Connect with us
Publicitate

Eveniment

Zeci de țărani din comuna Gârbova de Jos au aflat că au restanțe de milioane de lei, deși chitanța le arată „rest de plată 0”. Vezi precizări APIA

Publicat

Țăranii din comuna Gârbova de Jos privesc cu mirare la hârtiile de la APIA, prin care sunt înștiințați că figurează cu restanțe de plată de zeci de milioane de lei și, mai mult, sunt acuzați de fals în declarații, deși de la ghișeele Agenției au fost informați că au rest de plată zero lei. Situația ne-a fost adusă la cunoștință de un cititor Alba24, care se întreabă dacă, la rândul lor, angajații Primăriei Aiud vor fi trași la răspundere pentru că nu i-au informat pe oameni că au sume restante de plată.

Cu această realitate se confruntă persoane trecute de 80 de ani, țărani cu pensii ce nu depășesc 300 de lei și fără suficientă școală pentru a deține mijloacele necesare pentru a frauda statul. Problema este aceeași pentru zeci de oameni simpli din Gârbova de Jos, care care se prezintă în termen la ghișee, pentru a-și plăti impozitele.

Vedeți mai jos ce ne spune un cititor Alba24:

„Țăranii din localitatea Gârbova de Jos sunt nemulţumiți. Oameni onești, la începutul fiecărui an, cu căciulile în mână, se înființează la ghișee pentru a-și plăti impozitele. Nu cer explicaţii, pentru că sunt oameni simpli și nu își permit să  le deranjeze pe domnișoarele de la ghișee. Întreabă doar cât au de plată, achită, pleacă. Pe chitanța lor scrie negru pe alb: <rest de plată 0>. Surpriză, însă: fără nici un anunț, fără nici un avertisment, primesc acasă înştiințare de la APIA că, în urma auditului, figurează cu restanțe de zeci de milioane și sunt acuzați de <fals în declarații>. Bătrâni, la 80 de ani, plâng și nu înțeleg de ce trebuie să plătească. Nu înțeleg care este vina lor … Vor plăti, pentru că așa sunt obișnuiți. Mă întreb însă dacă funcționarii Primăriei Aiud vor plăti pentru faptul că nu i-au informat că au de plătit, dacă vor plăti pentru faptul că ani la rând au scris pe chitanțe: impozit achitat, rest de plată 0, dacă vor plăti pentru faptul că părinții noștri, la 80 de ani, cu pensii de 300 lei, plâng și nu înțeleg de ce au primit amendă”.

Angajații Primăriei Aiud au fost înștiințați despre această situație și ne-au asigurat că vor trimite precizări.

Cei care sunt martorii unor evenimente sau situații care pot face obiectul unei știri ni se pot adresa postând imagini și text la rubrica Știrea ta pe Alba24.

UPDATE: Reprezentanții Primăriei Aiud ne-au informat că, din informațiile prezentate mai sus de cel care reclamă aceste nereguli, nu reiese foarte clar care este situația cu care se confruntă acești oameni. Aceștia susțin că s-au consultat cu cei de la APIA și că la Agenție nu se plătesc impozite și, mai mult, nu se încasează bani, ci se acordă bani în baza dosarelor depuse, iar unul dintre criterii este acela ca solicitantul să aibă situația financiară la zi către bugetele locale. În acest sens, la depunere este solicitată o declarație pe proprie răspundere prin care omul atestă că nu are datorii.

Într-adevăr, periodic și în anumite situații sunt realizate activităţi de audit, iar, dacă în urma acestora se adeverește că solicitantul a mințit și că de fapt deține datorii la bugetele locale, va fi obligat să le achite din urmă. Această problemă nu mai ține însă de Primăria Aiud.

Reprezentanții Primăriei mai susțin că, pe chitanțele eliberate de ei la plata unui impozit, nu apare stipulat deloc vreun rest de plată și că acest rest s-ar putea regăsi doar pe certificatele fiscale care pot fi eliberate la cerere. Aceste certificate însă nu sunt cerute de APIA decât, din nou, în situații speciale sau în cazul persoanelor juridice. Primăria Aiud îi roagă pe cei care dețin informații sau documente care să explice această situație să li se adreseze pentru lămuriri.

Conducerea APIA Alba, reprezentată prin director executiv Felicia Hondola a transmis pe adresa redacţiei următoarele precizări:

“Hârtiile de la APIA  sunt  NOTIFICĂRI prin care fermierilor beneficiari ai plăţilor naţionale directe complementare – sector zootehnic, Campania 2010, care au fost găsiţi cu datorii restante la bugetul local şi/sau la bugetul de stat la data depunerii cererii la APIA, li se solicită restituirea sprijinului financiar acordat necuvenit.

Precizăm că, în anul 2010, una dintre condiţiile de eligibilitate pentru obţinerea primei pe exploataţia de bovine a fost lipsa datoriilor la bugetul de stat şi/sau la bugetul local la data solicitării primei. Această condiţie a fost prevăzută de art. 2 din Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 215/2010.

La depunerea cererii, solicitantul a dat o declaraţie pe proprie răspundere  conform căreia  a luat cunoştinţă de condiţiile şi modalităţile de acordare a plăţilor naţionale directe complementare, conform reglementărilor naţionale şi europene, pe care s-a angajat să le respecte şi mai mult decât atât a declarat pe propria răspundere că datele înscrise în formularul cererii  privind solicitarea primei pe exploataţie şi în documentele anexate acesteia  sunt reale, complete, corecte şi valabile, asumându-şi prin acelaşi înscris, sub semnătură, responsabilitatea suportării rigorilor prevederilor legale în vigoare privind falsul în declaraţii.

O declaraţie similară au dat şi fermierii solicitanţi ai PNDC – zootehnic specia ovine/caprine 2010, în temeiul OMADR 98/2010 privind stabilirea modului de implementare, a condiţiilor specifice şi a criteriilor de eligibilitate pentru aplicarea schemelor de plăţi naţionale directe complementare în sectorul zootehnic la speciile ovine/caprine, în acord cu reglementările comunitare în domeniu.

Urmare a misiunii de audit a Curţii de Conturi  – auditului performanţei privind implementarea, administrarea şi gestionarea programului de identificare şi înregistrare a animalelor şi a utilizării bazei de date în acordarea subvenţiilor şi altor forme de sprijin din partea statului – APIA a desfăşurat o amplă acţiune de reverificare a îndeplinirii condiţiei de eligibilitate privind lipsa datoriilor prin solicitarea de la toate primăriile şi unităţile administraţiei financiare a situaţiei privind înregistrarea cu datorii restante la data depunerii cererii a beneficiarilor PNDC zootehnic 2010. Menţionăm că, în adresele transmise primăriilor şi administraţiilor financiare, a fost indicată pentru fiecare fermier în parte data la care acesta a depus cerere, aceasta fiind data de referinţă pentru existenţa sau inexistenţa datoriilor restante.

După primirea răspunsurilor de la primării şi administraţiile financiare, fermierilor despre care ni s-a comunicat că la data depunerii cererii aveau datorii restante li s-au transmis notificări de restituire, întrucât neîndeplinirea uneia dintre condiţiile de eligibilitate expres prevăzute de legislaţia specifică, face ca suma de bani primită de la APIA să fie necuvenită.

De asemenea precizăm că întrucât art. 121 din O.U.G. nr. 125/2006 pentru aprobarea schemelor de plăţi directe şi plăţi naţionale directe complementare, care se acordă în agricultură începând cu anul 2007, şi pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură, prevede că:

“(1) Sumele necuvenite acordate sub formă de sprijin se recuperează cu aplicarea dobânzilor şi penalităţilor prevăzute de legislaţia în vigoare.

(2) Persoanele care, prin înscrierea sau atestarea de date ori de situaţii nereale pe documentele de decontare aferente sprijinului financiar prevăzut în prezenta ordonanţă de urgenţă, au încasat sume de la bugetul de stat în mod necuvenit nu mai beneficiază de sprijin financiar pentru o perioadă de 3 ani”,fermierilor notificaţi li s-a solicitat şi restituirea sumei primite în 2011.

Aşadar, în ceea ce priveşte notificările emise de APIA – Centrul judeţean Alba, nu este vorba nici despre restanţe, nici despre amenzi, ci despre solicitarea de restituire a unei plăţi primite necuvenit pentru motivele expuse mai sus, în temeiul legislaţiei speciale şi în conformitate cu procedurile interne ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.”

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate