Eveniment
FOTO-VIDEO: Un pod rutier recent modernizat s-a PRĂBUȘIT, în județul Neamț. Șoferul unui camion, rănit
Un pod rutier recent modernizat s-a prăbușit, joi după-amiaza, în județul Neamț. La momentul incidentului pe pod se aflau un camion și o autoutilitară. Unul dintre șoferi a fost rănit.
Potrivit ISU Neamț, este vorba despre podul peste râul Siret, între localitățile Sagna și Luțca, în apropiere de Roman.
Pilonii de susținere au cedat și podul s-a rupt în mai multe segmente și s-a prăbușit.
La fața locului intervin pompierii.
Șoferul rănit, un bărbat de 56 de ani care conducea un camion, a fost scos din autovehicul de către participanții la trafic și primește îngrijiri medicale.
UPDATE: Potrivit IPJ Neamț, în jurul orei 14.15, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Sagna au fost sesizați cu privire la faptul că podul ce traversează râul Siret ( DJ 207 A) dintre localitățile Luțca – Sagna, s-a rupt.
Din primele date, un autocamion și o autoutilitară circulau pe podul în cauză, din direcția Roman spre Sagna, în urma evenimentului rezultând rănirea conducătorului autocamionului, în vârstă de 56 de ani.
La fața locului s-au deplasat mai multe echipaje din cadrul Poliției municipiului Roman și Serviciului Rutier Neamț.
Având în vedere că circulația rutieră este blocată, au fost instituite filtre rutiere pentru informarea conducătorilor auto și devierea traficului rutier pe Drumul Național 15 D, Roman – Gâdinți.
UPDATE 1: Potrivit ISU Neamț, incidentul a fost semnalat prin apel la 112. Un autocamion și o autoutilitară se aflau pe pod.
”În urma evenimentului produs a rezultat o victimă, un bărbat de 56 de ani, care a fost scos din interiorul autocamionului de către participanții la trafic. Acesta a fost preluat de către echipajele medicale sosite la locul evenimentului, urmând a fi preluat de echipajul SMURD TIM pentru a fi transportat la CPU Roman.
La locul evenimentului au fost alocate forțe și mijloace de la Detașamentul de pompieri Roman, IPJ, IJJ, SAJ și SVSU Sagna.
Potrivit presei locale, podul prăbușit fusese inaugurat, după lucrări de modernizare, în octombrie 2021.
UPDATE 2: Noi date despre incidentul din Neamț. ISU anunță că aproximativ 20 de oi se aflau în zona podului, când s-a prăbușit. Patru dintre acestea au fost scoase de sub dărâmături.
Libertatea: Radiografia celor trei firme implicate în podul prăbușit
Podul de la Luțca e parte dintr-un contract mult mai mare de reabilitare, modernizare sau consolidare de drumuri județene și poduri. Conform publicației locale Ziar Piatra Neamț, preluat și de restul presei din județ, contractul a fost semnat acum aproape 3 ani, pe 27 iulie 2019, de Ionel Arsene și reprezentanții companiilor de construcții potrivit unei investigații făcută de Libertatea.
Cei care s-au ocupat de reabilitarea podului prăbușit sunt apropiați ai președintelui CJ Neamț, Ionel Arsene
Au fost acordate lucrări de peste 264 de milioane de lei, aproximativ 53 de milioane de euro, finanțarea fiind asigurată prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) II.
Asocierea care a câștigat contractul avea 8 firme în componență: Aqua Parc SRL, ca lider de asociere, și 7 firme ca asociate. E vorba de Mavgo Holding, Danlin XXL, Darcons, Trust CCDP, Hydrostroy AD, Alido Proiect și Rutier Consult SRL.
Potrivit fostului ministru al transporturilor, Cătălin Drulă, Aqua Parc și Mavgo Holding sunt cele două firme care s-au ocupat de reabilitarea podului.
Două dosare penale deschise în urma surpării podului de la Luţca
Procurorii au deschis două dosare penale în urma surpării podului de la Luţca, eveniment în urma căruia o persoană a fost rănită. Unul dintre dosare vizează vătămarea corporală din culpă, iar celălalt – abuzul în serviciu, ambele fiind deschise in rem.
Reprezentanţii Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman au declarat că în urma incidentului la Luţca, în urma căruia podul peste Siret s-a rupt, au fost deschise două dosare penale.
Primul dosar de cercetare penală se referă la săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală din culpă, iar cel de-al doilea pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu. În acest al doilea dosar anchetatorii urmează să stabilească modul cum a fost reabilitat podul respectiv.
Ambele dosare au fost deschise în rem și se referă la fapte, deocamdată nefiind anchetată nicio persoană.
Ministrul Transporturilor despre podul prăbușit în neamț la scurt timp după reabilitare
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a spus la Digi24 că „în mod evident” au fost făcute greșeli în cazul podului de peste Siret care s-a prăbușit joi, la distanță decâteva luni de la momentul în care președintele Consiliului Județean Neamț, Ionel Aresene anunța că s-au încheiat lucrările de „reabilitare” și că podul a fost deschis circulației.
„Înțeleg că există o anchetă în desfășurare. E foarte bine că se întâmplă, astfel încât cei care au greșit, pentru că este evident că există o greșeală, să plătească.
Că nu s-au respectat normativele, că expertul sau experții poate au greșit, poate că proiectul a fost greșit, poate s-au înntâmplat lucruri ulterior anumitor lucrări care au dus la șubrezirea acestui pod – aceste lucruri vor fi scoase în evidență de această anchetă.
Că există o Inspecție de Stat în construcții, aceste lucruri cred că vor fi evidențiate de această anchetă. Consiliul Județean Neamț este cel care a plătit aceste lucrări și vom vedea care sunt concluziile”, a comentat Grindeanu.
Autoritățile locale și Ministerul Dezvoltării spun că în cazul acestui obiectiv de infrastructură, recepția nu a fost încheiată finalizată, astfel că podul este încă în administrarea constructorului.
Reamintim că o persoană a fost rănită după ce podul de la Luțca de peste Siret, din județul Neamț s-a prăbușit. Pe construcția reabilitată în noiembrie 2021 traversau în momentul prăbușirii un camion și o autoutilitară.
„În mod evident, acolo s-au făcut greșeli. Reabilitarea a fost făcută în urmă cu câteva luni. Cred că ancheta va scoate în evidență fiecare vinovat pentru acest accident care putea să se transforme într-o tragedie”, a mai spus ministrul la Digi24.ro
Grideanu a adăugat că, în cazul podurilor gestionate de CNAIR, se fac verificări la fiecare 6 luni sau chiar mai repede, dacă există sesizări privind deteriorarea acestora.
Ministerul Dezvoltării arată că podul la Luțca nu trebuia dat în folosință deoarece lucrările nu sunt finalizate și recepționate.
„Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, a dispus ca reprezentanții Inspectoratului de Stat în Construcții să meargă de urgență la fața locului pentru a verifica stadiul lucrărilor, iar rezultatele acestor verificări vor fi făcute publice”, a transmis Grindeanu, conform digi24.ro.
surse imagini: Romanul Financiar, Facebok – Bela Mark, ISU Neamț, Libertatea
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
pilu
joi, 09.06.2022 at 16:07
Încep să apară eşecurile licitaţiilor cu cel mai mic preţ,şi constructor fără nici o expertiză.Numai aşa pot lua firmele de partid n lucrări, la care mai trebuie dat şi parandărătul.
Petru
joi, 09.06.2022 at 20:56
Lucrări de ,,calitate” ca de altfel peste tot în țară. Câte vile sau făcut până s-a restaurat acel pod ?