Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Vaticanul interzice pâinea fără gluten la împărtăşanie, dar acceptă organismele modificate genetic. Reguli noi şi pentru vin

Publicat

impartasanie euharistia catolici 1 Vaticanul a reiterat recent, într-o scrisoare către episcopi, normele în vigoare pentru a alege pâinea și vinul pentru sfânta împărtășanie, pronunțându-se împotriva azimei lipsite complet de gluten, dar validând organismele modificate genetic (OMG).

După ce o lungă perioadă de timp preoții procurau vinul și azima (prescura) de la comunitățile religioase, astăzi acestea se vând în supermarketuri, în alte magazine și pe internet, relevă această scrisoare a cardinalului Robert Sarah, „ministrul’” cultelor și sacramentelor la Vatican, scrie Agerpres.

Prin urmare, el a cerut episcopilor să se asigure de o „respectare absolută” a normelor canonice din partea producătorilor.

Pentru catolici, pâinea și vinul devin trupul și sângele lui Hristos în timpul oficierii slujbei, dar această preschimbare a pâinii și vinului nu este valabilă decât cu produse conforme, explică AFP. Pâinea trebuie să fie nedospită (fără drojdie) și din grâu curat, fabricată de persoane competente și integre. O altă cereală nu este tolerată decât în proporții foarte mici, în timp ce adăugarea de alte produse cum ar fi fructe, zahăr sau miere constituie „un abuz grav”.

Vinul trebuie să provină numai din struguri și preoții sunt invitați să-l păstreze bine pentru a nu se acri.

Pentru persoanele care nu pot absorbi pâine sau vin fermentat, episcopii pot autoriza mustul din struguri sau azimă cu conținut scăzut de gluten, dar nu 100% fără gluten, pe motiv că aceasta denaturează pâinea.

Cu toate acestea, Vaticanul a decis că materialul euharistic preparat cu organisme modificate genetic ar putea fi considerat o materie „validă”, asigură scrisoarea.

Pentru a se asigura de respectarea acestor criterii, Vaticanul propune instaurarea unei autorități de control în fiecare țară.

În 2016, Biserica Romano catolică deținea în România peste 1.600 de lăcașe de cult, dintre care 351 construite după 1989, şi 40 la care încă se mai lucra. Per total, câte 534 de credincioşi erau aronadaţi în medie fiecărui lăcaş al acestui cult.

sursa: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax