderea clădirii Palatului Copiilor din Cetatea Alba Carolina. Lucrările propuse

Un nou pas a fost făcut recent pentru modernizarea și extinderea clădirii Palatului Copiilor din Cetatea Alba Carolina.
Palatul Copiilor Alba Iulia a achiziționat în luna iunie 2025, prin intermediul platformei SEAP, servicii de proiectare tehnică, faza Documentație Tehnică pentru obținerea Autorizației de Construire (DTAC), Proiect Tehnic (PTh) și Detalii de Execuție (DE) pentru proiectul „Modernizare, mansardare, extindere, recompartimentare constructie social culturală – Palatul copiilor”.
Valoarea serviciilor a fost de 231.000 de lei, fără TVA.
Potrivit documentației, clădirea aflată pe strada Militari, nr. 3 din Alba Iulia are un regim de înălțime Sp + P, cu funcțiunea de clădire administrativă-social culturală. În prezent în clădire își desfășoară activitatea Palatul Copiilor.
Analiza stării de sănătate a imobilului a relevat o stare avansată de degradare, necesitand intervenții de reabilitare. Astfel, în urma cercetării vizuale au fost identificate crăpături structurale, șarpanta și învelitoarea construcției sunt într-o stare avansată de degradare, observându-se infiltrații de apă la nivelul plafoanelor din încăperi.
Clădirea, în starea actuală, nu satisface cerinţele functionale, din punct de vedere al compartimentării, al suprafeţei utile şi al dotărilor, fiind nevoie de lucrări de recompartimentare, amenajarea unor grupuri sanitare, precum şi o mansardare, în vederea asigurării unor spații de cazare ocazională.
Intervenții propuse
Subsol:
Se propune reorganizarea accesului prin modificarea scării ce realizează legătura de la nivelul exterior. Actuala scara este greu practicabilă, neexistând un podest între ușă și trepți, neîndeplinind exigențele legislației în vigoare și reprezentând un pericol pentru utilizatori.
Se propune coborârea nivelului de călcare în subsol până la cota -3,12 pentru încăperea holului și a primei încăperi, în prezent înălțimea liberă fiind aproximativ 2,1 m. Coborârea nivelului de călcare în cele două încăperi depinde de nivelul de fundare în această zonă a construcției. Se va realiza o dezvelire a fundațiilor pentru stabilirea cotei de fundare și în cazul în care se impune se vor propune măsuri de subzidire.
Asupra celei de a treia încăperi nu se va interveni deoarece în această încăpere au fost descoperite bucăți de ziduri din epoca romană și medievală, propunându-se conserverea
acestora.
Parter:
La parter, se vor realiza intervenții pentru recompartimentarea acestuia cu pereți de zidărie neportantă pentru a asigura fluxurile necesare funcționării obiectivului.
Se vor amenaja trei săli de cursuri, grupuri sanitare împărțite pe sexe, grup sanitar pentru profesori și cameră destinată profesorilor.
Se va redeschide accesul pe latura de vest a clădirii unde se va realiza o scară de acces la etaj.
Etaj:
Etajul va fi organizat sub forma unei mansarde. Pentru realizarea acestuia, se va înlătura șarpanta și planșeul de lemn peste parter și se va turna o placă din beton, se vor realiza pereți perimetrali din zidărie de cărămidă și se va reconstrui șarpanta în forma inițială.
În final, construcția rezultată va avea o înalțime la cornișă mai mare cu 1 m față de cea inițială.
Din punct de vedere al compartimentării, se vor realiza patru dormitoare cu suprafețe între 17 și 20 mp, fiecare dispunând de baie proprie. Totodată va fi amenajat și un oficiu pentru prepararea mâncării.
Utilizarea etajului va fi una ocazională și pe perioade scurte, acesta fiind utilizat de profesori veniți din alte localități pentru diferite activități.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News