Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Zgonea, în Alba: Parlamentarii trebuie să voteze în cunoştinţă de cauză. Proiectul Roşia Montană nu va fi mărul discordiei care să rupă USL

Publicat

Prezent, duminică, la Roşia Montană, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a spus că din punctul său de vedere statul român este „capabil să fie un stat european, să protejeze mediul şi în acelaşi timp să genereze locuri de muncă”. Consideră că, dacă se blochează fiecare investiţie, atunci e o problemă. De asemenea, susţine că preşedintele Senatului, Crin Antonescu, ar trebui să-şi găsească timp să meargă în zonă. Valeriu Zgonea a ajuns sâmbătă la Alba Iulia şi a fost prezent la o întâlnire cu prefectul judeţului Alba, Gheorghe Feneşer, după care duminică dimineaţa a urcat la Roşia Montană.

Reamintim că membrii comisiei speciale parlamentare pentru proiectul minier de la Roşia Montană vor veni la Roşia Montană săptămâna viitoare, miercuri, pentru a sta de vorbă cu părţile implicate în această iniţiativă. Asociația Alburnus Maior a anunțat printr-un comunicat că reprezentanții acesteia refuză întâlnirea cu parlamentarii din comisie. 

După discuţii avute cu autorităţile din judeţ, Zgonea a declarat sâmbătă că preşedintele CJ Alba, dar şi prefectul şi subprefectul susţin ferm proiectul privind Roşia Montană, care ar aduce fonduri importante la bugetul local și că nu crede că proiectul privind Roşia Montană va fi mărul discordiei care să conducă la ruperea USL, dar a apreciat că reprezintă o şansă pentru recredibilizarea Parlamentului. Întrebat dacă Roşia Montană va reprezenta mărul discordiei care să conducă la ruperea USL, Zgonea a răspuns: „Nu cred. Cred că Roşia Montană este una dintre şansele noatre să redăm Parlamentului puterea de a fi ceea ce scrie în Constituţie – forul care exprimă suveranitatea poporului român şi unica autoritate legiuitoare”

Președintele Camerei Deputaților susţine că proiectul privind exploatarea aurului la Roşia Montană să fie dezbătut în Parlament.

„Eu cred că este important pentru noi să generăm această dezbatere, să îi văd pe cei din Piaţa Universităţii venind aici la Roşia Montană. Este important pentru noi să luăm decizii în cunoştinţă de cauză şi acesta este rolul nostru, dacă vrem să fim o ţară europeană. Cel mai important pentru fiecare dintre noi este ca dimineaţa când ne trezim să avem un loc de muncă”, a declarat Valeriu Zgonea la Alba Iulia.

„Prezenţa mea aici ca preşedinte al Camerei Deputaţilor conferă semnalul responsabilităţii, corectitudinii şi transparenţei acestui parlament pe care cu onoare îl conduc cu votul celor 407 parlamentari”, a spus Zgonea.

În ceea ce priveşte comisia specială parlamentară pentru proiectul minier Roşia Montană, Zgonea a spus că „pentru noi  este important ca membrii comisiei să nu ia decizia privind la televizor şi stând într-un scaun, un fotoliu călduţ, la Parlamentul României. Eu cred că se găsesc resurse financiare în cele două camere pentru a asigura transportul şi cazarea fiecărui parlamentar care vrea să vină şi să ia o decizie în cunoştinţă de cauză”.

Acesta a  mai declarat că este important ca fiecare parlamentar care va vota proiectul minier de la Roşia Montană să fie documentat. În cadrul discuţiei cu prefectul judeţului Alba, Zgonea  a spus că pentru toate grupurile parlamentare care vor dori să vină în judeţul Alba se vor găsi resurse financiare, ca să fie informaţi mai bine de la faţa locului.

„Cred că fiecare român vrea să aibă un loc de muncă, pe de altă parte cred că trebuie să rezolvăm problemele care sunt în zonele foste miniere unde şomajul este mult mai ridicat, decât această cotă de 7% pe care o are judeţul Alba. O familie de minieri, o familie care vine din această zonă trebuie să aibă un loc de muncă” a precizat preşedintele Camerei Deputaţilor.

Una dintre grijile lui Zgonea, referitoare la deschiderea exploatării miniere la Roşia Montană este poluarea mediului: „sunt preocupat şi de o securitate ecologică a zonei respective şi trebuie să recunoaştem acest lucru. Avem obligaţia să investim în această zonă în protecţia mediului ca să le putem oferi şi generaţiilor viitoare şansă de a-şi găsi un loc de muncă”.

Zgonea are încredere că membrii comsiei speciale vor fi capabili, ca după vizita de la Roşia Montană, să-i pună de acord „ pe cei care susţin proiectul şi cei care se opun acestuia şi cer condiţii speciale de protecţie a mediului”.

Duminică, la Roşia Montană, Valeriu Zgonea a declarat că aceia care sunt împotrivă „să vină şi aici, să vină şi în Parlament, alături de cei care susţin proiectul ca să-i convingă pe cei care sunt parlamentari ai statului român, pentru că fiecare deputat şi senator trebuie să asculte şi părerile «pro» şi părerile «contra» şi dacă putem să generăm locuri de muncă şi să protejăm mediul suntem cu adevărat un stat european. Dacă blocăm fiecare investiţie avem o problemă. După ce blocăm Roşia Montană, vom bloca şi altele. Gândiţi-vă la Remin Baia Mare, la exploatările miniere din zona Gorjului, Vâlcea şi alte zone. Trebuie să fim foarte atenţi, este o bătălie pentru locuri de muncă în toată lumea şi eu cred că statul român este capabil să fie un stat european, să protejeze mediul şi în acelaşi timp să genereze locuri de muncă. Asta am auzit până acum la cei care susţin proiectul”. Zgonea a mai spus că „proiectul acesta face parte dintr-o Românie prosperă”.

La intrarea în galeria Cătălina-Monuleşti, Zgonea a fost întâmpinat de zeci de mineri pe care i-a salutat cu tradiţionalul „Noroc bun!”, aceştia răspunzându-i în cor cu acelaşi salut. Înainte de intra în galerie, Zgonea a vorbit cu mai mulţi mineri care susţin proiectul şi care i-au spus că au nevoie de locuri de muncă şi că mineritul este singura sursă de venit în zonă, potrivit Mediafax.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a vizitat, anterior, carierele de exploatare Cetate, Cârnic şi Tăul Brazi, fiind însoţit de reprezentanţi ai autorităţilor locale şi ai Sindicatului „Viitorul Mineritului”. De asemenea, Zgonea a fost însoţit de reprezentanţi ai Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), care îi prezintă beneficiile exploatării miniere.

„Exploatarea va produce, în medie, 13 milioane de tone de minereu din care se extrag 15-16 tone de aur în fiecare an. Asta înseamnă că doar Roşia Montană va produce cât produce în momentul de faţă 80 la sută din Europa. România ar fi producătorul numărul unu”, a mai spus Cecilia Szentesy, citată de Mediafax.

Valeriu Zgonea a ajuns, duminică dimineaţă, la Roşia Montană, unde a fost aşteptat de primarul din Roşia Montană, Eugen Furdui şi de liderul Sindicatului „Viitorul Mineritului”, Cristian Albu, cu care a discutat în sediul primăriei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

6 Comentarii

6 Comentarii

  1. Pingback: Protest la Roşia Montană. Jurnaliştii, invitaţi să vadă cum au stat cinci zile în subteran | Alba24

  2. Camelian Propinatiu

    duminică, 22.09.2013 at 18:10

    Poate ca liberalul Wittgenstein ar obiecta dlui Zgonea ca, logic, comisia trebuia sa mearga nu la investitorul strain, ci la Academie, la Politehnica chimistilor dnei Andronescu si eventual la serviciile secrete, pentru o interogatie, folosindu-se de limbaj, cum de am ajuns noi un fel de tara atipica, membra UE, dar in care clasa politica si complicea ei intelectuala cocheteaza in postromânism cu o imagine de tara africana din secolul XIX, incapabila si de minerit, si de patriotismul de a lasa zacamântul mostenire unor generatii mai destepte!

    • Calin

      luni, 23.09.2013 at 08:37

      in orice alta tara din UE, proiectul asta s-ar fi pornit demult, doar la noi s-a amanat decizia ani de zile. oricum, eu cred ca e bine ca parlamentarii merg la Rosia Montana, sa vada realitatea de la fata locului

  3. Calin

    luni, 23.09.2013 at 08:36

    Decizia trebuie luata pe baza argumentelor, iar toate argumentele arata catre pornirea proiectului minier, e un proiect profitabil pentru tara, dorit de oamenii din zona si facut conform celor mai stricte norme de mediu! Este singura sansa reala de dezvoltare a zonei, de ridicare a oamenilor de acolo din saracie si somaj!

  4. un rosian

    luni, 23.09.2013 at 16:05

    Mai lasati gargara cu proiect profitabil,PROIECT CIANURIST ,argumentele acestui proiect sunt cunoscute,de oameni de buna credinta ;cate locuri de munca,pt. cine sunt acele locuri, pt. cat timp,cu ce distrugere ?(a naturii,a aerului ,a apei ,etc.; La ROSIA MONTANA sunt oameni saraci?E om sarac ”minerul” cu 3 masini ,ATV,CASA,SOTIA IN SERVICI (DAVID CALIN),si ca el sunt multi alti angajati la rmgc.Sa faca bine sa se reprofileze,ca nu sunt mineri ,sunt muncitori necalificati care lucreaza pe galerie.

  5. Rusu Mirel

    luni, 18.11.2013 at 17:11

    In orice alta tara din UE, proiectul asta s-ar fi pornit demult, doar la noi s-a amanat decizia ani de zile. oricum, cred ca e bine ca parlamentarii merg la Rosia Montana, sa vada realitatea cu ochii lor!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax