Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Unităţi speciale pentru intervenţii la pacienţi cu accidente vasculare cerebrale acute, înfiinţate în spitale. Proiect la Ministerul Sănătăţii

Publicat

upu

spital judetean de urgenta Ministerul Sănătăţii pregăteşte extinderea compartimentelor speciale pentru intervenţii în cazul pacienţilor cu accidente vasculare cerebrale (AVC) acute în mai multe spitale din ţară. O astfel de unitate ar putea funcţiona şi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba, conducerea unităţii luând în calcul pregătirea documentaţiei pentru autorizare. Demersurile sunt justificate de incidenţa mare a acestor probleme de sănătate, ce pot duce la deces sau invaliditate fízică şi mentală.

Iniţiativa de la Ministerul Sănătăţii, aflată în dezbatere publică, modifică Ordinul MS nr.1097/2014 privind înfiinţarea unităţilor de urgenţe neurovasculare, la acel moment gândite să se dezvolte etapizat.

Până în prezent sunt aprobate astfel de unităţi de urgenţe neurovasculare la trei unităţi medicale din Capitală: Institutul Naţional de Neurologie şi Boli Neurovasculare Bucureşti, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti şi la Spitalul Universitar de Urgenţă Elias. În plan mai erau spitale din Cluj, Timişoara, Iaşi, Tg.Mureş şi Craiova.

Modificările sunt propuse de comisia de specialitate si de conducerea Societăţii de Neurologie din România, prin care denumirea considerată mai potrivită, pentru a nu crea confuzii privind includerea acestora la medicina de urgenţă, să fie “unităţi de accidente vasculare cerebrale acute” UAVCA (după denumirea în engleză Stroke Units), care va înlocui cea de „unităţi de urgenţe neurovasculare”.

În cazul AVC-urilor, intervalul optim de intervenţie terapeutică eficientă este de maximum 4,5 ore (de preferat 3 ore) de la producere, ceea ce include timpul de intervenţie medicală de urgenţă prespitalicească, diagnosticul corect – clinic, imagistic şi de laborator de către medicul neurolog de gardă din structura de urgenţă a spitalului.

Astfel, se impune o distribuire a acestor compartimente pe teritoriul ţării, astfel încât să fie asigurată asistenţa medicală eficientă, se arată în ordinul menţionat.

Acum, în spitale, secţiile de neurologie, sunt cele care care au competența necesară.

“Textul ordinului doreşte să actualizeze funcționarea acestor unități la nivelul standardelor cerute de ghidurile și protocoalele internaționale actuale în domeniu.

În acest sens s-a întocmit prezentul ordin, pe care îl supunem spre aprobare, având în vedere cele solicitate şi prezentate”, se arată în documentaţia proiectului.

Astfel, compartimentele UAVCA vor fi înfiinţate ca entităţi fără personalitate juridică, în structura unităţilor sanitare cu paturi care asigură asistenţa neurologică de urgenţă.

Se organizează unitar în cadrul unei secţii de neurologie, cu un număr de 4-20 paturi şi funcţionează în spaţii special destinate şi amenajate.

În situaţia în care la nivelul unei unităţi sanitare există mai multe secţii de neurologie, compartimentul UAVCA se organizează la nivelul unei singure secţii şi asigură asistenţa medicală de specialitate pentru pacienţii internaţi în toate secţiile de neurologie.

La nivelul compartimentelor UAVCA se asigură asistenţa medicală de urgenţă, specifică accidentelor vasculare cerebrale acute.

Compartimentele UAVCA sunt conduse de către un medic şef UAVC – medic primar în specialitatea neurologie.

În funcţie de volumul de activitate, UAVCA poate avea în structură punct de laborator de analize medicale de urgenţă propriu şi va avea acces permanent şi prioritar la laboratoarele de urgenţă (analize medicale, de radiologie şi imagistică medicală, dotate obligatoriu cel putin cu CT) ale unităţii sanitare cu personalitate juridică în structura căreia funcţionează.

Personalul care va deservi compartimentul UAVCA este format din personalul medico-sanitar specific secţiilor de neurologie, cu experienţă în domeniul bolilor cerebrovasculare.

Activitatea în compartimentele UAVCA este continuă, 24 din 24 ore, fiind asigurată prin linie de gardă proprie în specialitatea neurologie, sau prin linia/liniile de gardă aprobate în specialitatea neurologie, existente la nivelul unităţii.

Asigurarea consulturilor interdisciplinare se face cu medici din cadrul unităţii cu personalitate juridică, în timpul programului de muncă sau cu medicii de gardă şi prin chemări de la domiciliu, în afara programului de lucru.

Unităţile sanitare în care se organizează compartimente UAVCA vor asigura obligatoriu materiale sanitare şi medicaţia specifică acestei patologii.

Unităţile sanitare în care se vor înfiinţa UAVCA sunt spitalele monobloc care funcţionează în regim de urgenţă- 24 ore din 24, care au în structură secţie/secţii de neurologie, care asigură urgenţele neurologice.

Trebuie să aibă toată dotarea tehnică, structură de primire urgenţe (UPU, CPU, camera de gardă), secţie ATI cu linie de gardă, laborator de radiologie şi imagistică medicală dotat cu aparat de CT funcţional 24 ore din 24, cu linie de gardă permanentă, asigurată de medici în specialitatea radiologie-imagistică medicală, laborator de analize medicale care poate asigura efectuarea analizelor de urgenţă sau minim un analizor automat de urgenţă, pentru efectuarea rapidă a unui număr de analize de urgenţă şi în care se poate asigura circuitul optim al bolnavilor şi al investigaţiilor acestora în regim de urgenţă.

Se pot înfiinţa UAVCA şi la nivelul unui spital pavilionar, cu condiţia ca acesta să se organizeze în acelasi pavilion cu secţia de neurologie, iar pavilionul respectiv să comunice cu celelalte pavilioane, în care funcţionează structura de primire urgenţe, CT şi laborator care poate efectua analize medicale de urgenţă, acestea fiind accesibile 24 de ore din 24 si 7 zile din 7.

Pentru înfiinţarea de noi compartimente UAVCA, conducerea unităţii sanitare transmite Ministerului Sănătăţii solicitarea de înfiinţare, iar Ministerul Sănătăţii transmite o adresă cu această propunere Comisiei de specialitate, UMF si DSP, solicitându-se să se desemneze câte un reprezentat, pentru stabilirea unei comisii care să verifice îndeplinirea condiţiilor stabilite.

Compartimentele UAVCA vor fi evaluate periodic, la un interval de 4 ani de către comisia menţionată.

Comisia de Neurologie şi Neurologie Pediatrică a Ministerului Sănătăţii va colabora cu Universităţile de Medicină şi Farmacie din Bucureşti, Timişoara, Iaşi, Cluj, Târgu Mureş, Craiova pentru a asigura pregătirea personalului medico-sanitar care va lucra în aceste structuri.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax