Eveniment
Vaccinuri recomandate de Ministerul Sănătății și vârsta la care se administrează fiecare. LISTA
Încă din prima zi de viață și până la vârsta de 14 ani, bebelușii și copiii trebuie să primească vaccinurile incluse în Schema națională de vaccinare, realizată de Ministerul Sănătății. Aceste vaccinuri sunt doar recomandate, deoarece România nu are în acest moment o lege care să prevadă obligativitatea vaccinării.
Un proiect de lege ce prevede sancțiuni pentru părinții care refuză să își vaccineze copiii este, de un an și jumătate, blocat într-un sertar la Parlament. Cu toate acestea, sunt școli care nu primesc copii nevaccinați.
Costul tuturor vaccinurilor care figurează în Calendarul Național de Vaccinare este suportat, teoretic, de către statul român. Practic însă, în țara noastră au existat și cazuri când o parte dintre aceste vaccinuri au lipsit temporar din maternități sau de la medicii de familie, iar părinții copiilor au fost nevoiți să le cumpere.
În ultimii ani s-au înregistrat, periodic, și discontinuități în aprovizionarea medicilor de familie cu vaccinul ROR (rujeolic-rubeolic-urlian), în condițiile în care România traversează, de 3 ani și jumătate, cea mai gravă epidemie de rujeolă de pe continent.
1. Vaccinuri care se fac în maternitate:
- Vaccinul hepatitic B (Hep B) – se administrează nou-născuților, în primele 24 de ore de viață.
- Vaccin de tip Calmette Guerrin (BCG) – se administrează nou-născuților, în primele 2-7 zile de viață.
2. Vaccinuri care se fac la medicul de familie:
- Vaccinul hexavalent (DTPa-VPI-Hib-Hep. B) – prima doză – se administrează bebelușilor la vârsta de două luni
- Vaccinul pneumococic – prima doză – se administrează bebelușilor la vârsta de două luni
- Vaccinul hexavalent (DTPa-VPI-Hib-Hep. B) – a doua doză – se administrează bebelușilor la vârsta de 4 luni
- Vaccinul pneumococic – a doua doză – se administrează bebelușilor la vârsta de 4 luni
- Vaccinul hexavalent (DTPa-VPI-Hib-Hep. B) – a treia doză – se administrează bebelușilor la vârsta de 11 luni
- Vaccinul pneumococic – a treia doză – se administrează bebelușilor la vârsta de 11 luni
- Vaccin rujeolic-rubeolic-urlian, viu atenuat (ROR) – prima doză – se administrează bebelușilor la vârsta de 12 luni
II. Vaccinuri care se fac după primul an de viață:
- Vaccin rujeolic-rubeolic-urlian, viu atenuat (ROR) – a doua doză – se administrează copiilor între 5 ani și 7 ani
- Vaccinul tetravalent diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic (DTPa-VPI) / VPI – se administrează copiilor la vârsta de 6 ani
- Vaccinul poliomielitic (inactivat) VPI – se administrează copiilor la vârsta de 8 ani
- Vaccinul diftero-tetano-pertussis acelular (DTPa) pentru adulți – se administrează la 14 ani
Vaccinurile opționale
În afara vaccinurilor incluse în Calendarul Național de Vaccinare, care sunt recomandate de Ministerul Sănătății și sunt asigurate gratuit, de cele mai multe ori, în maternități și în cabinetele medicilor de familie, există și o a doua categorie de vaccinuri – vaccinurile opționale.
Vaccinurile opționale nu sunt asigurate gratuit în maternități și în cabinetele medicilor de familie, precum cele incluse în Calendarul Național de Vaccinare, dar sunt și ele recomandate de Ministerul Sănătății.
Vaccinurile opționale recomandate de Ministerul Sănătății:
- Vaccinul Rotaviral – este un vaccin cu virus viu atenuat care protejează împotriva diareei produsă de rotavirus. Se administrează oral, două sau trei doze începând cu primele 6 săptămâni de viață, cu interval de cel puțin 30 de zile între doze.
- Vaccinul Varicelic – este un vaccin cu virus viu atenuat (tulpina Oka), care protejează împotriva varicelei, boală cunoscută popular sub numele de „bubatul mare” sau „vărsat de vânt”. Se fac două doze de vaccin, la distanță de 6 săptămâni. Se administrează injectabil, subcutanat, adulților și copiilor, începând cu vârsta de 9 luni.
- Vaccinul Meningococic – previne anumite forme de boli produse de meningococ (meningite). În funcție de tipul de vaccin, se administrează una sau mai multe doze, la vârste diferite.
- Vaccinul Hepatitic A – e administrează într-o singură doză, cu revaccinare la 6 – 12 luni. Protejează împotriva Hepatitei A (boala mâinilor murdare).
- Vaccinul HPV – bivalent, tetravalent și nanovalent, se face intramuscular. Se administrează în 2 sau 3 doze, între 9 și 26 de ani. Se poate face și mai târziu, la recomandarea medicului. Protejează împotriva cancerului de col uterin, leziuni precanceroase ale colului, anumite forme de cancer laringian, cancerul vulvar, vaginal, penian, anal. Vaccinul tetravalent protejează și împotriva condilomatezei acuminate (vegetații veneriene).
sursa: hotnews.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News