Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Zeci de țărani din comuna Gârbova de Jos au aflat că au restanțe de milioane de lei, deși chitanța le arată „rest de plată 0”. Vezi precizări APIA


Publicat

Țăranii din comuna Gârbova de Jos privesc cu mirare la hârtiile de la APIA, prin care sunt înștiințați că figurează cu restanțe de plată de zeci de milioane de lei și, mai mult, sunt acuzați de fals în declarații, deși de la ghișeele Agenției au fost informați că au rest de plată zero lei. Situația ne-a fost adusă la cunoștință de un cititor Alba24, care se întreabă dacă, la rândul lor, angajații Primăriei Aiud vor fi trași la răspundere pentru că nu i-au informat pe oameni că au sume restante de plată.

Cu această realitate se confruntă persoane trecute de 80 de ani, țărani cu pensii ce nu depășesc 300 de lei și fără suficientă școală pentru a deține mijloacele necesare pentru a frauda statul. Problema este aceeași pentru zeci de oameni simpli din Gârbova de Jos, care care se prezintă în termen la ghișee, pentru a-și plăti impozitele.

Vedeți mai jos ce ne spune un cititor Alba24:

„Țăranii din localitatea Gârbova de Jos sunt nemulţumiți. Oameni onești, la începutul fiecărui an, cu căciulile în mână, se înființează la ghișee pentru a-și plăti impozitele. Nu cer explicaţii, pentru că sunt oameni simpli și nu își permit să  le deranjeze pe domnișoarele de la ghișee. Întreabă doar cât au de plată, achită, pleacă. Pe chitanța lor scrie negru pe alb: <rest de plată 0>. Surpriză, însă: fără nici un anunț, fără nici un avertisment, primesc acasă înştiințare de la APIA că, în urma auditului, figurează cu restanțe de zeci de milioane și sunt acuzați de <fals în declarații>. Bătrâni, la 80 de ani, plâng și nu înțeleg de ce trebuie să plătească. Nu înțeleg care este vina lor … Vor plăti, pentru că așa sunt obișnuiți. Mă întreb însă dacă funcționarii Primăriei Aiud vor plăti pentru faptul că nu i-au informat că au de plătit, dacă vor plăti pentru faptul că ani la rând au scris pe chitanțe: impozit achitat, rest de plată 0, dacă vor plăti pentru faptul că părinții noștri, la 80 de ani, cu pensii de 300 lei, plâng și nu înțeleg de ce au primit amendă”.

Angajații Primăriei Aiud au fost înștiințați despre această situație și ne-au asigurat că vor trimite precizări.

Cei care sunt martorii unor evenimente sau situații care pot face obiectul unei știri ni se pot adresa postând imagini și text la rubrica Știrea ta pe Alba24.

UPDATE: Reprezentanții Primăriei Aiud ne-au informat că, din informațiile prezentate mai sus de cel care reclamă aceste nereguli, nu reiese foarte clar care este situația cu care se confruntă acești oameni. Aceștia susțin că s-au consultat cu cei de la APIA și că la Agenție nu se plătesc impozite și, mai mult, nu se încasează bani, ci se acordă bani în baza dosarelor depuse, iar unul dintre criterii este acela ca solicitantul să aibă situația financiară la zi către bugetele locale. În acest sens, la depunere este solicitată o declarație pe proprie răspundere prin care omul atestă că nu are datorii.

Într-adevăr, periodic și în anumite situații sunt realizate activităţi de audit, iar, dacă în urma acestora se adeverește că solicitantul a mințit și că de fapt deține datorii la bugetele locale, va fi obligat să le achite din urmă. Această problemă nu mai ține însă de Primăria Aiud.

Reprezentanții Primăriei mai susțin că, pe chitanțele eliberate de ei la plata unui impozit, nu apare stipulat deloc vreun rest de plată și că acest rest s-ar putea regăsi doar pe certificatele fiscale care pot fi eliberate la cerere. Aceste certificate însă nu sunt cerute de APIA decât, din nou, în situații speciale sau în cazul persoanelor juridice. Primăria Aiud îi roagă pe cei care dețin informații sau documente care să explice această situație să li se adreseze pentru lămuriri.

Conducerea APIA Alba, reprezentată prin director executiv Felicia Hondola a transmis pe adresa redacţiei următoarele precizări:

“Hârtiile de la APIA  sunt  NOTIFICĂRI prin care fermierilor beneficiari ai plăţilor naţionale directe complementare – sector zootehnic, Campania 2010, care au fost găsiţi cu datorii restante la bugetul local şi/sau la bugetul de stat la data depunerii cererii la APIA, li se solicită restituirea sprijinului financiar acordat necuvenit.

Precizăm că, în anul 2010, una dintre condiţiile de eligibilitate pentru obţinerea primei pe exploataţia de bovine a fost lipsa datoriilor la bugetul de stat şi/sau la bugetul local la data solicitării primei. Această condiţie a fost prevăzută de art. 2 din Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 215/2010.

La depunerea cererii, solicitantul a dat o declaraţie pe proprie răspundere  conform căreia  a luat cunoştinţă de condiţiile şi modalităţile de acordare a plăţilor naţionale directe complementare, conform reglementărilor naţionale şi europene, pe care s-a angajat să le respecte şi mai mult decât atât a declarat pe propria răspundere că datele înscrise în formularul cererii  privind solicitarea primei pe exploataţie şi în documentele anexate acesteia  sunt reale, complete, corecte şi valabile, asumându-şi prin acelaşi înscris, sub semnătură, responsabilitatea suportării rigorilor prevederilor legale în vigoare privind falsul în declaraţii.

O declaraţie similară au dat şi fermierii solicitanţi ai PNDC – zootehnic specia ovine/caprine 2010, în temeiul OMADR 98/2010 privind stabilirea modului de implementare, a condiţiilor specifice şi a criteriilor de eligibilitate pentru aplicarea schemelor de plăţi naţionale directe complementare în sectorul zootehnic la speciile ovine/caprine, în acord cu reglementările comunitare în domeniu.

Urmare a misiunii de audit a Curţii de Conturi  – auditului performanţei privind implementarea, administrarea şi gestionarea programului de identificare şi înregistrare a animalelor şi a utilizării bazei de date în acordarea subvenţiilor şi altor forme de sprijin din partea statului – APIA a desfăşurat o amplă acţiune de reverificare a îndeplinirii condiţiei de eligibilitate privind lipsa datoriilor prin solicitarea de la toate primăriile şi unităţile administraţiei financiare a situaţiei privind înregistrarea cu datorii restante la data depunerii cererii a beneficiarilor PNDC zootehnic 2010. Menţionăm că, în adresele transmise primăriilor şi administraţiilor financiare, a fost indicată pentru fiecare fermier în parte data la care acesta a depus cerere, aceasta fiind data de referinţă pentru existenţa sau inexistenţa datoriilor restante.

După primirea răspunsurilor de la primării şi administraţiile financiare, fermierilor despre care ni s-a comunicat că la data depunerii cererii aveau datorii restante li s-au transmis notificări de restituire, întrucât neîndeplinirea uneia dintre condiţiile de eligibilitate expres prevăzute de legislaţia specifică, face ca suma de bani primită de la APIA să fie necuvenită.

De asemenea precizăm că întrucât art. 121 din O.U.G. nr. 125/2006 pentru aprobarea schemelor de plăţi directe şi plăţi naţionale directe complementare, care se acordă în agricultură începând cu anul 2007, şi pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură, prevede că:

“(1) Sumele necuvenite acordate sub formă de sprijin se recuperează cu aplicarea dobânzilor şi penalităţilor prevăzute de legislaţia în vigoare.

(2) Persoanele care, prin înscrierea sau atestarea de date ori de situaţii nereale pe documentele de decontare aferente sprijinului financiar prevăzut în prezenta ordonanţă de urgenţă, au încasat sume de la bugetul de stat în mod necuvenit nu mai beneficiază de sprijin financiar pentru o perioadă de 3 ani”,fermierilor notificaţi li s-a solicitat şi restituirea sumei primite în 2011.

Aşadar, în ceea ce priveşte notificările emise de APIA – Centrul judeţean Alba, nu este vorba nici despre restanţe, nici despre amenzi, ci despre solicitarea de restituire a unei plăţi primite necuvenit pentru motivele expuse mai sus, în temeiul legislaţiei speciale şi în conformitate cu procedurile interne ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.”

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în Transilvania, la mare și la munte. Temperaturi mai mari, dar și câteva ploi. Prognoza meteo pe următoarele 2 săptămâni

Publicat

Administrația Națională de Meteorologie a transmis prognoza de vreme pentru următoarele două săptămâni în regiuni din țară. Vremea se încălzește, dar vor fi și zile cu ploi sau furtuni.

În Transilvania, în prima săptămână, media temperaturilor va fi în creștere, cea a maximelor de la 28 la 31 de grade și cea a minimelor de la 11 la 16 grade.

În cea de a doua săptămână media temperaturilor maxime va avea variații între 27 și 30 de grade, iar temperaturile minime vor fi cuprinse, în medie, între 13 și 15 grade.

Vor fi averse în jurul datei de 5 august, apoi trecător, posibil, și după data de 7 august.

În Dobrogea și pe litoral, vremea va fi în încălzire până în data de 8 august, când media maximelor termice va ajunge să se situeze în jurul valorii de 32 de grade, iar cea a minimelor va fi de 22-23 de grade. Din 9 august temperaturile vor scădea ușor și treptat, astfel încât la finalul intervalului de prognoză media maximelor va coborî sub 30 de grade, iar cea a minimelor va fi de 19-20 de grade.

După data de 8 august, pe arii restrânse, vor fi posibile averse în general slabe cantitativ.

La munte, media maximelor termice va avea variații între 18 și 22 de grade, iar a minimelor în general între 10 și 14 grade.

Din data de 4 august local vor fi perioade cu averse în fiecare zi.

sursă: meteoromania.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Cum va începe noul an școlar. Ce spune ministrul Sănătății despre revenirea elevilor la şcoală

Publicat

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat luni, că o decizie privind deschiderea noului an şcolar va fi luată în a doua jumătate a lunii august.

Demnitarul a precizat că autorităţile iau în calcul mai multe scenarii, în funcţie de evoluţia pandemiei de COVID-19, dar că o decizie va fi comunicată dascălilor şi elevilor în a doua jumătate a lunii august.

Vezi și Ce ore sunt eliminate de la clasa pregătitoare până la clasa a IV-a. Planurile Ministerului Educației

„Sunt mai multe scenarii. A doua parte a lunii august ne va spune dacă este oportună revenirea elevilor la şcoală. Noi sperăm să fie oportună, în condiţiile în care situaţia va fi favorabilă. Dar repet, nu ţine doar de noi. Planuri sunt, avem măsuri sanitare şi pentru desfăşurarea procesului de învăţământ. În a doua jumătate a lunii august vor afla dascălii şi elevii ce decizie se va lua”, a spus Nelu Tătaru.

În urmă cu câteva zile, președintele Klaus Iohannis a spus că este de părere că ar fi complicat ca în România să existe doar școală online și totul se îndreaptă spre un scenariu mixt.

Citește și Schimbări la gimnaziu. Materii eliminate și ore mai puține pentru elevi. Variante luate în calcul de Ministerul Educației

„Ar fi foarte complicat să avem numai școală online. Atunci, sigur ne îndreptăm spre un scenariu mixt. Și în funcție de condițiile locale, vom aveam mai mult școală normală, cu elevii la școală, sau mai multă școală online, sau sistem mixt”, a mai spus Iohannis.

surse: agerpres.ro, digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Tratament pentru 5000 de pacienți COVID. România primește a doua cea mai mare cantitate de Remdesivir de la UE, după Spania

Publicat

România va beneficia de o cantitate de 25.157 flacoane Veklury (Remdesivir), în trei tranșe, pentru tratarea pacienților cu COVID -19 eligibili, în cadrul contractului finanțat și semnat de Comisia Europeană cu compania farmaceutică producătoare, a anunțat, luni, Ministerul Sănătății.

Vineri, 7 august, țării noastre îi vor fi repartizate 6.026 flacoane Remdesivir. Cantitatea ajunge pentru asigurarea tratamentului unui număr de peste 1.200 pacienți eligibili (5 flacoane/pacient).

Repartiția realizată de reprezentanții Comisiei Europene ține cont de numărul cazurilor la 14 zile și, în acest context, România a primit a doua cea mai mare cantitate după Spania, a mai precizat sursa citată.

Conform calendarului transmis de către Bruxelles, în data de 11 septembrie 2020 vor fi primite alte 10.336 flacoane pentru aproximativ 2.067 pacienti eligibili, iar, în data de 9 octombrie 2020, un număr de 8.795 flacoane cu care vor ajunge pentru asigurarea tratamentului a încă aproximativ 1.759 pacienti eligibili.

Ultimele două tranșe vor fi evaluate în funcție de evoluția epidemiologică la 14 zile.

Livrarea cantităților se va face în depozitele Companiei Unifarm SA de unde vor fi distribuite către unitățile sanitare desemnate în cadrul Ordinului ministrului Sănătății nr. 555/2020, în functie de numărul de cazuri medii si severe eligibile.

În 28 iulie, Veklury a fost primul medicament autorizat la nivelul UE pentru tratamentul COVID-19. Începând cu prima parte a lunii august vor fi puse la dispoziția statelor membre și a Regatului Unit, loturi de Veklury, cu coordonarea și cu sprijinul Comisiei Europene, pentru a răspunde nevoilor imediate.
Comisia Europeană va finanța contractul, în valoare totală de 63 de milioane EUR. Astfel, va fi asigurat tratamentul a aproximativ 30 000 de pacienți din spațiul european care prezintă simptome severe de COVID-19.

sursă: Ministerul Sănătății – Facebook

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Rata șomajului în Alba, de 3,1% la sfârșitul lunii mai 2020. Localitățile în care sunt cei mai mulți șomeri

Publicat

ajofm alba sediu

La sfârşitul lunii mai 2020, rata şomajului înregistrat la nivelul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Alba a fost de 3,1%, mai mare cu 0,1% față de luna aprilie și cu 0,3% decât cea înregistrată în luna corespunzătoare din anul 2019.

Potrivit Direcției Regionale de Statistică Alba, numărul şomerilor înregistraţi la sfârşitul lunii mai 2020 în judeţul Alba a fost de 5.277 persoane, în crestere cu 309 persoane (+6,2%) comparativ cu luna anterioara și cu 556 persoane (+11,8%) comparativ cu luna mai 2019. Femeile reprezentau la această dată 46,8% din numărul total al şomerilor (2468 femei). Structura după nivelul de instruire arată că 68,7% din şomerii înregistraţi sunt absolvenţi ai învăţământului primar, gimnazial şi profesional, 25,3% sunt persoane cu studii liceale şi postliceale şi 6,0% persoane cu studii superioare.

Numărul şomerilor neindemnizați a fost de 2.700 persoane (51,2% din total şomeri), iar numărul şomerilor aflați în plată a fost de 2.577 persoane (48,8% din numărul total al şomerilor).

Rata şomajului a fost în luna mai 2020 de 3,1% (3,0% în aprilie 2020 și 2,8% în mai 2019), peste nivelul înregistrat la nivel național ( 2,9%).În rândul femeilor rata şomajului a fost de 3,2% (3,0% în aprilie 2020 și 2,7% în mai 2019),iar în rândul bărbaţilor de3,1%(2,9% atat în aprilie 2020 cat și în mai 2019). În funcţie de rata şomajului, judeţul Alba se situează în luna mai 2020 pe locul 23 în ierarhia județelor ordonate descrescător.

Cel mai mare număr de şomeri înregistrat în luna mai 2020 la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Alba a fost în oraşele: Sebeș (340 persoane), Alba Iulia (334 persoane), Blaj (258 persoane ), Câmpeni (219 persoane), Abrud (202 persoane), iar dintre comune, cel mai mare număr de şomeri înregistraţi se remarcă în: Jidvei (508 persoane), Roșia Montană și Bistra (165 persoane), Șona (158 persoane), Albac (145 persoane), Scărişoara (141 persoane), Ighiu (127 persoane), Garda de Sus (117 persoane) și Cetatea de Baltă (108 persoane).

Ponderea numărului de şomeri înregistraţi în totalul populaţiei cu vârstă de muncă (bărbați 16-65 ani și femei 16-60 ani ), în luna mai 2020 a fost de 2,3%, 1,3% în mediul urban și 3,4% în rural. Dintre oraşe, cu cele mai mari ponderi se remarcă: Abrud (5,7%), Câmpeni (4,7%) si Baia de Aries (3,5%), iar cu cele mai mici ponderi în orașul Cugir (0,6%), Alba Iulia (0,7%) si Teiuș (0,9%). În mediul rural cele mai mari ponderi ale numărului de şomeri înregistraţi în numărul total al populaţiei cu vârstă de muncă s-au înregistrat în comunele: Scărişoara (15,9%), Jidvei (15,0%), Avram Iancu (11,9), Albac (11,6%), Vadu Motilor (8,5%), Roșia Montană (8,3%), iar cele mai mici valori ( sub 1%), în comunele: Stremț (0,3%), Sântimbru si Salistea (0,7%), Ciugud (0,8%), iar în comunele Ceru Băcăinți și Întregalde nu se înregistrează nici un șomer.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate