Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE: Protest extrem la Roşia Montană. 22 de mineri sunt blocați în subteran de miercuri dimineață, de la ora 8.00

Publicat

Oamenii de la Roşia Montană continuă seria protestelor pentru a convinge autorităţile să repornească mineritul în zonă. Astăzi, un grup de aproximativ 22 de protestatari au decis să se blocheze în subteran.

UPDATE,miercuri, ora 20.30: Grupul de 22 de mineri se află în continuare în subteran, la o adâncime de aproximativ 300 m, de peste 12 ore. Aceștia solicită prezența politicienilor la Roșia Montană pentru a discuta la fața locului despre proiect. Potrivit purtătorului de cuvânt al Sindicatului „Viitorul Mineritului”, Cristian Albu, până acum, niciun politician de „la nivel înalt” nu și-a anunțat prezența la Roșia Montană. Astăzi, prefectul Gheorghe Feneșer s-a deplasat acolo. Minerilor li s-a dus mâncare și apă de mai multe ori în timpul zilei de miercuri, însă, în cazul în care nu li se îndeplinește cerința, aceștia amenință cu greva foamei. „Ortacii sunt obosiți, au stat în temperatura scăzută din mină timp de peste 12 ore, însă sunt hotărâți să reziste, vor sta acolo până vor veni politicienii să stea de vorbă cu ei”. Mai mulți maninfestanți și-au exprimat dorința de a intra și ei în subteran, în semn de solidaritate cu minerii, însă intrarea în mină este blocată de grupul minerilor din schimbul II. În jurul minei s-au strâns aproximativ 200 de persoane, potrivit lui Cristian Albu.

Miercuri seara, vicepreşedintele Consiliului Județean Alba, Florin Roman, se afla în drum spre Roşia Montană. Acesta ne-a declarat că sâmbătă urmează să fie prezenţi în zonă şi senatorul PNL Teodor Atanasiu şi alţi reprezentanţi ai grupului parlamentar liberal din Alba.

Antonescu anunţă că va avea o discuţie cu liderul sindical al Meridian pe subiectul Roşia Montană

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat, miercuri, că va avea o întrevedere cu liderul sindical al confederaţiei Meridian pe subiectul Roşia Montană, dar nu poate da curs solicitărilor minerilor de a se deplasa la Roşia Montană.

Antonescu a precizat că întâlnirea cu liderul confederaţiei Meridian va avea loc joi.

El a fost întrebat dacă va merge personal la Roşia Montană, în condiţiile în care minerii ar fi ameninţat cu greva foamei.

„Astea sunt nişte forme de presiune cărora eu nu le pot da curs, pentru că nu avem ieşire din asta. Eu nu cred că trebuie să intre în greva foamei, e decizia domniilor lor, eu cred că trebuie să discutăm foarte serios despre tot ceea ce-i interesează. Nu putem crea asemenea precedente, pentru că nu se poate ca Parlamentul să voteze imediat o lege pentru că cineva a intrat în greva foamei. E un gest pe care eu îl respect, el are nişte motivaţii pe care le înţeleg şi le respect, dar nu putem proceda în felul acesta. Toate formele de comunicare normale şi instituţionale sunt deschise din punctul meu de vedere”, a răspuns Antonescu.

De asemenea, aproximativ 300 de persoane, localnici, dar şi angajaţi ai companiei miniere, au protestat în centrul comunei Roşia Montană, solicitând guvernanţilor şi parlamentarilor să ia o decizie privind începerea proiectului.

Galeria Cătălina-Monuleşti a fost reabilitată de compania minieră, mina fiind surpată după ce exploatarea de stat a fost închisă. Mina păstrează şi urme ale vechilor galerii romane, fiind inclusă în programul de cercetare arheologică derulat la Roşia Montană pentru descărcarea de sarcină arheologică a zonei, astfel ca proiectul minier să poată fi derulat.

UPDATE: Prefectul de Alba, Gheorghe Feneşer, care a ajuns la Roşia Montană în jurul amiezii, a intrat în mină pentru a vorbi cu protestatarii. La ieşire, a declarat că, deocamdată, starea de sănătate a oamenilor nu este pusă în pericol, însă doi dintre ei au probleme medicale şi nu au medicamente la ei. Aceştia vor primi asistenţă. Prefectul nu a reuşit să-i convingă pe cei 22 de mineri din schimbul întâi să iasă din galerie, însă cei din schimbul doi vor rămâne afară. Manifestanţii blocaţi în subteran cer ca până sâmbătă la ora 12.00 să se deplaseze în zonă preşedintele Senatului, Crin Antonescu şi reprezentanţi ai grupurilor parlamentare pentru a vedea situaţia în care sunt. În caz contrar, susţin că vor intra în greva foamei.

Minerii se află la aproximativ un kilometru de accesul în galerie, în subteran, la o diferenţă de nivel de circa 300 de metri, iar nivelul de oxigen este scăzut, potrivit precizărilor liderului de sindicat, Cristian Albu.

„Îl voi informa pe primul ministru, pe preşedintele Senatului şi liderii grupurilor parlamentare. Este o chestiune de bun simţ să vină aici şi să vadă adevărata faţă a Roşiei Montane. Am înţeles de la cei de la sindicate că cei 600-700 de oameni care protestează aici au sprijinul celor din Valea Jiului, care li s-ar putea alătura. Nu cred că avem nevoie de asemenea manifestaţii în momentul de faţă, cred că avem nevoie de linişte şi înţelepciune”, a mai spus prefectul de Alba.

Manifestanţii cer locuri de muncă şi aprobarea proiectului minier de la Roşia Montană.

Reamintim că, marţi, aproximativ 500 de persoane au protestat în localitate, solicitând guvernanţilor să se deplaseze în zonă şi să nu se mai opună proiectului minier. Manifestările continuă şi astăzi, cu aproximativ 300 de persoane.

Persoanele care s-au blocat în subteran se află în Galeria Cătălina-Monuleşti. O parte dintre ei ameninţă cu greva foamei.

Potrivit liderului de sindicat Cristian Albu, oamenii desfăşurau lucrări de reabilitare a galeriei miniere şi au decis să nu mai iasă din subteran: ” Oamenii sunt disperaţi, le expiră contractele. Începe şcoala şi nu au cu ce să îşi trimită copiii la şcoală. Îl rog pe Crin Antonescu, cel care a provocat această situaţie, să vină la Roşia Montană, pentru a discuta cu oamenii de aici”.

Galeria Cătălina-Monulești, care păstrează urme de exploatare şi artefacte din mai multe perioade istorice, începând cu epoca romană (sec. II-III d. Hr) şi până la mijlocul secolului XX, este în proces de reabilitare, prin cercetarea arheologică sistematică. Până în urmă cu câțiva ani, din cauza lipsei lucrărilor de conservare, galeria a fost surpată pe toată lungimea, astfel încât accesul vizitatorilor nu era posibil. RMGC a investit pentru reabilitarea acestui sector minier subteran din Roşia Montană.

După cercetarea şi reabilitarea completă, se intenţiona ca reţeaua minieră Cătălina-Monuleşti să fie integrată in situ ca obiectiv al Muzeului Mineritului.

Potrivit precizărilor oferite de purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Alba, Cosmin Jurcoveţ, manifestaţia de miercuri are autorizare pentru desfăşurare. Aceasta este valabilă o lună, cu programul: între orele 10.00 şi 21.00, protest în centrul comunei; între orele 10.00 şi 19.00, deplasare dinspre Piaţa Veche spre sediul administrativ al RMGC, pe o singură bandă, fără să blocheze circulaţia; între orele 19.00 şi 21.00, marş spre Gura Roşiei, pe drumul judeţean, fără să afecteze traficul rutier.

Rata şomajului în comuna Roşia Montană este de circa 20%, potrivit primarului Eugen Furdui, citat de RTv. Dintre cei aproximativ 3.000 de locuitori, până la 110 familii primesc ajutoare sociale. Circa 500 de oameni, majoritatea din localitate lucrează pentru RMGC, pe perioadă determinată (trei luni). Contractele acestora expiră la sfârşitul lunii septembrie.

Reamintim că, marţi, Comisia juridică din Senat a adoptat, în unanimitate, un aviz negativ la proiectul de lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană şi stimularea şi facilitarea dezvoltării activităţilor miniere în România.

Proiectul de lege a primit aviz negativ şi din partea Comisiei pentru administraţie publică, organizarea teritoriului şi protecţia mediului din Senat.

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că în situaţia respingerii proiectului privind Roşia Montană consecinţa negativă este „ştergerea judeţului Alba de pe harta economică”, menţionând că doreşte ca toţi parlamentarii PSD să voteze în cunoştinţă de cauză şi nu pe „criterii politice”, potrivit Mediafax.

Din 1 septembrie, în centrul Capitalei şi în mai multe oraşe din ţară au loc zilnic proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roşia Montană.

Compania Gabriel Resources a transmis luni, într-un comunicat, că va analiza toate opţiunile posibile în cazul respingerii propunerii legislative privind dezvoltarea proiectului Roşia Montană, inclusiv transmiterea unei notificări formale referitoare la intenţia de a iniţia o acţiune în instanţă.

Protestele au fost declanşate după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, un proiect de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul fiind transmis Parlamentului spre adoptare. Vezi AICI mai multe detalii despre proiect.

Foto: arhivă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

9 Comentarii

9 Comentarii

  1. mda

    miercuri, 11.09.2013 at 15:08

    Vezi ce zic muncitorii de la mina de aur din Peru, minutul 58 din documentar: h ttp://www.youtube.com/watch?v=1oDoO5QpLv0&feature=share

    • Raul 89

      miercuri, 11.09.2013 at 17:49

      20 de protestatari au decis să se blocheze în subteran ?
      Din partea mea acol sa moara toti !

      Nu vrem cianura ! Nu vrem sa dam aurul la straini !

  2. Raul 89

    miercuri, 11.09.2013 at 17:53

    Mai bine sa moara cei de la rosia montana de foame decat sa ne inbolnavim noi restu de la ceanura lor.
    Niste noameni **** si *** sant cei de la rosia montana !
    De lucru daca vor au da mai bine stau in strada decat sa lucre !

  3. kretzu

    miercuri, 11.09.2013 at 20:40

    daca incepea explatarea asta nenorocita sunt curios unde se mai blocau acesti mineri de suprafata in momentul in care corporatia isi bata joc de ei? sa stea acum cat mai mult sa profite de ocazie ca dupa ce pleaca gold nu mai au unde sa se ascunda

  4. protest la cerere

    miercuri, 11.09.2013 at 22:05

    Acest „protest” depaseste orice limita a penibilului. Adica niste oameni angajati ai RMGC s-au blocat intr-o mina sa ceara locuri de munca? Acolo sunt 200 de oameni? Poate daca numaram de 4-5 ori! Si macar daca se chinuiau putin sa faca niste pancarte mai veridice nu astea printate pe banii RMGC-ului.

  5. negru_voda

    joi, 12.09.2013 at 00:49

    De ar fi dupa mine le’as spune „nu iesiti acum? Atunci niciodata. Si-as inchide usi/porti si alte cele … sa putrezeasca dracului acolo

  6. Vincent

    joi, 12.09.2013 at 09:56

    Minerii s-au inchis intr-un muzeu. Tare.

  7. hefzii

    joi, 12.09.2013 at 17:26

    poate isi face cineva pomana cu aceste creaturi vandute sau cumparate, si ii zideste inauntru fiinca nu se va face minerit in zona, se mor macina muntii si trecuti prin cianura…sunt milioane de oameni care vor sa lucreze in romania…si nu au unde; se disponibilizeaza in draci …numai anul acesta vor fi dati afara 50000 de oameni…. nu mi se pare normal sa otravasti intreaga zona pentru niste politicieni corupti…. E vorba de luare si dare de mita aici…locul lor e la puscarie si cotractul sa fie anulat fiind ilegal. Adica cand dai mita esti lafel de vinovat ca primitorul…

  8. Ion

    vineri, 13.09.2013 at 11:00

    Cu dozatoare de bere, galeti de mici si lopeti de mustar aduse periodic de compania draconica Gold Corporation alias Gabriel Resurse tigari si table… apoi sa tot stai la subteran ca nu se simte. Prostii astia nu se gandesc ca jaful daca va incepe nu va dura mai mult de 3 ani si cea mai mare bogatie a tarii nu va mai exista, pentru ca astia vor urgenta lucrarile ca si-asa au fost zgandariti rau in coarne pana acum. Apoi vor face greva probabil sa lucreze la deseuri sau excrementele iesite din ”micii” lor, pentru ca minerit nu va mai exista. Statul roman ar trebui sa se ocupe acolo, in asa fel incat aurul tarii sa nu dispara niciodata de tot de acolo, iar localitatea sa ramana la suprafata, nu prin subteran.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax