Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

(UPDATE) FOTO-VIDEO: Incendiu pe Masivul Piatra Cetii, lângă Galda de Jos. Pompierii acţionează pentru stingerea flăcărilor

Publicat

Pe zonă de teren greu accesibil de aproximativ 20 hectare, în apropiere de Galda de Jos, vegetaţia uscată şi litiera a fost cuprinsă de flăcări. Intervenţia pompierilor militari este dificilă, din cauza stâncilor şi a pantelor mari. Acţiunea forţelor de intervenţie continuă şi vineri, în a treia zi de la semnalarea evenimentului.

Incendiul cu focare răzleţe a fost localizat pe raza satelor Tecşeşti şi Răicani. Pentru stingerea totală a incendiului de vegetaţie uscată şi litieră, pe o suprafaţă de aproximativ 20 de hectare au intervenit, joi, 31 pompieri militari de la Detaşamentele de pompieri Aiud şi Alba Iulia, în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Galda de Jos şi cu Ocolul Silvic Privat Iezerul Trascău.

Forţele de intervenţie sunt sprijinite şi de localnici şi voluntari. În total, în zonă acţionau, joi, aproximativ 50 de persoane. Pericolul de extindere a incendiului spre zone locuite a fost eliminat, în mare parte datorită acţiunii pompierilor, care acţionau de peste 20 de ore pentru păstrarea situaţiei sub control. Focul a trecut de creasta muntelui (vezi declaraţii VIDEO).

UPDATE, vineri, 7 august: Potrivit ISU Alba, “detaşamentele de pompieri Aiud şi Alba Iulia, în cooperare cu Ocolul Silvic Privat Iezerul Trascău, intervin în continuare pe raza comunei Întregalde, sat Tecşeşti, pentru stingerea incendiului de litieră şi vegetaţie uscată, ce a afectat aproximativ 15 ha de litieră, 10 ha păşune alpină şi 30 ha de zonă stâncoasă cu vegetaţie uscată izolată. Intervenţia este dificilă din cauza zonei extrem de accidentate, cu frecvente dislocări de bolovani şi grohotiş şi prăbuşiri de arbori, iar pentru lichidarea totală acţionează un număr de 28 de pompieri militari cu două autocamioane de intervenţie şi o maşină de teren.”

Din declaraţiile localnicilor, este posibil ca acest incendiu să fi pornit de la crescători de albine, care au folosit foc şi fum pentru a direcţiona roiurile.

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Unirea” reamintesc faptul că se interzice igienizarea terenurilor prin incendiere, în caz contrar fiind luate următoarele măsuri:

– amendă contravenţională de până la 2.500 lei pentru nerespectarea normelor în domeniul apărării împotriva incendiilor;

– sancţionarea până la suspendarea subvenţiilor acordate de A.P.I.A;

– amenzi contravenţionale aplicate de Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Alba, în valoare de 3.000 – 6.000 lei persoanelor fizice şi 25.000 – 50.000 lei  persoanelor juridice.

Foto-Video: Andreea Mezei
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comentariu

 1. Pingback: Incendiul de pe Masivul Piatra Cetii a fost stins, după cinci zile de intervenţii ale pompierilor | alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

ECONOMIE

Factura electronică devine obligatorie în raport cu instituțiile statului, de la 1 iulie. Președintele Iohannis a promulgat legea

Publicat

anaf ajfp finante alba

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, legea care prevede că începând cu data de 1 iulie 2022, operatorii economici stabiliţi în România au obligaţia să emită facturi electronice şi să le transmită prin sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura.

Potrivit legii, de la 1 iulie 2022, operatorii economici stabiliţi în România au obligaţia, în relaţia B2G (Business to Government) să emită facturi electronice şi să le transmită prin sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura.

Potrivit Guvernului, promovarea acestui act normativ este determinată de necesitatea instituirii unor reguli clare şi suficiente cu privire la facturarea electronică.

Totodată, actul normativ vizează modalitatea de utilizare a Sistemului e-Factura de către operatorii economici și autoritățile și entitățile publice, prin descrierea regulilor generale de transmitere, recepționare și prelucrare a facturii electronice.

Astfel, începând cu data de 1 iulie 2022, operatorii economici stabiliți în România au obligația, în relația B2G, să emită facturi electronice și să le transmită prin sistemul național privind factura electronică RO e-Factura.

În sistemul național privind factura electronică RO eFactura, Ministrul Finanțelor va folosi sigiliul electronic, și nu semnătura electronică, atunci când transmite facura electronică operatorului economic.

Aplicarea sigiliului electronic al Ministerului Finanțelor atestă primirea acesteia în sistemul național privind factura electronică RO eFactura.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Atenționări COD GALBEN de furtuni și vânt puternic până miercuri seara. Zonele vizate

Publicat

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis atenționări Cod Galben de furtuni și vânt puternic pentru județul Alba și alte zone din țară, până miercuri.

COD GALBEN: de marți, 17 mai, ora 14.00 până miercuri, 18 mai, ora 6.00 – instabilitate atmosferică temporar accentuată

În intervalul menționat, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în Banat, Crișana, Oltenia și local în Transilvania și Muntenia.

Vor fi averse ce vor avea şi caracter torenţial, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii şi izolat grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor depăşi 15-20 l/mp şi izolat 30-40 l/mp.

COD GALBEN: miercuri, 18 mai, orele 6.00-21.00 – intensificări susținute ale vântului

Pe parcursul zilei de miercuri (18 mai) vântul va avea intensificări temporare în Moldova, estul Munteniei, Dobrogea, în Banat și Crișana, cu viteze de 55-70 km/h.

Local în Carpații Meridionali și Orientali rafalele vor depăși 60…70 km/h, iar în zona înaltă 90-100 km/h.

Intensificări ale vântului vor fi și în restul teritoriului în general cu viteze de 45-55 km/h. Vremea se va răci accentuat, astfel că în noaptea de miercuri spre joi în depresiuni temperaturile minime vor fi negative și se va produce brumă.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

ABRUD

Fost consilier județean din Alba și director adjunct al Cupru Min Abrud, declarat incompatibil de ANI

Publicat

Agenţia Naţională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate, conflictul de interese de natură administrativă sau a sesizat organele de urmărire penală în cazul a 16 aleşi locali.

Potrivit unui comunicat al ANI transmis marţi, printre persoanele depistate în stare de incompatibilitate se află Dorel Tomuş, fost consilier judeţean în Alba. Instituția a anunțat public abia marți, 17 mai, rezultatul unui raport de evaluare din 28 martie.

Acesta s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 9 iulie 2018 – 28 martie 2019, întrucât a deţinut şi exercitat simultan cu funcţia de consilier judeţean în cadrul CJ Alba şi funcţia de director general/director general adjunct în cadrul Cupru Min Abrud, unde acţionar unic este Ministerul Economiei.

Tomuș a realizat venituri de natură salarială de la ambele entităţi.

Tomuş a fost ales pe lista de consilieri judeţeni a PSD în 2016 şi a părăsit Consiliul Judeţean în martie 2019. Şi-a motivat demisia prin faptul că era prins în proiectul de dezvoltare a companiei Cupru Min, iar timpul nu îi permitea să fie prezent la toate şedinţele.

Sursă: AGERPRES

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

BACALAUREAT 2022: de luni încep înscrierile la examen. Peste 2.700 de elevi din Alba, așteptați să participe la probe. Cerere-tip

Publicat

examen

Luni, 23 mai, încep înscrierile pentru examenul de Bacalaureat 2022, sesiunea de vară. Cursurile pentru elevii de clasa a XII-a se încheie în 27 mai, iar prima probă va fi cea orală, la limba română.

Din județul Alba, sunt așteptați să participe la examen aproximativ 2.700 de elevi, potrivit datelor IȘJ Alba, comunicate de inspector școlar general adjunct Dan Cherecheș.

Vezi BACALAUREAT 2022: Modele de subiecte, teste de antrenament și bareme din ultimii ani. Matematică, Româna, Fizică, Anatomie

Potrivit procedurii publicate de minister, înscrierea la sesiunile examenului național de Bacalaureat 2022 se face prin completarea documentelor-tip de înscriere de către candidați în perioada 23-27 mai 2022 – pentru sesiunea iunie-iulie.

Bacalaureat 2022 – documente-tip pentru înscriere

Este pusă la dispoziție o cerere de înscriere (fișă-tip informatizată).

Pentru completarea acesteia, se parcurc următoarele etape:

 • candidații completează partea I a cererii de înscriere

Vezi Cerere-inscriere_Bac-2022

 • candidații care solicită recunoașterea / echivalarea unor probe susținute în anii anteriori / sesiunile anterioare completează partea I și partea a II-a din cererea de înscriere
 • candidații care, în cel puțin una dintre clasele IX-XII, au obținut premii individuale la concursuri/olimpiade școlare internaționale, recunoscute de către Ministerul Educației, la o disciplină inclusă în lista disciplinelor de bacalaureat și care solicită echivalarea probei scrise respective, completează partea I și partea a III-a din fișa-tip

Vezi și Bacalaureat 2022: Lista olimpiadelor pentru care elevii premiați pot cere echivalarea cu nota 10 la probele scrise

 • candidații care au obținut o certificare de recunoaștere internațională a compențelor lingvistice și care solicită recunoașterea și echivalarea acestora cu proba C completează cererea de înscriere, precum și o cerere de recunoaștere și echivalare

 • candidații care au obținut o certificare cu recunoaștere europeană a competențelor digitale și solicită recunoașterea și echivalarea acestora cu proba D completează cererea de înscriere, precum și o cerere de recunoaștere și echivalare

 • candidații care au obținut, ulterior datei de 15 septembrie 2020, unul dintre certificatele ECDL (competențe digitale), completează cererea de înscriere, precum și cererea de recunoaștere și echivalare.

Vezi integral: Procedura si documente inscriere – Bacalaureat 2022

CALENDAR actualizat BACALAUREAT 2022

 • 23 – 27 mai 2022 Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
 • 27 mai 2022 Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
 • 6 – 8 iunie 2022 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
 • 8 – 9 iunie 2022 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
 • 8 – 10 iunie 2022 Evaluarea competențelor digitale — proba D
 • 13 – 16 iunie 2022 Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C, astfel:
 • 14 iunie – proba orală de limba engleză
 • 16 iunie – proba orală de limba engleză, franceză, spaniolă, germană, italiată, ebraică japoneză, rusă, portugheză, chineză, turcă
 • 15 iunie – proba de înțelegere text audiat, urmată de proba scrisă – 15 iunie
 • 20 iunie 2022 Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
 • 21 iunie 2022 Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
 • 22 iunie 2022 Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă
 • 23 iunie 2022 Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
 • 27 iunie 2022 Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12:00 – 18:00
 • 28 – 30 iunie 2022: Rezolvarea contestațiilor
 • 1 iulie 2022: Afișarea rezultatelor finale

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax